MODALITĂȚI DE EVALUARE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PREȘCOLAR ONLINE

AREȘ GINUȚA, GRĂDINIȚA P.N.”SF.NICOLAE”VÎNĂTORI, JUD. GALAȚI

Situația actuală provocată de pandemia Covid 19 a adus o schimbare radicală a sistemului educational. Cadrele didactice trebuie să se adapteze la schimbări și trebuie să devină mai conștiențe mai flexibile și mai bine pregătițe pentru viața de mâine cu surprizele ei. Schimbarea trebuie să includă, implicarea mai largă a părinților, dar și a membrilor comunității, în calitate de parteneri activi ai cadrelor didactice, în educația copiilor.
 Pe perioada carantinei, dacă ne raportăm la eficiența învățării de la distanță, activitatea preșcolarilor a fost cu siguranță cea mai afectată dintre toate nivelurile de învățământ, fiind o adevărată provocare (pentru preșcolarii mai mari) sau chiar imposibilă pentru cei mai mici. Părinții au devenit parteneri activi și au primit sarcini de la educatori cu referire la organizarea timpului și a activităților, sfaturi pentru o comunicare eficientă, bazată pe repere cunoscute copiilor și cu mult accent pe emoții.
 Consider că cel mai important obiectiv este acela de a ști cum să organizezi comunicarea constantă dintre părinte și educator. Este foarte important ca educatoarea să cunoască jocurile și jucăriile care îl atrag și să vină în întâmpinarea copiilor și părințiklor cu activități personalizate pe interesul copilului.
 Importantă este și cum a fost organizată comunicarea constantă între părinte și educator, jocurile și jucăriile care îl atrag pe preșcolar și să vină în întâmpinarea părinților și copiilor cu activități personalizate pe interesele sale.
 Instrumentele și strategiile utilizate pentru conectare de la distanță au fost diferite: prin video, filmulețe cu activități interactive, cântece, aplicații etc., pe care educatorul le trimite părinților pentru copil.
 JOCURI ON-LINE – sunt aplicaţii plăcute de către copii şi de cadrele didactice deoarece îşi păstrează simţul ludic. Cele mai utilizate la vârstele timpurii sunt puzzle-urile on-line. JINGSAWPLANET- este o aplicaţie care permite încărcarea unui fişier de tip text sau fotografie şi decuparea sub forme de piese în funcţie de complexitatea dorită ( de la 3 la câteva sute de bucaţi). Este o aplicaţie gratuită şi nu necesită crearea de cont de utilizator. Această aplicație place foarte mult și am primit un feed-back imediat.Am folosit această aplicație ca evaluare online la finalul unei activități sau ca variantă a unui joc didactic.
 Ca o concluzie personală: evaluarea online poate și trebuie să fie o continuitate a învățării din mediul educational de la clasă.
 Trebuie să avem un scop comun – acela de a face o educație de calitate, copiilor noștri!
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *