Evaluarea joacă un rol important în procesul de învățare, oferă informații despre progres și ghidează învățarea. Ea cuantifică măsura în care au fost atinse anumite obiective propuse în cadrul unei acţiuni de instruire, dar şi eficienţa strategiilor folosite.
În evaluarea elevilor s-au produs schimbări în noul mileniu. Deși există ceva de spus despre metodele de hârtie și creion de modă veche, noile tehnologii evoluează zilnic pentru a asista profesorii în această sarcină.
Tehnologia digitală facilitează în bună măsură continuarea unor activităţi didactice la distanţă , pe perioada suspendării cursurilor şcolare, activitatea online având pe de o parte avantajele ei , dar şi disfuncţii deoarece o anumită parte a activităţii faţă în faţă nu se poate face online.
Evaluarea online este o metodă a evaluării care poate răspunde eficient situaţiilor identificate, mai ales că poate fi aplicată pe oricare dintre cele trei forme ale evaluării tradiţionale: iniţială, continuă şi cumulativă. Ea a crescut în popularitate deoarece se crede că va ajuta la administrarea unor volume mari de notare şi adminstrare.
Acum cadrele didactice încearcă să găsească modalități de integrare a tehnologiei în activitatea de predare –învățare-evaluare și să le adapteze și la posibilitățile de care dispun elevii. Oferta de platforme și aplicații online este aproape nelimitată ca și alegerea și integrarea lor în cadrul unor rețele de socializare.
Se poate realiza evaluarea sumativă prin folosirea unor teste cu alegere multiplă (cele mai des folosite), evaluarea formativă pentru feedbeack prin intermediul forumurilor de discuţii sau exerciţiilor online sau se folosește pentru predarea electronică a temelor și cea mai prețuită, autoevaluarea .
Putem aminti cânteva modalități de evaluare a elevilor în online.
Teste online sunt un instrument tradițional de evaluare. În plus, atunci când sunt asociate cu tehnologia, acestea sunt o modalitate excelentă de a angaja învățarea elevilor. Întrebările pentru chestionare pot lua mai multe forme, cum ar fi alegerea multiplă, completarea spațiilor libere și hotspoturile. Un beneficiu al testelor este că sunt scurte și ușor de evaluat. Un alt lucru este că ordinea întrebărilor și opțiunile pot fi randomizate, astfel încât testul fiecărui elev este unic.
Întrebările deschise sau tip eseu sunt una dintre cele mai populare metode de evaluare calitativă. Îi determină pe elevi să-și exploreze gândurile, sentimentele și opiniile, testând în același timp înțelegerea generală a unui subiect. Acest tip de întrebare încurajează gândirea critică și este cel mai potrivit pentru evaluarea învățării la nivel superior. Întrebările referitoare la eseuri necesită un timp mai lung pentru ca elevii să gândească, să organizeze și să compună răspunsurile lor.
Activități de tragere și plasare (drag-and-drop-urile) sunt un tip de evaluare care arată capacitatea unui elev de a lega informații și de a aplica cunoștințe pentru a rezolva o problemă practică. Se pot încorpora atât imagini, cât și text într-o activitate de drag-and-drop, oferindu-i o senzație din lumea reală, care este atât provocatoare, cât și captivantă. Important să fie utilizat acest tip de evaluare atunci când vrem ca elevii să poată aplica cunoștințele într-o situație din viața reală.
Interviuri online presupun a încorpora o conferință video în cadrul predării online pentru a oferi învățării o notă mai personală. În timpul scurtelor interviuri online, elevii își pot demonstra competența în limbă, muzică de exemplu, unde stăpânirea abilităților specifice este o cerință importantă. Uneori poate e bine să se facă interviuri de grup – de exemplu, pentru rapoartele de proiect ale echipei.
Simularea de dialog este o modalitate de a instrui elevii pentru conversații din viața reală cu colegii și nu numai. Atunci când se creează o activitate de conversație bazată pe o situație cu care un elev se poate confrunta la școală, care trebuie anunțat la ce să se aștepte și să i se ofere un loc sigur pentru a-și exersa reacțiile și răspunsurile.
Activitățile de tip joc transformă o serie de întrebări de testare într-un joc. De exemplu, un joc trivia ar putea cere elevilor să răspundă la un anumit număr de întrebări într-o perioadă de timp și să acorde puncte în funcție de numărul de răspunsuri corecte.
Postări pe forum de discuții online organizate în jurul unui subiect au în vedere solicitarea elevilor să contribuie la o postare pe forum – o modalitate excelentă de a-și evalua înțelegerea, de a-și stimula interesul și de a le susține învățarea. În această activitate, elevilor li se oferă o întrebare de gândire critică bazată pe o lecție sau o lectură și li se cere să reflecteze asupra ambelor. Răspunsurile lor sunt postate pe un forum și colegilor lor li se oferă șansa de a răspunde.
Evaluările online ar trebui efectuate cu același nivel de grijă și rigoare utilizate și în crearea conținutului de învățare. Nu trebuie să fii un geniu al programării pentru a construi evaluări online. Există multe instrumente software care să permită generareea de sarcini atractive. Trebuie ales modul de evaluare a învățării elevilor și un instrument conex pentru a alinia nevoile și rezultatele care se doresc obținute.
BIBLIOGRAFIE:
Cucoș, C., Teoria și metodologia predării, Editura Polirom, Iași, 2010, ISBN: 978-973-46-0936-9
Florea, N.M., Valorificarea evaluărilor privind rezultatele școlare pentru ameliorarea procesului didactic, Editura ArsAcademica, March 2010, ISBN: 978-606-8017-47-1, https://www.researchgate.net/publication/230608787_Valorificarea_evaluarilor_privind_rezultatele_scolare_pentru_ameliorarea_procesului_didactic/citations
https://www.ispringsolutions.com/blog/8-ways-to-assess-online-student-le…