EVALUAREA – ÎNTRE RIGUROZITATE ȘI JOC

PÎNZARIU GABRIELA

Evaluarea, un subiect complex al zilelor noastre, care are la bază foaia, pixul și testul, și care trezește emoții intense oricărui elev din școală. Cu toate că trecerea de la învățământul fizic, în școli, la cel online a atras cu sine multe schimbări care au venit la pachet cu avantaje și dezavantaje, învățarea online oferă o gamă largă de metode și tehnici la fel de eficiente ca cele din cadrul orelor desfășurate fizic. Deși grădinița este un mediu în care învățarea se face pe joc, iar acesta poate părea mai greu de implementat în fața unor ecrane de calculator, nu este imposibil.
Întrucât, în învățământul preșcolar este mare nevoie de activități creative, cât mai captivante și care să antreneze cogniția și partea psihomotrică a copilului, dar și cea emoțională, nici partea evaluativă nu se dezice de aceste reguli. Printre tehnicile ce se poate aplica în evaluare, la preșcolari, se numără tabla interactivă Jamboard, în care cei mici pot folosi pensula sau creionul pentru a încercui ceea ce le indică educatoarea. De exemplu, pentru evaluarea la tema săptămânală ,,Flori de toamnă”, copiii pot fi îndrumați să încercuiască cu albastru frunza, cu verde floarea, cu negru tulpina și roșu rădăcina, pe tablă fiind atașată o imagine cu o crizantema. Apoi, cu ajutorul tablei interactive se pot încercui diverse elemente, folosind creionul. Altă manieră de evaluat preșcolarii în mediul online poate fi dată de conceperea unor desene, mai ales dacă vorbim de activități din cadrul Domeniului Limbă și Comunicare, ca de exemplu memorizare sau povestire. Copiii pot reda, folosind tehnica desenului un personaj al poveștii, o secvență sau un element reprezentativ al textului.
Evaluarea poate fi realizată și prin intermediul aplicațiilor Quizziz și Wordwall, ele demonstrându-și utilitatea de foarte multe ori. Întrebările vin însoțite de variante de răspuns, cât și de imagini care au rolul de a atrage copilul în activitate și nu doar întrebările, ci și răspunsurile pot avea imagini. Wordwall vine o gamă largă de propuneri, rulete, exerciții de corespondență, întrebări cu variante, menite de a crea mediul educațional propice învățării, fiind util atât în predare și consolidare, cât și în momentele de evaluare, în care profesorul să poată vedea elementele ce necesită aprofundare sau elementele ce nu au fost înțelese pe deplin în cadrul programului zilnic.
Altă metodă interactivă aplicabilă în educația timpurie poate fi dată de Metoda Pălăriilor Gânditoare, copiilor fiindu-le transmisă sarcină de învățare cu ajutorul unor pălării colorate, care au de altfel rolul esențial de evaluare. Prin intermediul acesteia, copilul care primește o pălărie de o anumită culoare are un rol pe care trebuie să-l ducă la bun sfârșit. Această metodă poate fi adaptabilă în funcție de vârsta copiilor, ca de exemplu, se poate opta doar pentru trei tipuri de pălării. Pălăria roșie va fi cea care va spune ce i-a plăcut cel mai mult la poveste, punând accent pe emoții și sentimente, pe partea afectivă, pălăria galbenă va oferi un alt final, un alt început sau alte personaje, având o perspectivă creativă, pălăria albă este cea care spune ce personaje are povestea, cum se numește ea, având o perspectivă obiectivă asupra lucrurilor.
Astfel, nu putem neglija nici partea de evaluare, deși copiii au vârstă mică și este important să căutăm metode de cât mai interactive și mai atractive, pentru a avea beneficii atât noi, ca și cadre didactice, cât și copiii.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *