EVALUAREA ONLINE ÎNTRE PEDAGOGIE ȘI TEHNOLOGIE

DEMENENCO DANIELA-GEORGETA CENTRUL JUDEȚEAN DE RESURSE ȘI DE ASISTENȚĂ EDUCAȚIONALĂ CARAȘ-SEVERIN

Când Coronavirus sau cum mai este cunoscut de unii acest virus, SARS-COV-2 stăpânește lumea, noi, cadrele didactice ne-am dat seama că universul școlar și ceea ce știam că înseamnă predarea, învățarea și evaluarea atunci când eram față în față la școală, elevi și cadre didactice, nu mai este la fel. Însă căutăm să ne continuăm activitățile școlare pentru a avea continuitate sau pentru a face cel mai bine și cel mai corect evaluarea în context educațional?
Instrumentele de evaluare on-line ne pun la dispoziție o gamă largă de posibilități de evaluare, uneori tehnica fiind mult mai pregătită decât suntem noi dispuși să o explorăm.
La momentul acesta avem la îndemână platforme și aplicații disponibile online, există o mare deschidere pentru diverse tehnologii utile în predare și evaluare, însă ceea ce va conta este cum tehnologia va îmbunătăți pedagogia folosită. Consider că pedagogia trebuie să primeze și apoi tehnologia.
Experiența actuală ne ajută să înţelegem că tehnologiile sunt instrumente de aplicat cu atenție și în mod adecvat. Provocarea pentru profesori este să se îndepărteze de noțiunea de evaluare creion-hârtie care astăzi este înlocuită de tehnologie care îi ajută pe elevi să devină autonomi în învățare.
Învățarea – și evaluarea – bazată pe proiect, cu utilizarea media, poate oferi elevilor o serie de opțiuni. Am realizat de-a lungul timpului că le place elevilor. Creativitatea manifestată de elevi este valorificată, astfel că profesorii care caută modalități de integrare a tehnologiei în sarcini și evaluare au alegeri aproape nelimitate.
– Google Classroom: aici puteți discuta cu elevii – Meet video chat e inclus gratuit acum; pot fi corectate temele și poate fi oferit feedback direct fiecărui elev, se poate crea o bancă de comentarii pentru feedback mai facil pe baza celor mai frecvente comentarii pe care le oferiți elevilor etc.
– Google Jamboard este un mod de vizualizare foarte facil al unor răspunsuri scurte – toți elevii pot vedea toate răspunsurile date pe post-it-uri virtuale.
– Google Forms (permite conceperea unor formulare care pot fi utilizate pentru a obține feedback, pentru a trimite confirmări de participare la un eveniment, dar și pentru a crea teste scrise. Serviciul permite profesorului să includă imagini sau video pentru interpretare sau ca material de reflecție pentru elev. Elevii pot primi atât întrebări deschise, cât și închise, cu mai multe variante de răspuns, sau nu.) Funcția Quiz permite, pe mai departe, oferirea de feedback prompt. Elevii pot afla imediat dacă la un test cu răspunsuri la alegere au răspuns corect sau nu. Aici măiestria profesorului este să construiască distractori (răspunsuri greșite, care rezultă dintr-un proces de gândire eronat, dar frecvent la elevi) cât mai buni. Mai mult, putem să includem explicații pentru răspunsul greșit, explicații pe care elevul să le primească de îndată ce a terminat testul. În plus, elevii pot relua testul.
– Kahoot – baza pedagogică a acestei aplicații este că elevii devin „profesori”, construind ei înșiși itemi de teste.
– Wordwall – mai multe tipuri de activități potrivite pentru evaluare, mai ales la învățământul primar.
Există, de asemenea, multe programe de animație pe care elevii le pot folosi pentru a realiza prezentări: Prezi, Animaker etc. Elevii pot să realizeze filmulețe cu screencast-o-matic în care să surprindă atât imagine de pe interfața device-ului propriu, cât și vocea proprie.
Consider că cel mai bun instrument este cel pe care oamenii îl vor folosi.
În predarea, învățarea și evaluarea online, implicarea este absolut esențială și aceste instrumente trebuie să creeze o interacțiune umană mai profundă și mai semnificativă.
Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva cu care este important să ne obișnuim pentru că adaptarea este parte din procesul schimbărilor la care suntem supuși.
Închei acest articol cu un citat din Confucius “ spune-mi şi voi uita, arată-mi şi poate îmi voi aduce aminte, implică-mă şi voi înţelege ”.
Bibliografie:
Cucoș, C., Teoria și metodologia predării, Editura Polirom, Iași, 2010

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *