FEEDBACK FOLOSIND INSTRUMENTE TIC

BOGYA KRISZTINA

Cea mai eficientă funcție pedagogică a evaluării este feedback-ul. Vom examina acum posibilitățile de utilizare a instrumentelor TIC pentru un feedback eficient.
Evaluare continuă
Datorită naturii evaluării continue, este formativă, nu măsoară elevul la un moment dat, ci rezumă rezultatele procesului de învățare și documentează pașii acestuia într-un anumit interval. Concluzia este că elevilor li se oferă în mod constant feedback cu privire la munca lor și (de exemplu, documentația lucrărilor de teren, experimente, disertații, proiecte, lucrări la clasă etc.) este evaluată din perspectiva procesului în ansamblu.
Avantajul evident al evaluării continue este că permite dezvoltarea elevului, există mai multe modalități de a obține rezultate într-un anumit interval de timp, există o oportunitate de autoreglare, o autonomie mai mare a elevilor și procesul este mai puțin stresant.
Dezavantajul poate fi, că elevii nu primesc feedback continuu cu privire la munca lor. Poate fi, de asemenea, o problemă dacă profesorul lasă elevii complet singuri în învățarea lor. Este important să adăugăm un set clar de criterii la evaluare, pentru a ajuta și îndruma elevii să folosească oportunitățile oferite de sistem, să profite de posibilitatea de autoreglare și să nu abuzeze de faptul că munca lor nu are întotdeauna o valoare imediată (măsurabilă).
Portofoliu digital
Un portofoliu digital (care nu este altceva decât o colecție de documente care arată ce au învățat elevii despre un anumit subiect) poate fi baza pentru evaluarea continuă sau metoda prin care elevii (și profesorul) monitorizează, pot urmări unde se îndreaptă munca și se pot asigura că rezultatele unui proiect de trei săptămâni nu se nasc într-o singură zi. Dacă dăm și elevilor autonomie, merită să stabilim anumite „etape” și, pe lângă un proiect pe termen mediu (mai multe săptămâni), merită să ne stabilim și obiective pe termen scurt, clar vizibile.
Pe de o parte, îi ajută pe elevi să-și programeze timpul (nu pot evalua deseori câtă muncă, energie, timp necesită o sarcină), le oferă posibilitatea de a vedea, de a evalua munca celuilalt și de a-și compara propriul progres cu ceilalți.
Cel puțin la fel de important este faptul că auto-reflecția este încorporată în acest sistem (ceea ce nu este evident de la sine pentru mulți elevi), adică vede ce trebuie să facă, unde a greșit și ce merită să fie schimbat.
Portofoliul digital cu partajare de documente poate fi o aplicație extrem de simplă, funcțională și utilă pentru compilare, partajare și colectare. Aceste sisteme sunt de obicei destul de scumpe și nu sunt accesibile tuturor. Cu toate acestea, există și modalități de a obține feedback pe care îl putem obține de la elevii noștri mult mai ieftin. De exemplu, Mouse Mischief (disponibil ca descărcare gratuită ca parte a Microsoft Learning Suite) ca supliment Powerpoint vă permite să conectați mai multe mouse-urila un singur calculator, astfel întrebările din Powerpoint pot fi apoi răspunse de fiecare grup cu propriul mouse și apoi văzute dacă au reușit să găsească răspunsul corect.
Sistemul socrativ (http://socrative.com/) poate fi deosebit de util pentru feedback. În acest sens, elevii pot răspunde la întrebările adresate de profesor de pe propriul computer sau doar de pe smartphone. Într-un sistem care oferă un grad ridicat de libertate, avem chiar posibilitatea de a improviza. Sistemul acceptă și utilizarea așa-numitelor bilete de ieșire, acestea sunt întrebări la care elevul trebuie să răspundă la sfârșitul lecției, cu ajutorul cărora elevul poate vedea dacă a înțeles materialul și cât de reușită a avut munca pentru profesor.
În cele din urmă, vorbim și despre Microsoft Interactive Classroom. Acest sistem poate fi utilizat atunci când computerele profesorului și elevului sunt conectate la aceeași subrețea. Suplimentul (care este disponibil și ca parte a Microsoft Learning Suite gratuit) trebuie să fie instalat și pe calculatoarele profesorilor și studenților. Profesorul folosește propria proiecție Powerpoint, dar poate atrage cu ușurință în ea. Elevii vor vedea diapozitive pentru profesori în programul lor OneNote (parte a suitei Office) concepute special pentru ca aceștia să ia notițe, dar își pot înregistra propriile comentarii. În plus, profesorul poate chiar pune întrebări elevilor la care pot răspunde. Cu aceasta, putem obține de fapt un sistem complet de management al clasei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *