Provocarea momentului în contextul actual o reprezintă abordarea activității de predare-învățare-evaluare în forma de organizare on-line. A fost momentul în care, s-au căutat soluții pentru înlocuirea învățării clasice, în sala de clasă, cu învățarea on-line.
Procesul de instruire s-a realizat la distanță în mod sincron și/sau asincron, utilizându-se diferite echipamente (desktop, laptop, telefon mobil, tabletă etc.) cu acces la internet. Monitorizarea ritmului învățării s-a făcut prin utilizarea unei palete diverse de instrumente de evaluare on-line.
La disciplina geografie, pentru evaluarea inițială, aplicația Google Forms de pe Platforma de învățare G Suite for education a oferit opțiuni suficiente pentru crearea de teste cu feed-back imediat, având însă limite în ceea ce privește stabilirea timpilor de lucru, inconvenient depășit cu ajutorul extensiei Quilgo.
Evaluarea formativă a inclus chestionare, sarcini de lucru sau întrebări create cu ajutorul unor instrumente și aplicații de tipul:
Quizizz(https://quizizz.com/)care este o aplicație de evaluare a cunoștințelor cu interfață prietenoasă, permite inserarea unor hărți, avatare, tabele, imagini,teme, muzică, meme-uri. Aplicația ce poate fi accesată de pe telefon, laptop, tabletă sau computer are și deficiențe, în sensul că nu include decât itemi cu alegere multiplă și itemi cu răspuns deschis, mai ofertantă în acest sens, fiind aplicația Google Forms.
Pentru o evaluare de proces, la sfârșitul orei, se poate utiliza aplicația mentimeter(https://www.mentimeter.com/) care permite să interacționezi cu elevii clasei în timp real. Este un instrument pentru sondaje unde poți pune întrebarea și elevii pot da răspunsul folosind un telefon mobil sau orice alt dispozitiv conectat la internet. La geografie este foarte eficientă pentru fixarea termenilor cheie la sfârșitul lecției.
Edpuzzle(https://edpuzzle.com/) este un instrument online care permite accesarea un videoclip din mai multe surse (cum ar fi YouTube, National Geographic sau Academia Khan) și transformarea acestuia într-o lecție interactivă (Hazarde naturale și antropice) în care se inserează chestionare evaluabile în anumite puncte, sub formă de test cu o întrebare deschisă, cu alegere multiplă sau doar cu un comentariu. Mai târziu, se pot verifica și nota răspunsurile elevilor.
O altă aplicație cu ajutorul căreia putem crea teste este Quizlet( https://quizlet.com/) unde se pot crea în mod gratuit 8 teste. După crearea unui cont, o să apară o interfață din a cărui bară de sus, se poate selecta butonul „Create” și apoi „Set”. În continuare se completează titlul activității și descrierea cerinței, apoi în partea de jos se introduc itemii și definițiile; se poate alege limba pentru a putea scrie cu diacritice. După ce s-au completat cardurile, se selectează butonul „Create” și se generază un link-ul care va fi distribuit elevilor, fie prin copiere și adăugare ca mesaj în Meet, fie folosindu-se opțiunea „Share”.
Quiz-urile prin Kahoot (https://kahoot.com/) este recomandat a se utiliza în special ca instrumente pentru verificarea cunoștințelor și feed-back pentru a vedea ce au înțeles, cât de implicați au fost și cum se simt elevii. Aceasta platformă gratuită folosită de profesorii din întreaga lume permite crearea de teste interactive, în care elevii răspund într-un timp limită, folosind un dispozitiv mobil. Odată creat un test, veți putea trimite un cod de acces (PIN) elevilor care îl pot accesa din aplicația Kahoot instalată pe mobil sau pe site-ul Kahoot. Rezultatele răspunsurilor apar la finalul testului, pe un ecran vizibil tuturor.
Oricare ar fi varianta aleasă, acest tip de evaluare, deși are un grad mare de atractivitate pentru elevi, are limitele ei, care pot fi de ordin tehnic, elevii nu pot fi controlaţi în permanenţă, eficienţă scăzută în cazul testelor de diagnostic, ofertă limitată pentru limbajul specializat.
WEBOGRAFIE
quizizz.com/
quizlet.com/
www.mentimeter.com