Traversăm o perioadă destul de agitată cu unități școlare care funcționează pe scenarii diferite din cauza situației pandemice ceea ce ne determină să ne reinventăm pentru a putea face față provocărilor din educația preșcolară, în care principalii actori, pe lângă educatoare și copii, sunt părinții.
Pentru a continua educația celor mici, toate educatoarele au desfășurat activițăți așa cum au putut. Problema cea mai mare a constituit-o faptul că în multe familii sunt mai mulți copii: unii la învățământul primar, alții în gimnazial sau chiar liceal. Astfel, frații și surorile mai mari au fost trecut la școala online iar noi cei mici a trebuit să ne bucurăm de frânturile de timp liber de care dispun părinții.
Încă de la început, au fost luate cu asalt rețelele de socializare pe care educatoarea împreună cu părinții aveau grupul clasei. De comun acord a fost stabilit un program de activități. La ora stabilită, educatoarea intra și anunța tema zilei, explica ce activități sunt propuse pentru ziua respectivă, modul de realizare a activităților, explicații pentru rezolvarea unor fișe de lucru, posta link-uri cu cântece, povești, poezii sau jocuri de mișcare.
Având grupa mică, a fost foarte complicat să putem intra online. Nu reușeam să ne înțelegem, doar ne vedeam. Spre sfârșitul anului școlar am realizat un fel de evaluare finală. Singurele dovezi clare sunt fișele de lucru însă am văzut intervenția părinților în ele.
În urma cursurilor de formare, workshop-uri, webinarii, pe care le-am parcurs pe perioada vacanței am aflat de o adevărată resursă educațională ce se poate folosi și la grădiniță în afară de ZOOM, GoogleMeet.
Am aflat despre PEREŢII VIRTUALI- sunt aplicaţii digitale care oferă spaţiu de afişare colaborativ atât pentru varianta text, imagine, video, site-uri web. Printre cele mai cunoscute sunt Padlet si lino.it. PADLET- este o aplicaţie care permite utilizatorilor să afişeze materialele în acest perete virtual. Peretele este o pagină web care permite utilizatorilor încărcarea diferitelor materiale pe o temă dată, materiale de tipul documentelor, prezentărilor, legăturilor spre diferite site-uri web. Este gratuită, dar necesită crearea unui cont. Te poţi loga cu contul de yahoo, gmail sau Facebook.
JOCURI ON-LINE – sunt aplicaţii plăcute de către copii şi de cadrele didactice deoarece îşi păstrează simţul ludic. Cele mai utilizate la vârstele timpurii sunt puzzle-urile on-line. JINGSAWPLANET- este o aplicaţie care permite încărcarea unui fişier de tip text sau fotografie şi decuparea sub forme de piese în funcţie de complexitatea dorită( de la 3 la câteva sute de bucăți). Este o aplicaţie gratuită şi nu necesită crearea de cont de utilizator.
CREATOARE ON-LINE- sunt aplicaţii uşor de folosit, foarte vizibile ne ajută în crearea de colaje, slideshow-uri, filmuleţe, animaţii. Cele mai cunoscute sunt: Pizap, Pixl, Kizoa, Animoto. PIZAP- este un editor on-line cu ajutorul căruia putem edita imagini, crea colaje de fotografii, afişe în format digital etc. Este foarte uşor de utilizat, este gratuit şi nu necesită crearea unui cont.
EDITORI DIGITALI- sunt platforme online care găzduiesc publicaţii în format electronic de tipul revistelor, auxiliarelor didactice, fluturaşi, materialelor didactice, cărţi etc. Printre cele mai utilizate sunt issuu.com, calameo, smore.com. ISSUU – este o platformă de editare digitală care permite găzduirea de materiale didactice, împărtăşirea şi descărcarea unor materiale educaţionale. Este gratuită, necesită cont de utilizator prin logare cu emailul sau contul de Facebook.
JOCURI DIDACTICE – instrumente care facilitează munca în sincron în cadrul conferințelor on-line. Dintre instrumente recomandate puteți utiliza: Worldwall sau LearningApps. WORLDWALL – este o aplicație utilă pentru cadrele didactice deoarece se pot crea jocuri interactive pentru susținerea învățării, fiind posibile de la 1 la 8 modele. (De exemplu: Cuvântul lipsă, Anagrame, Puzzle, Rebus, Adevărat sau Fals, Sortează, Chestionare, Spânzurătoare, Deschide cutia et c); Este un instrument digital ușor de utilizat şi plăcut de copii datorită elementelor ludice inserate.
LearningApps- este o platformă care oferă modele de aplicații, precum şi posibilitatea creării de conținut. Există aplicații interesante (de exemplu: rebus, uneşte perechile, puzzle, completează cuvântul lipsă etc.); Avantajul este că se pot ușor partaja (link, cod de încorporare) sau pot fi folosite drept material de învățare pe platforma LearningApps (creând clase în care să îi invitați pe copii ; se pot face si sondaje pentru a măsura feed-back-ul).
APLICATII FEED-BACK- instrumente de măsurare a impactului învățării, de sondaj și de evaluare. Printre cele mai cunoscute sunt: Quizizz, Kahoot, Mentimeter etc. KAHOOT- Este un instrument on-line pentru feed-back, cu ajutorul căruia se creează teste interactive pentru copii. Profesorul creează testul, apoi trimite codul de acces (PIN) părinților în cazul nostru și elevilor care accesează testul într-un timp limitat. Puteți adăuga imagini, clipuri video şi diagrame întrebărilor pentru a crește gradul de interacțiune al jocului. Se poate juca pe desktop, tabletă sau telefon mobil. Rezultatele testului sunt vizibile tuturor, la încheierea acestuia, sub forma unui clasament.
Quizizz – Este un instrument on-line pentru feed-back, cu ajutorul căruia se pot realiza evaluări formative într-un mod distractiv pentru preșcolari. Permite inserarea de răspunsuri multiple, imagini, audio text, sondaje, răspunsuri deschise; se pot utiliza atât pentru învățarea sincron live, cât și pentru cea de acasă. Au o interfață prietenoasă, se văd întrebările şi sunt uşor de utilizat în diferitele modele oferite de platformă. Sunt importante pentru că oferă profesorului statistici, progresul copiilor, precum şi rapoarte detaliate despre răspunsuri, timp etc.
EDUCATOARE: ISTRATE ELENA-CORINA LICEUL TEHNOLOGIC „ALEXANDRU IOAN CUZA“- GRĂDINIȚA CU PROGRAM NORMAL NR.1 PANCIU, VRANCEA
26
ian.