La începutul anului şcolar precedent aveam senzaţia că toate lucrurile s-au aşezat, în sfârşit!, că pas cu pas am ajuns la un nivel superior al carierei mele de profesor, că am bifat pe lista mea de control o multitudine de lucruri la care acum câţiva ani doar visam: Gradul I, gradaţia de merit, participarea la două proiecte Erasmus+, pe lângă multe alte proiecte de finaţare şi educaţionale, Premiul I la Olimpiada de limba engleză, faza judeţeană şi speranţa unei participări la faza naţională…! Simţeam că sunt pe drumul cel bun şi că munca susţinută de-a lungul timpului îmi este încununată de succes.
Anunţul sec al autorităţilor ne-a dat tuturor viaţa peste cap, ne-a scos din zona de confort şi, chiar dacă la început aveam senzaţia că totul e o nebuloasă, încet, încet lucrurile au început să prindă contur şi am realizat că pot pune în aplicare o multitudine de lucruri învăţate la diferite cursuri de perfecţionare, că, într-un final, putem utiliza tehnologia modernă în situaţii concrete de viaţă.
În primul rând, acesta a fost momentul în care să testez elevilor mei competenţele de redactare de mesaje în situaţii de comunicare uzuală şi, astfel, am început cu cerinţe simple, de genul: scrie un email unui prieten …, o postare pe un blog despre viaţa adolescenţilor, scrie o postare pe un site de socializare. Am continuat cu cerinţe mai complexe, pentru a verifica şi competenţele de exprimare orală: realizează un filmuleţ despre viaţa copiilor din oraşul nostru, despre programul tău zilnic în izolare. Dacă, la început, toate acestea erau trimise pe emailul meu personal sau pe messenger, după ce cerinţele erau discutate pe aplicaţia discord, ulterior am început să utilizez platforma Google classroom, un real ajutor chiar şi pentru realizarea de teste şi chestionare, pentru a aborda şi formele de evaluare tradiţionale. Meet video chatul a luat locul aplicaţiei Discord şi, cu ajutorul funcţiei de partajare a ecranului am putut realiza o multitudine de exerciţii on line pe site-ul celor de la British Council, o mină de aur, în opinia mea, pentru profesorii de limba engleză. Am oferit, astfel, elevilor mei punctul de plecare în unele activităţi de autoevaluare, fiecare exerciţiu având butonul de verificare, cât şi posibilitatea de a fi autodidacţi.
În al doilea rând, am pus în aplicare cunoştinţele achiziţionate la două din cursurile Erasmus+ la care am participat de curând, astfel că, aplicaţiile de tipul Kahoot, Socrative sau Plickers şi-au arătat pe deplin utilitatea.
Cu toatea acestea, un sentiment de tristeţe, poate dezamăgire, nu îmi dădea pace. Imi era dor de munca în echipe, de discuţiile în perechi, interacţiuni orale indispensabile în era modernă a orei de limba engleză. O scurtă discuţie şi apoi o căutare pentru detalii mi-au scos în cale Zoom-ul, atât de utilizat în întâlnirile cu adulţii, cu funcţiile lui de împărţire a elevilor în grupe mici sau în perechi.
Ei, iată că se poate! Se poate face o evaluare corectă, cu metode atractive şi în online, chiar dacă uneori simţim epuizarea, chiar dacă simţim că munca în online este cu mult mai grea şi mai consumatoare de timp. Dar, meseria noastră este şi a fost mereu o provocare, de aceea am şi ales-o şi, de aceea, nu am renunţat la ea până acum. Experienţa ne ajută enorm, iar lipsa acesteia ne ambiţionează. Să fim creativi, să dezvoltăm autonomia şi creativitatea elevilor noştri în limitele impuse de pedagogie este, în continuare, sarcina noastră primordială. Să nu uităm că modelăm suflete şi caractere. Şi vom avea SUCCES.
NECHIFOR ANGELICA MINODORA, PROFESOR LIMBA ENGLEZĂ, ŞCOALA GIMNAZIALĂ „GEO BOGZA”, BĂLAN, HARGHITA
26
ian.