METODE ȘI TEHNICI DE EVALUARE ONLINE

PROF. BARASCU ADRIANA DANIELA ȘCOALA GIMNAZIALA CORESI, TARGOVIȘTE

Ce este evaluarea?
Evaluarea inseamnă procesul de adunare de informații despre cât de multe cunoștințe au acumulat elevii. Rezultatul evaluării este de obicei folosit pentru a identifica ceea ce trebuie îmbunatățit, ce competențe nu au fost formate la sfârșitul unei unități.
Cele mai des întalnite forme de evaluare sunt: evaluarea inițială, formativă și sumativă.
Evaluarea formativă are loc pe parcursul unității sau lecției și este folosită pentru a determina cât de bine este înțeles materialul predat. Evaluarea trebuie să fie consistentă și să ofere feed-back elevilor.
Evaluarea sumativă este asimilată examenelor finale și măsoară competențele dobândite la finalul unui curs, confirmă atingerea obiectivelor inițiale.
Evident evaluarea trebuie să însemne mult mai mult decât acordarea unor note sau calificative. Atunci când este bine întocmit un test ajută elevii să se pregătească pentru succes, provocându-i să reflecteze, să interacționeze, să-și folosescă cunoștințele pentru a răspunde la întrebări, pentru a rezolva probleme și pentru a comunica informații.
Prin platformele și aplicațiile disponibile online, drumul este larg deschis pentru diverse tehnologii utile în predare și evaluare, dar ceea ce trebuie să vină întâi este modul în care tehnologia va îmbunătăți pedagogia folosită.
Învățarea – și evaluarea – bazată pe proiect, cu utilizarea media, poate oferi elevilor o serie de opțiuni. Experiența mea este că le place acest lucru. Creativitatea manifestată este uluitoare. Dar nu pierdeți din vedere natura academică a misiunii – cu alte cuvinte, ce doriți ca elevii să vă arate că știu – au învățat să facă? Profesorii care caută modalități de integrare a tehnologiei prin intermediul rețelelor de socializare în sarcini și evaluare au alegeri aproape nelimitate.
Dintre modalitățile/ aplicațiile cele mai la îndemâna pentru evaluarea online putem enumera: Google Classroom, Google Forms, Microsoft Teams, Kahoot, Quizlet, Quizziz, Socrative și multe alte aplicații. Se spune că cel mai bun instrument este cel pe care oamenii îl vor folosi. De aceea, vă încurajez să explorați și permiteți si elevilor să facă același lucru.
În contextele online, implicarea este absolut esențială și aceste instrumente trebuie să creeze o interacțiune umană mai profundă și mai semnificativă. Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva despre care profesori din diverse colțuri ale lumii vorbesc în mod constant într-un sens pozitiv.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *