EVALUARE ONLINE LA FIZICA

PROF. BALTAC SORINA ȘCOALA GIMNAZIALA „TUDOR VLADIMIRESCU”-PITEȘTI

Iată-ne ajunși în fața unei situații inedite, surprinzătoare și provocatoare, în același timp! Din confortul sau disconfortul caselor noastre facem școală, adică predăm, fixăm, exersăm, evaluăm. De ce spun confort? Pentru că, de cele mai multe ori stăm îmbrăcați lejer, pe un scaun, în papuci, fără mască, având în față ecranul prietenos al calculatorului, de care ne rugăm să nu ne lase tocmai acum, acum când avem cea mai mare nevoie de el! Dar de ce disconfort? Pentru că în dormitorul alăturat, propriul copil face școală online, iar în bucătărie s-a mutat soțul, profesor și el, cu toți elevii săi așezați pe un alt ecran al unui laptop. De pretutindeni se aud voci, discuții despre educație, despre rezolvarea problemelor, despre bacalaureat și examene naționale, despre viață, despre pandemie, despre cunoștințe, nevoi, dorințe, dificultăți, aplicații, internet, camere web, microfoane etc. Aceasta e atmosfera casei mele, care acum a devenit școală.
Și acum trecem la actul educațional în sine, care se derulează pe Google Classroom, pe Google Meet, pe Kinderpedia, pe Zoom, pe WatsApp, pe Facebook, pe Skipe sau pe orice altă platformă și aplicație agreată de elevi, profesori, inspectorat etc. Probleme cu conexiunea?! Ei și? Mai pică netul, curentul, cheful, nervii sunt întinși la maxim, dar nu-i nimic! Revine calmul și deschidem tabla virtuală, scriem, calculăm, reprezentăm imagini, corpuri în mișcare, forțe, descriem fenomene, legi, enunțăm principii și așa mai departe.
Vine vremea evaluărilor! Așa că apelăm la metoda prezentării în Ppt, scriem referate, întocmim portofolii digitale, dar peste toate avem nevoie de lucrarea scrisă sau testul de evaluare. După vizionarea câtorva tutoriale (Trăiască net-ul!), deschidem formularele Google și creăm chestionare cu punctaje și corectare automată, acordare de feedback, creare diagrame, statistici, ehe… evoluție, nu glumă.

Și ce să vezi?! De curând am descoperit o altă aplicație, numiă Wordwall, cu ajutorul căreia fac evaluare orală și scrisă utilizând șabloanele puse la dispoziție de aceasta, sub forma unui joc de ruletă sau concurs. Chiar și copiii mai timizi sunt antrenați în desfășurarea evaluării, aceștia devin mai încrezători și mult mai participativi. Se pare că ecranul meu le dă aripi!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *