ESTE INVATAREA ONLINE VIITORUL EDUCATIEI?

MITRANESCU GABRIELA SCOALA GIMNAZIALA NR. 188 BUCURESTI

Conceptul educatiei traditionale s-a schimbat radical in ultimii ani. Prezenta fizica in sala de clasa nu mai reprezinta ceva essential pentru procesul de invatare, cel putin nu de la aparitia internetului si a noilor tehnologii. In zilele noastre este impetuos necesar sa avm acces la o educatie de calitate de oriunde si in orice conditii, atat timp cat ai la dispozitie un computer. Putem spune ca intram intr-o era noua- revolutia educatiei online.
 Exista tari in care peste 30% dintre elevi urmeaza cel putin un curs online. Totusi, acesta nu este un motiv intemeiat sa ne ferim de astfel de situatii, intrucat s-a dovedit ca asa ceva este destul de util pentru unii studenti. S-a dovedit chiar faptul ca studiul online poate fi o metoda buna de antrenare a unor abilitati deja existente sau de a crea unele abilitati noi.
 Am putea folosi aceasta ocazie pentru a enumera cateva motive clare pentru care invatarea online este benefica.
 

Flexibilitatea

 Educatia online permite atat profesorului, cat si elevului sa isi seteze un ritm propriu, mai ales in situatiile in care aceasta educatie nu este ingradita de un orar prestabilit. Drept urmare, folosirea unei platforme educationale online permite aparitia unui echilibru intre alte activitati si studiu, fara o nevoie de renuntare la ceva. Studiul online te invata printre altele si cum sa iti gestionezi timpul.
 

Ofera o selectie larga de programe de studiu

 Intr-un mediu atat de larg cum este internetul, vor exista intotdeauna un numar infinite de abilitati si teme de predare si invatare. Un numar din ce in ce mai mare de universitati si scoli ofera si varianta online a programelor lor educationale, pe diferite nivele si discipline. De la compunerea de partituri muzicale si pana la fizica cuantica, exista variante pentru fiecare elev. Ca sa nu mai mentionam faptul ca, un astfel de studiu online este si o mare oportunitate de a obtine un certificat oficial, o diploma sau o licenta fara a fi fizic prezent in incinta unei scolo de orice fel sau nivel ar fi aceasta.
 

Accesibilitatea

 Educatia online iti confera, deasemenea, posibilitatea de astudia oriunde in lume. Acest lucru inseamna ca nu este nevoie ca elevul sa se mute sau sa faca naveta dintr-un loc in altul, sau sa urmeze un program extrem de riguros. Mai mult decat atat, nu doar ca se economiseste enorm de mult timp, dar se economiseste si o suma substantiala de bani, care poate fi cheltuita in alte scopuri. O clasa virtuala poate fi accesibila in orice loc care are acces la internet, iar acest lucru reprezinta un mare avantaj din punct de vedere al calatoritului. De exemplu, daca un elev studiaza din strainatate, in situatia in care parintii acestuia s-au mutat acolo in interes de serviciu, acesta , ca elev, isi poate continua studiile la scoala , fara o intreaga aventura birocratica de schimbare a scolii.
 

Este mai eficienta din punct de vedere al banilor decat scoala traditionala

 Spre deosebire de metodele fata-in-fata, educatia online tinde sa fie mai putin costisitoare. De asemenea, de foarte multe ori exista o gama larga de posibilitati de plata, fie in transe fie la fiecare ora de studiu. Acest aspect duce la o mai buna gestionare a bugetului. Sa luam in calcul si faptul ca unii dintre elevi se pot incadra la diferite variante de reducere a taxelor si deci, pretul este de cele mai multe ori unul care sa fie accesibil tututror. Sa nu uitam ca se economisesc banii care in mod normal s-ar fi cheltuit pe deplasarea catre locatia cursului si banii pentru materialele destinate cursului, materiale care acum sunt in suport virtual. Asadar, una peste alta, din punct de vedere material, rezultatele sunt net superioare unui invatamant traditional.
 

Invatarea poate fi personalizata

 Am mentionat mai devreme ca invatarea online poate fi modelata in functie de viteza de lucru a fiecaruia. Clasele online au tendinta de a avea un numar substantial redus de elevi, fata de cele traditionale. Exista chiar platforme care nu permit eaccesul decat unui singur elev, ceea ce permite o interactiune mult mai mare si un feedback pe masura. Chiar si accesul la materialele de luru este unul mai mare, intrucat se pot folosi video-uri, imagini sau chiar e-book-uri online, iar profesorul le poate integra foarte usor in lectie.acestea reprezinta un continut usor de accesat de oriunde, in orice situatie, personalizat si care ofera dinamica lectiei.
 Iata asadar doar cateva motive pentru care ar trebui sa legem invatarea online si pentru care aproximativ 905 din elevi de azi considera ca aceasta este la fel de buna, daca nu chiar mai buna decat invatarea traditionala. Fiecare elev are dreptul sa isi evalueze bine propria situatie si sa decida conform nevoilor si telurilor personale, folosind astfel o alternativa care sa ii aduca nenumarate variante si care sa ii deschida lumea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *