Acum, la 09.11.2020, iată-ne ajunși din nou în scenariul roșu, în care s-au suspendat cursurile „față-în față” și toate activitățile didactice s-au mutat în mediul on-line. Sistemul de învățământ experimentează noi practici de comunicare și cooperare menite să asigure continuitatea învățării și funcționarea instituțională.
Activitatea de predare-învățare-evaluare este destul de anevoioasă, printre dificultăți numărându-se: dificultăți de ordin tehnic, lipsa suportului pedagogic pentru realizarea de activități de învățare și evaluare atractive pentru toți elevii, lipsa resurselor digitale în domeniul disciplinei, dar și lipsa timpului necesar pentru înțelegerea și utilizarea adecvată a instrumentelor și resurselor digitale.
În acest context, au apărut o serie de platforme de e-learning care garantează că procesul educațional se poate desfășura fără dificultăți, prin intermediul lor. Liceul al cărui angajat sunt, evident, a aderat la una dintre ele. Dacă la partea de susținere a lecțiilor sincron și de atribuire a temelor, referatelor sau proiectelor sistemul funcționează destul de eficient, atunci când vine vorba despre evaluare, lucrurile nu mai stau chiar așa.
Multe platforme oferă posibilitatea de a crea teste de evaluare online, unele gratuit, altele contra cost, dar toate presupun conturi noi pentru elevi și profesori, precum și efort și timp investite de profesori în crearea acestor teste. La matematică, toate acestea culminează cu lipsa resurselor care să asigure editarea caracterelor matematice. Desigur, sunt și platforme care asigură o bază de date suficientă pentru a elabora teste de același nivel de dificultate, dar cu itemi diferiți pentru fiecare elev în parte, dar toate acestea au un preț.
Așadar, trebuie găsite soluții și pentru evaluare, în acest context epidemiologic special pe care-l traversăm. Așa cum foarte mulți profesori au făcut, și eu am participat la o serie de cursuri de formare pentru a reuși să-mi susțin activitățile didactice în orice scenariu. Mixând toate informațiile cu multe tutoriale video, am conchis că Google Forms este potrivit pentru a crea teste destul de interesante pentru elevii mei. Am descoperit o extensie care-mi permite să inserez mai ușor textul matematic și îmi reduce timpul alocat realizării unui test.
Elevii pot primi atât întrebări deschise, cât și închise, cu mai multe variante de răspuns, sau nu. Funcția Quiz permite, oferirea de feedback prompt. Elevii pot afla imediat dacă la un test cu răspunsuri la alegere au răspuns corect sau nu. Mai mult, la feedaback, pot fi incluse explicații pentru răspunsul greșit, pe care elevul să le primească de îndată ce a terminat testul. Dacă se dorește, pentru antrenament, elevii pot relua testul.
Un plus al acestor teste este acela că diversifică tehnicile de evaluare, sporind atractivitatea și suscitând interesul elevilor, dar există și un minus în faptul că elevii nu pot fi supravegheați la fel de bine ca în clasă și nu există garanția că nu au fost ajutați în elaborarea răspunsurilor la test.
Cu toate acestea, dacă se impune un timp care să nu le permită elevilor să caute răspunsurile pe internet sau să apeleze la diverse cunoștințe și prieteni, testul poate fi luat în considerare pentru evaluare.
După cum se știe, doi elevi care obțin aceeași notă la un test identic pot avea carențe cu totul diferite. În acest sens, statistica și graficele de care este însoțit testul din Google Forms sunt de mare utilitate pentru cadrul didactic, care poate înțelege lacunele fiecărui elev în parte și-i poate oferi suport în acea zonă. De asemenea, după mai multe teste, profesorul poate remarca cine poate face performanță și cine rămâne în urmă, ajustând astfel planurile de învățare individualizate ale elevilor.
Așadar, în aceste momente grele, improvizăm în evaluare, dar ne dorim să nu o facem oricum.
AUTOR: PROFESOR GEORGIANA GOGA COLEGIUL NAȚIONAL „MIHAI EMINESCU” CONSTANȚA
26
ian.