PROGRAME DE TESTARE ȘI EXAMINARE ONLINE

OMER FERIHAL LICEUL TEORETIC “GEORGE EMIL PALADE” CONSTANȚA ȘCOALA POSTLICEALĂ SANITARĂ CALIFICAREA: ASISTENT MEDICAL GENERALIST

La fel ca în multe sectoare, au fost dezvoltate multe aplicații și programe online care facilitează operațiunile desfășurate în sectorul educațional și pot fi utilizate atât de instituțiile de învățământ, cât și de elevi. Au fost realizate diferite programe de testare și examinare online. Elevii din instituția de învățământ se pot conecta la sistem și pot rezolva întrebările online pregătite anterior și își pot verifica greșelile. În același timp, profesorii pot pregăti cu ușurință teste, examene și întrebări online datorită acestor programe.
Utilizarea imaginilor video si suporturilor audio in întrebări. De exemplu: o întrebare de matematică poate fi pusă pe un grafic/tabel/imagine. Sau o întrebare poate fi pusă printr-un fișier audio (în acest caz, candidatul ascultă întrebarea). Opțiunile pot fi un fișier audio sau o imagine.
 Gruparea întrebărilor. Pot fi adresate mai multe întrebări pe un singur suport (audio, video, imagine sau text). De exemplu: mai multe întrebări pot fi puse dintr-un anumit text sau multe întrebări pot fi adresate unei piese de ascultare date audio sau video.
 Fluxul de întrebări. Întrebările pot să apară pe ecran una câte una. Nu poate exista întoarcere la întrebări. De ce este așa? Dacă nu se iau măsurile de precauție necesare, securitatea testării poate fi ușor pusă în pericol. Una dintre cele mai frecvente situații este când mai multe persoane susțin același examen împreună. Întrebările nu ar trebui să se întoarcă înapoi, deoarece, se poate lucra în grup, văzând mai întâi toate întrebările și împărtășind răspunsurile. În plus, dacă este posibil să se meargă înainte și înapoi la întrebări, deoarece nu există o limită de timp bazată pe întrebări, elevul are șansa de a beneficia de informații de la alte persoane și resurse în timp ce rezolvă întrebarea.
 Management integrat al timpului. Deoarece fiecare întrebare poate avea propria limită de timp, și testul poate avea propria limită de timp. Limita de timp a întrebărilor și limita de timp pentru test sunt independente una de cealaltă. De ce este necesară gestionarea timpului alocat întrebărilor? Răspunsurile la multe întrebări pot fi găsite online sau în consultare cu terți. Prin urmare, poate fi necesar să se solicite elevului să răspundă direct după ce a citit întrebarea. În special pentru întrebările bazate pe cunoștințe, se recomandă o limită de timp. Dacă în loc de o gestionare a timpului bazată pe întrebări, este stabilită doar o limită de timp pentru test, elevul poate să nu răspundă la câteva întrebări, dar poate obține un rezultat de succes obținând sprijin din surse terțe pentru multe întrebări. Dacă testul nu are o limită de timp, elevul poate petrece la fel de mult timp pentru fiecare întrebare. Cu toate acestea, elevilor ar trebui să li se solicite să avanseze mai rapid. De exemplu, într-un test cu 10 întrebări, poate fi stabilită o limită de timp de 1 minut pentru fiecare întrebare, pe de altă parte, dacă se determină o limită de timp de 7 minute pentru totalul testului, numai cei mai rapizi pot răspunde la toate întrebările.
Tipuri de întrebări. În întrebările cu alegere multiplă, elevul poate alege mai multe opțiuni. Dacă pot fi selectate mai multe opțiuni, efectul fiecărei opțiuni asupra punctajului total poate fi determinat la rate diferite. De exemplu: să presupunem că 2 opțiuni sunt corecte într-o întrebare. Opțiunile corecte sunt opțiunile A și D. El poate obține 60% puncte din întrebare când marchează A, 40% puncte dacă marchează B și 100% puncte dacă le marchează pe amândouă. Alt exemplu: unele opțiuni pot primi puncte negative. Într-o întrebare există 2 opțiuni corecte: A și E. Pentru opțiunile greșite (B, C și D), se poate defini un scor negativ. În acest fel, dacă alege toate opțiunile, nu va obține puncte complete. Dacă marchează o opțiune corectă și una greșită, poate câștiga puncte dintr-o opțiune și poate pierde din cealaltă.
 În întrebările cu răspunsuri multiple, ordinea poate fi sortată automat aleatoriu pentru fiecare elev. În acest caz, valoarea din opțiunea A pentru un elev poate fi inclusă în opțiunea C (sau o altă opțiune aleatorie) pentru celălalt elev.
 Ordinea întrebărilor poate fi aleatorie pentru fiecare elev. În acest caz, fiecare elev va rezolva întrebările într-o ordine diferită. Cu alte cuvinte, ordinea întrebărilor către fiecare elev va fi diferită.
 Fiecare întrebare sau grup de întrebări poate primi un punctaj diferit. Unele întrebări pot fi mai valoroase sau mai lipsite de valoare decât altele.
