Instrumentele de evaluare online pentru profesori sunt o parte necesară a învățării la distanță. Dacă există un control real asupra lacunelor de învățare ale elevilor, atunci se pot ajusta lecțiile pentru a viza respectivele lacune. Profesorii caută, acum mai mult ca niciodată, noi modalități de integrare a tehnologiei în activitatea de predare-învățare-evaluare și descoperă că au alegeri extrem de ofertante.
Google Forms permite conceperea unor formulare care pot fi utilizate pentru a obține feedback, pentru a trimite confirmări de participare la un eveniment, dar și pentru a crea teste scrise. Această aplicație permite profesorului să includă imagini sau video pentru interpretare sau ca material de reflecție pentru elev. Elevii pot primi atât întrebări deschise, cât și închise, cu mai multe variante de răspuns, sau nu. Ei pot afla imediat dacă la un test cu răspunsuri la alegere au răspuns corect sau nu.
În continuare se va descrie succint procesul de creare al unui test cu ajutorul Google Forms și integrarea acestuia cu Google Classroom, prin enumerarea pașilor necesari:
Accesați forms.google.com
Dacă școala dvs. are un abonament G Suite pentru educație, aveți grijă să fiți conectat/ă cu contul respectiv. Pentru a utiliza contul de școală, apăsați pe poza de profil din colțul din dreapta sus și selectați contul @școalata.ro, nu pe cel personal, @gmail.com.
Din colțul din dreapta jos, apăsați pe ➕ .
Accesați setările, din bara de sus.
De aici puteți modifica parametrii chestionarului. De la General puteți alege dacă doriți ca elevii să-și poată edita răspunsurile după ce le-au trimis, de la Prezentare puteți alege dacă afișați o bară de progres și dacă întrebările sunt în ordine aleatorie.
Trebuie ca de la General să bifați „Limitați la un răspuns”.
Trebuie ca de la Chestionar să bifați „Faceți un chestionar” și apoi să salvați.
Completați titlul și descrierea.
Apăsați pe prima întrebare și apoi pe Răspunsuri multiple:
De aici puteți alege tipul de întrebare pe care doriți să o puneți:
Răspuns scurt;
Paragraf – un răspuns mai lung, de exemplu un text/eseu;
Răspunsuri multiple – elevii aleg una dintre mai multe variante;
Casete de selectare – elevii aleg mai multe variante simultan;
Dropdown – elevii aleg o variantă dintr-un meniu care se deschide;
Încărcați fișiere;
Scară liniară – elevii aleg una dintre un număr de variante poziționate sub formă de axă;
Grilă cu mai multe variante – elevii aleg o opțiune dintr-o grilă de variante cu un număr stabilit de rânduri și coloane;
Casetă de selectare sub formă de grilă – elevii aleg mai multe opțiuni dintr-o grilă de variante cu un număr stabilit de rânduri și coloane;
Data – elevii aleg o dată;
Ora – elevii aleg o oră;
Pentru fiecare întrebare, puteți modifica numele acesteia și opțiunile de răspuns (în caz că ați selectat anumite modalități de răspuns de mai sus).După ce ați completat opțiunile și denumirea, trebuie să intrați la Cheie de răspuns. Aici veți stabili punctajul acordat întrebării și, în caz că folosiți opțiuni de răspuns, veți alege opțiunea/opțiunile corecte prin apăsare pe ele.În partea dreaptă a întrebării puteți observa o listă verticală cu butoane. Din această listă puteți să (în ordine):
Adăugați o nouă întrebare
Importați întrebări dintr-un alt formular
Adăugați un titlu/subtitlu și o descriere
Adăugați o imagine (integrat cu căutare Google de imagini)
Adăugați un videoclip (integrat cu YouTube)
Adăugați o secțiune
După ce ați terminat de configurat testul, intrați pe classroom.google.com și alegeți clasa pentru care ați făcut testul. Apăsați pe Activitate la curs, apoi pe Creați, Temă. Selectați Adăugați, apoi Google Drive. Selectați testul și adăugați-l. Verificați ca Importarea notelor să fie activată. Completați restul datelor și apoi trimiteți-o.
După ce elevii au răspuns la test, intrați din nou pe forms.google.com și accesați testul. Comutați la fila Răspunsuri, unde puteți vedea răspunsurile, ca Rezumat, pe fiecare întrebare sau pe fiecare elev. Pentru a le corecta, apăsați pe Individual și selectați adresa de e-mail a elevului din listă. Pentru fiecare întrebare aveți posibilitatea de a vedea ce răspunsuri a ales/scris.
Puteți aloca un număr de puncte și adăuga feedback individual. După ce ați corectat toate testele, întoarceți-vă pe pagina clasei dvs. Din Flux, selectați testul și apăsați pe „Importați notele”. Apoi selectați căsuța de lângă Toți studenții și Returnați.
Elevii și profesorii s-au familiarizat deja cu această modalitate de evaluare online, considerând-o obiectivă și eficientă.