METODE, TEHNICI ȘI STRATEGII APLICATE PENTRU REALIZAREA EVALUARII ONLINE IN CLASA MEA

JAKAB ENIKO ȘCOALA GIMNAZIALA „PETOFI SANDOR” CRISTURU SECUIESC JUDEȚUL HARGHITA

Prin platformele și aplicațiile disponibile online, poarta spre lumea cunoașterii este larg deschisă pentru metodologii utile în predare și evaluare. Provocarea pentru mine a fost înlocuirea unei bucăți de hârtie cu un document electronic – mai ales în procesul de evaluare.
Creativitatea omului este uluitoare. Am căutat modalități de integrare a tehnologiei prin intermediul rețelelor de socializare în activitățile mele din fiecare zi. Folosesc diferite platforme, programe, mai des Google Classroom pentru că acolo am mai multe modalități de evaluare.
Pentru o mai bună comunicare cu elevii mei, folosesc opțiunea de a realiza o conferință audio-video prin Google Meet. Cu Google Meet, mă pot întâlni practic cu clasa mea, chiar dacă nu suntem în aceeași cameră. Pot începe întâlniri video în Google Classroom, Google Calendar și Meet pe computer sau dispozitivul mobil. În timpul întâlnirilor pot să fac evaluarea ca și cum aș fi în clasă împreună cu elevi.
Pentru a crea un test de evaluare sau o temă cu chestionar din pagina Activitate la curs (Classwork), folosesc clasa virtuală, adică Classroom-ul. Editez chestionare și le transmit elevilor. Dacă utilizez Google Classroom pentru a urmări notele, am opțiunea de a activa importarea notelor pentru a economisi timp.
În pagina de note, pot vedea, nota și pot returna tema unui elev. Starea sarcinii sau a notei/punctajului este codată color:

● Roșu – Tema lipsește.
● Verde – Temă finalizată, finalizată cu întârziere.
● Negru – Temă returnată.
Alte culori se bazează pe tema clasei și nu indică statusul sarcinii sau notei.
Pot introduce notele elevilor direct într-o celulă din catalog. În Classroom, pot da o notă numerică, pot lăsa feedback doar în comentarii sau pot face ambele lucruri. De asemenea, pot returna sarcinile fără note. Înainte de a vedea tema unui elev, pot vedea starea activității elevilor și numărul elevilor din fiecare categorie. Pot lăsa comentarii private și comentarii la clasă.
Există două tipuri de comentarii: comentarii private și comentarii la clasă, care pot fi vizualizate de întreaga clasă (dacă acest lucru a fost activat în setările de comentarii). Acestea sunt clar etichetate în spațiul pentru comentarii, dar elevii trebuie să le acorde atenție.
Google Jamboard este o modalitate de evaluare folosită de către mine cu mult entuziasm, pentru că o folosim ca o jucărie.

Este un mod de vizualizare foarte facil al unor răspunsuri scurte – toți elevii pot vedea toate răspunsurile date pe post-it-uri virtuale. Este amuzant, colorat, putem folosi diferite simboluri și imagini pentru evaluare.
Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva despre care noi, profesorii, din diverse colțuri ale lumii vorbim în mod constant într-un sens pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *