MODELE DE LUCRU PENTRU EDUCAŢIA FIZICĂ ONLINE

PROF. APĂTEAN ADRIAN- ROMEO LIC.TEOR. A.M.GUTTENBRUNN, ARAD

Orele se mută de pe terenul de sport în online. Chiar daca profesorii încă învaţă cum să facă orele atractive, școala online este o provocare pentru elevi şi profesori deopotrivă. Pentru profesorii de educaţie fizică lucrurile sunt mai complicate decât şi-au imaginat. Dacă sunt discipline la care întâlnirea pe Zoom sau pe alte platforme decurg fără probleme, pentru profesorii de educaţie fizică este o adevărată încercare să găsească acele modalităţi de a-i capta pe copii şi a răspunde şi cerinţelor programei.
 Pentru această disciplină există chiar și un manual, fapt ce oferă profesorilor posibilitatea să se adapteze. Când nu-i au însă pe elevi în faţa lor, demersul devine mult mai greu. Recunoaşterea că nu ai lucrat anterior pe platformele online şi că pentru a preda astfel ai câteva nopţi nedormite este doar un aspect al acestor vremuri. Cu ajutorul elevilor, însa, desluşim în timp record cum stă treaba cu platforma şi trecem la treabă. Apar totuși temeri legate de drepturile de autor pentru materialele video care, din sutele de clipuri vizionate, par cele mai adecvate scopurilor noastre. Însă în cele din urmă, concluzionam că sunt folosite în scop educativ, chiar daca sunt preluate din surse deschise și nu ar trebui să ridice probleme.
 Cea mai mare problemă rămâne, însă, faptul că nu îi poți observa pe elevi exersând, pentru a-i putea corecta. Cum decuge ora online?…La noi trebuie să fie exersare. Am vizualizat sute de videoclipuri în care am căutat să adaptez teme. De exemplu, dacă am avut săriturile la coardă, am explicat în mare cum te dezvoltă săritura, cum se poate executa – variantele pe ambele picioare, pe un picior sau alternativ – pe urmă am postat videoclupul respectiv, în care se prezintă cum se ţine coarda, cum se execută mişcarea . Copilul accesează materialul postat, cei mari descurcandu-se singuri, iar cei mici ajutati de părinți sau frații mai mari, vizualizează și execută individual. Nici n-avem spaţiu şi nici materialele necesare pentru a face eu acest lucru în faţa lor, însă ne adaptăm. Se realizează videoclipuri cu execuția mișcării și filmările se trimit profesorului pe platforma clasei pentru a putea fi evaluate de către acesta.
 Profesorii de educaţie fizică au la îndemână un manual pentru disciplina lor, dar ei știu că de fapt competențele vizate de programa şcolară pentru disciplina în curs nu pot fi atinse și nici pe deplin realizate prin predarea online. Aici e nevoie de contact fizic. Copilul are nevoie de ajutor pentru a se deprinde cu mișcarea, cu execuția. Până nu pui mâna pe copil şi nu-i arăţi mişcarea corectă e foarte putin probabil sa inteleaga copilul care sunt greselile si ce poate face pentru a le corecta. Tocmai de aceea apelez la aceste videoclipuri. Scarite pentru exersarea vitezei de reactive si cercuri Hula Hoop pentru liceeni sunt materiale utile pentru exersarea pe online. În funcţie de tema pe care o pregătesc, profesorii caută videocliupuri adaptate scopului lor. Exerciţiile trebuie să-i şi atragă pe copii, să perceapă ora ca pe un moment care-i destinde, cum se întâmplă la şcoală.
 În contextual actual adaptăm pe cât posibil activitățile, astfel încât să se familiarizeze copiii cu cerințele programei școlare. Materialele folosite în această perioadă pot fi introduse și cadrul unor activități desfășurate la școală, după reîntoarcerea elevilor la orele fizice. Spre exemplu, una dintre teme ce poate fi lucrata video, prezentându-le filmuleţe cu exerciţii cu cercuri de Hula Hoop i-a prins foarte tare. Ca şi exerciţiile cu bastoane, pe care cu siguranţă le vor adapta la şcoală. Celor mai mici le-am sugerat să exerseze alături de părinţi jocul „Familia Baloo“, să încerce să meargă „ca urşii“, dacă spaţiul le permite. Mai fac împreună dance fitness, aerobic, experimente de tot felul, despre care primesc şi elemente de teorie. Pentru activitatea la şcoala online vor primi şi note. Profesorii aşteaptă în privat filmuleţe şi fotografii de la ei, pentru a încheia în baza acestor activităţi media pe semestru.
 Chiar dacă e foarte greu să adaptăm o lecţie practică, care se bazează pe exersare, la mediul online, putem gasi solutii care sa fie si atractive si eficiente. Dacă avem sărituri la coardă, mai întâi spunem care sunt beneficiile săriturii la coardă, care se regăsesc în videoclipul respectiv, le dăm anumite indicii şi îi trimitem la videoclip. Iar atunci când suntem pe platformă îi întrebam dacă au reuşit, ce li s-a părut greu, ce nu le iese, dacă au întrebări.
 Ce nu poate face din păcate Internetul, este să ne permită să-i urmărim pe elevi îndeaproape. La şcoală reuşim să identificăm în cazul multora, în special la cei din clasele mici, probleme ale coloanei şi să-i orientam pe părinţi spre medici de specialitate. Pentru copiii ulterior diagnosticaţi se aplică programe speciale de exerciţii, astfel încât să-i ajute în recuperare.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *