Natural, după predare şi învăţare urmează evaluarea. Şi dacă şcoala s-a mutat online, evaluarea şi notarea elevilor se aplică la distanţă. Există modalităţi de evaluare obiectivă şi subiectivă pentru a măsura cunoştinţele şi competenţele elevilor. Doar că pe lângă entuziasmul realizării fişelor de lucru şi a testelor apar scuzele/nemulţumirile elevilor legate de semnalul de internet, viteza de încărcare a unui link, timpul impus pentru rezolvarea unor itemi tip grilă sau chiar remarca „e un site defect”.
Am învăţat a crea teste în aplicaţiile Microsoft Forms şi Google Forms după tutorialele disponibile. Sunt intrumente utile, îndeosebi în verificarea obiectivă a noţiunilor acumulate de către elevi. Prin itemii cu alegere simplă sau multiplă ─ pentru care selectezi răspunsurile corecte şi le acorzi punctaj ─ se permite evaluarea într-un timp redus şi cu maximum de acurateţe. Pot fi amestecaţi itemii şi variantele fiecăruia, încât elevilor li se afişează o formă particulară de test. Aceştia au posibilitatea să-şi verifice punctajul, variantele selectate corect şi/sau greşit.
Pentru elevi, cele mai îndrăgite sarcini de lucru sunt proiectele. Îndrumaţi de profesor privind cuprinsul lucrării, elevii caută informaţii, dezvoltă idei, păreri proprii, iar produsul final este deseori surprinzător. În Google Classroom se lansează tema cu dată limită de predare, elevul o realizează şi o încarcă pe platformă, iar profesorul o verifică putând adăuga comentarii şi note. Documentul descărcat poate fi expus colegilor din clasă, iar elevul să-şi prezinte proiectul.
În Google Classroom am verificat subiecte de Bacalaureat din anii anteriori şi teste de antrenament. Posibilitatea de a completa rezolvările elevilor cu comentarii pe text o consider de un real folos în îndrumarea elevilor. Acordarea punctajului conform baremului a constituit un reper pentru aceştia.
Tot pe plaformă se pot trimite teste grilă sau cu răspuns scurt cărora li se aplică un anumit punctaj. Doar că fiecare întrebare este înscrisă pe măsură ce este realizată de către profesor.
Elevilor din ciclu primar şi gimnaziu li se potrivesc fişele de lucru realizate pe platforma Wordwall. Exerciţiile ce pot fi prezentate sub formă de anagramă, chestionar, cursă în labirint, cuvântul lipsă, diagramă etichetată, asociere, sortare în funcţie de grup etc. merită pe deplin încercate. Culori, sunete şi elemente în mişcare îi introduc pe copii în lumea jocurilor, chiar rezolvând cerinţe diverse.
Instrumentelor de evaluare în mediul online le vom acorda importanţă şi în predarea clasică. O fişă de evaluare, pentru un feed-back la finalul lecţiei, poate fi rezolvată pe telefon. Consider drept oportunitate nevoia de a le descoperi.
CHICIUDEAN NICOLETA, COLEGIUL NATIONAL „LIVIU REBREANU” BISTRITA
26
ian.