Evaluarea progresului copiilor anteprescolari se face pe baza standardelor nationale specifice, respective a “Reperelor fundamentale in invatarea si dezvoltarea copilului de la nastere la 7 ani”.
Stim ca scopul principal al evaluarii este reprezentat de masura in care au fost atinse obiectivele programului de instruire. Este necesar ca evaluarea sa fie centrata pe aspectele ei formative, incat sa sustina interesul elevilor, sa-i indrume spre acumularea de cat mai multe cunostinte si spre activitatea de invatare.
Invatamantul online reprezinta o forma de inavatare la distanta.
Tehnologia a patruns foarte mult in domeniul educatiei, oferindu-ne diverse platforme online care vin in ajutorul elevilor si a cadrelor didactice. Modalitati de integrare a tehnologiei sunt: Google Classroom, Google Jamboard, Google Formes, Zoom, Whats App,etc.
Facilitarea accesului din fata calculatorului, a determinat ca metodele de evaluare sa fie adoptate in diverse institutii educationale. Evaluarea online la prescolari poate raspunde eficient situatiilor identificate, mai ales ca poate fi aplicata pe oricare dintre cele trei forme ale evaluarii traditionale: initiala, continua si cumulativa.
Evaluarea copiilor se realizeaza in mod continuu.
Cea mai frecvenata punere in aplicare a evaluarii online este selectarea unei variante corecte de raspuns din mai multe posibile, asociere de imagini, evaluarea orala, observatia, conversatia, mici proiecte, portofoliul si vizeaza stabilirea procesului realizat de copii. Evaluarea orala se realizeaza in multiple forme utilizandu-se diferite tehnici: conversatia de verificare, verificarea realizata pe baza unui support vizual. Verificarea orala, vizeaza cantitatea, calitatea cunostintelor si deprinderilor in raport cu obiectivele propuse.
Acest tip de evaluare provoaca elevii sa aiba o atentie sporita pentru a face alegerile corecte, in acelasi timp creandu-le o imagine de asamblu asupra materiei.
Exista o serie de beneficii percepute in evaluarea online:
posibilitatea de a vedea si nota cu rapiditate un numar mai mare de raspunsuri
monitorizarea raspunsurilor prescolarilor
evaluarea poate avea loc intr-un mediu cu acces deschis
furnizarea de feedback imediat
evaluarile pot fi pastrate si reutilizate
Pentru evaluarea prescolarului trebuie sa luam in calcul :
conduita, personalitatea elevului,atitudinile
centrarea evaluarii asupra rezultatelor pozitive
Scopul evaluarii este de a perfectiona procesul educativ.
Educatoarea in timpul evaluarii observa copiii in diverse momente, discuta cu ei si cu parintii lor pentru a construi o imagine cat mai corecta posibil asupra dezvoltarii psiho-somatice, cunostintelor, intelegerii si depriderilor fiecarui copil.
BIBLIOGRAFIE:
Florea, N.M., Valorificarea evaluarilor privind rezultatele scolare pentru ameliorarea procesului didactic, Ed. ArsAcademica, Martie 2010,ISBN:978-606-8017-47-1
Tanase,M.,Evaluarea – componenta esentiala a procesului instructiv-educativ, Brasov 2011, ISBN:978-973-0-11834-6