 Măsurarea bazată pe planul de testare. Planul de testare poate fi conceput împărțind mai întâi testul în secțiuni principale, apoi în subsecțiuni și în final în comportamentele care trebuie măsurate. În acest caz, când întrebările sunt plasate în planul de testare, succesul elevului în diferite secțiuni și subsecțiuni este automat măsurat și raportat. Modul în care fiecare secțiune și/sau subsecțiune vor fi reflectate în rezultatul total al testului poate fi stabilit separat. De exemplu: un test poate fi împărțit în 3 părți principale: 1) Matematică, 2) Marketing, 3) Cunoștințe medicale. Subsecțiunile pot fi adăugate ulterior la aceste secțiuni. De exemplu, putem împărți secțiunea Matematică în următoarele subsecțiuni: 1) Citirea graficelor din tabel, 2) Funcționare, 3) Rezolvarea problemelor. După pregătirea planului de testare, întrebările sunt plasate în conformitate cu planul de testare și rezultatele testului sunt obținute conform planului de testare. De exemplu, se poate afla că elevul a obținut 40% succes în matematică, 60% succes în marketing și 45% succes în total.
 Examinare paralelă/echivalentă/alternativă/Metodă de testare. În cazul în care întrebările sunt schimbate pentru fiecare elev, în special la testele colective, faptul că întrebările sunt fixate poate pune în pericol securitatea evaluării. Când întrebările sunt fixate, elevii își pot spune întrebările reciproc sau le pot posta pe internet. În astfel de cazuri, ar trebui adresate întrebări diferite fiecărui elev pentru o testare sigură. Cea mai valabilă metodă pentru aceasta este forma paralelă (formă echivalentă sau formă alternativă) test/metodă de testare în care întrebările sunt schimbate în conformitate cu planul de testare.
Conform acestei metode, se pregătește mai întâi un plan de testare și câte întrebări din ce secțiune și subsecțiuni vor fi determinate pentru fiecare elev. Apoi, în fiecare subsecțiune, sunt definite întrebări alternative paralele-echivalente-pentru comportamentul care trebuie măsurat. Cu această metodă, fiecărui elev i se adresează un număr egal de întrebări din aceeași secțiune și subsecțiuni, cu dificultăți egale, dar diferite. De exemplu: să presupunem că 10 seturi de întrebări în formă paralelă sunt pregătite conform unui plan de test pregătit. În acest caz, doar 10% din întrebările către elevul A vor fi ridicate și pentru elevul B. Acest raport scade și mai mult atunci când numărul de seturi de întrebări paralele/echivalente/alternative este crescut.
 Control de acces flexibil și detaliat. Deoarece majoritatea platformelor de testare și examinare online nu pot oferi un control de acces flexibil și detaliat, fluxurile de lucru sunt întrerupte și procesele pot fi sabotate. Când se invită elevi pentru teste, se pot alege strategii diferite în situații diferite.
Definirea unui cod de acces unic pentru test, transmiterea acestui cod către un public larg sau publicarea în anunțurile profesorului: în acest caz, este definit un singur cod de acces pentru a intra în test și se determină o limită de utilizare pentru acest cod de acces. De exemplu, cu un singur cod definit pentru 1000 de utilizări, 1000 de elevi pot introduce testul introducând codul. De exemplu, această metodă poate fi utilizată în situații în care nu știți încă pe cine veți invita la test. Puteți posta codul pe pagina de postare și puteți solicita elevilor să susțină testul. În acest caz, nu este nevoie să invitați pe nimeni. Procesul continuă automat. După ce codul de acces a fost utilizat până la limita specificată, acesta își pierde dreptul de acces.
Definirea unui cod de acces unic și unic pentru fiecare elev: în acest caz, fiecare cod va permite doar o dată pentru a susține testul. Același cod nu poate fi folosit a doua oară. Puteți potrivi elevii și codurile de acces, sau acest lucru se poate face automat pe platforma. De exemplu, pe platforma de testare puteți crea 200 de coduri de acces diferite cu un singur clic și apoi potrivi automat 150 de adrese de e-mail cu aceste coduri de acces. Dacă codul nu este utilizat, puteți schimba codul sau potrivi o altă persoană cu același cod.
Deschiderea accesului de testare numai la adrese de e-mail predeterminate: în acest caz, puteți introduce adresele de e-mail ale persoanelor pe care vă așteptați să le efectuați și să împiedicați altcineva decât aceste adrese de e-mail să efectueze testul.
Împiedicarea efectuării testului înainte de o anumită zi și oră: în acest caz, setați o zi/oră de pornire pentru a susține testul. Înainte de această zi/oră, elevii nu vor putea susține testul.
Împiedicarea efectuării testului după o anumită zi și oră: după ce ați invitat elevii la un test, puteți specifica că testul trebuie susținut până la o anumită zi și oră și puteți împiedica efectuarea testului după trecerea acestei zile și ore.
 Supravegherea camerei web. În timp ce elevul este invitat la test, este selectată opțiunea ca acesta să fie monitorizat cu camera web. În acest caz, se menționează în invitația trimisă că trebuie să aibă o cameră web. Când elevul vine la pagina testului, el face mai întâi testul camerei web, apoi poate începe testul.
Instrumentele de evaluare online ne pun la dispoziție o gamă largă de posibilități de evaluare, important este să ne dorim să le folosim.
 
BIBLIOGRAFIE

Hadjerrouit, S., Applying a System Development Approach to Translate Educational Requirements into E-Learning, Agder University College, Kristiansand, Norway, 2007

 
 
 
 
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *