Evaluarea online este susţinută de aceleaşi principii de valabilitate, fiabilitate, flexibilitate şi utilizează multe din strategiile folosite în predarea şi evaluarea tradiţionale faţă în faţă.
Kahoot! este o aplicaţie lansată în anul 2013 în Norvegia, care cunoaşte o largă utilizare în învăţământ. Prin această aplicaţie se pot crea şi administra teste cu un număr mai mare sau mai mic de itemi. Avantajul acestor teste online este că oferă feedback imediat, elevii putând ști instantaneu dacă au răspuns sau nu corect și care este răspunsul corect. Folosirea ei mobilizează şi dinamizează clasa, prezentând chestionarul alcătuit ca pe un joc, în care rapiditatea răspunsului determină acumularea unui punctaj superior şi, implicit, posibilitatea de a se situa pe un loc fruntaş, chiar dacă elevul are acelaşi număr de răspunsuri corecte ca şi un alt elev participant la test. Acesta poate aduce acel plus de vitalitate şi energie pe care ni le dorim din partea elevilor, cu un minim de instrucţiuni din partea profesorului. Alte beneficii pe care le aduce procesului instructiv-educativ sunt: reducerea stresului și a blocajelor de comunicare din partea elevilor, dezvoltarea atenției și a perspicacității, a spiritului de echipă și a cooperării între aceștia.
Aplicaţia le permite să folosească telefoanele mobile pentru a răspunde. Profesorul lansează testul pe tablă, iar elevii răspund la întrebări pe telefoanele mobile. Întrebările sunt proiectate pe tablă, fiecare variantă de răspuns având asociate o culoare şi o figură geometrică. Pe telefoanele mobile, elevii selectează culoarea şi figura geometrică corespunzătoare răspunsului corect.
Faptul că oferă un feedback prompt, îi permite profesorului să adapteze sarcinile de învăţare în aşa fel încât acestea să corespundă nivelului de pregătire şi intereselor elevilor. În plus, profesorul şi elevii pot vizualiza rezultatele „jocului” într-un fişier Excel în care pot fi consultate deosebite aspecte legate de rezultat, în general sau pentru fiecare item în parte. Acest lucru face aplicaţia deosebit de utilă atât în evaluarea elevilor, cât şi în iniţierea unor măsuri de remediere, pornind de la feed-back-ul oferit.
Pentru desfăsurarea în condiții optime și pentru înțelegerea întrebărilor, în clasă trebuie să existe conexiune la internet și un videoproiector pe care elevii să vadă întrebările, chiar dacă le au și pe telefonul lor.
O îmbinare echilibrată a metodelor tradiționale cu metodele moderne și cu tehnologia de astăzi poate fi „rețeta” de succes pentru reușita școlară a elevilor, pentru convingerea lor că învățarea este cea mai bună soluție pentru viitor.
Utilizarea aplicației Kahoot în evaluare încurajează crearea unui climat de învăţare plăcut și relaxat.
BIBLIOGRAFIE:
*www.Kahoot.com