SOCRATIVE – INSTRUMENT DIGITAL PENTRU REALIZAREA EVALUĂRII SUMATIVE

PROF. ANGHELACHE IULIA-NELA LICEUL TEORETIC EMIL RACOVIȚĂ, GALAȚI

SOCRATIVE este o aplicație pentru evaluare – o alternativă la testele clasice, pe suport de hârtie. Se recomandă utilizarea ei cu predilecție în lecțiile de recapitulare – pentru evaluarea
cunoștințelor sau în lecțiile de predare-învățare-evaluare, pentru obținerea unui feed-back imediat (în partea de fixare a cunoștințelor). Este un instrument ușor de utilizat, cu ajutorul căruia se obțin rezultate în timp real sau rapoarte care pot fi descărcate ca fișiere Excel ori pdf. Cu Socrative se pot crea și administra teste pentru diferite discipline, care pot fi copiate sau partajate cu alți profesori.
Avantaje ale utilizării aplicației:

Permite crearea de teste cu 3 tipuri de itemi: variante multiple de răspuns, adevărat/fals, cu răspuns scurt.
Rezolvarea testului de către elevi se poate face utilizând diferite dispozitive IT (PC, laptop, tabletă, telefon mobil), cu condiția conectării la internet.
Elevii nu au nevoie de cont pentru a rezolva testul propus de profesor. Este suficient să acceseze aplicația SOCRATIVE STUDENT și să se conecteze la clasa profesorului (room), pe baza codului transmis de acesta.
Elevii pot rezolva testul oriunde (acasă, în sala de clasă, în parc, la bibliotecă)

Aplicația Socrative poate fi accesată pe site-ul www.socrative.com. Sunt 3 planuri (versiuni) ale aplicației, dintre care unul singur este gratuit. Acesta oferă unui utilizator cu cont TEACHER următoarele: o cameră publică pentru clasa sa, 50 de elevi pe sesiune, rapoarte, partajarea testelor prin codul SOC și altele. În continuare, voi prezenta pașii care trebuie urmați pentru accesarea versiunii Free a aplicației Socrative, în calitate de utilizator TEACHER.

 
 
 
Pasul 1. Crearea contului
Se dă click pe butonul SIGN UP FOR FREE. Pe coloana corespunzătoare planului Free se dă click pe butonul SIGN UP. Se deschide pagina NEW TEACHER ACCOUNT:
Pasul 2. Se completează toate câmpurile și se apasă butonul Next, pentru a finaliza crearea contului.
Pasul 3. Conectarea la aplicație
Pentru conectarea ca profesor, se dă click pe butonul TEACHER LOGIN, situat în partea dreaptă sus. În caseta Teacher Login se introduc adresa de email și parola de la Pasul 2.
Pentru conectarea ca elev, STUDENT LOGIN, profesorul comunica elevilor codul camerei format numai din litere mari și cifre (de exemplu in cazut meu, 1LER2019). Acest cod poate fi modificat din secțiunea Room.
Interfața este împărțită în 5 secțiuni, ce se pot accesa dând click pe fiecare, în bara de sus:
Launch – lansarea testelor, are opțiuni privind modalitatea de lansare și feedback.
Quizzes – permite crearea testelor; are opțiuni de creare sau import a testelor, afișează toate testele create și importate.
Room – clasa creată(numele acesteia se poate redenumi):
Reports prezintă rapoarte care pot fi descărcate, salvate în Google Drive sau trimise prin email
 Results afișează rezultate în timp real, în timpul sesiunii active, după lansarea testului.
 
Crearea unui test
Pasul 1. În secțiunea Quizzes se apasă butonul Add Quiz și se alege opțiunea Create New pentru a crea un test nou. Cu opțiunea Import, se poate importa un test din Socrative Shared Quiz List, pe baza codului SOC al testului.
Pasul 2. Se deschide pagina de creare a testului. Fiecărui test creat i se atribuie în mod automat un număr SOC cu ajutorul căruia testul poate fi căutat în resurse. Mai întâi, trebuie introdus titlul testului.
Sunt disponibile 3 tipuri de întrebări: cu alegere multiplă, adevărat/fals și cu răspuns scurt.
 
Lansarea testului
Pasul 1. În secțiunea LAUNCH se apasă pe Quiz și, în caseta Choose Quiz, se selectează testul, apoi se dă click pe NEXT.
Pasul 2. În caseta Choose Delivery Method and Settings, se alege una din cele 3 opțiuni: Instant Feedback, Open Navigation sau Teacher Paced și se pot selectat opțiunile din dreapta: Require names, Shuffle Questions, Shuffle Answers, Show Question Feedback, Show Final Score. Se apasă butonul Start pentru a lansa testul. Se va deschide secțiunea Results, în care vor fi afișate rezultatele elevilor care au susținut testul.
 
 
 
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *