INSTRUMENTE DE EVALUARE A ELEVILOR ÎN ONLINE

PROF. BORANDĂ JANETA – VIOLETA ȘCOALA GIMNAZIALA NR. 24 „ION JALEA”, CONSTANȚA

 Evaluarea elevilor în online ridică anumite probleme în raport cu evaluarea față în față. Dacă evaluarea formativă are mai mult un caracter de autoevaluare, cea sumativă, care presupune notarea, trebuie să fie cât mai riguroasă și mai obiectivă. Din această perspectivă, se pune problema alegerii instrumentelor adecvate pentru fiecare din tipurile de evaluare utilizate.
 Ca orice cadru didactic, începând cu luna martie, am căutat să mă informez și să mă instruiesc prin participarea la multiple activități online cu privire la evaluarea elevilor în noua paradigmă. Apoi a urmat o etapă de selecție a celor mai potrivite metode și instrumente, ținând cont de mai multe aspecte:

O aplicație ușor de utilizat mi s-a părut Google Forms deoarece dă posibilitatea generării unui test diferit fiecărui elev: distribuie itemii aleatoriu, iar în interiorul fiecărui item cu mai multe răspunsuri, le generează tot în mod aleatoriu.
 În plus, aceastei aplicații i se poate atașa o extensie, Quilgo, care asociază un anumit interval de timp pentru rezolvare, stabilit inițial de către profesor. Elevul poate vizualiza cronometrul în timp real, fiind permanent informat asupra timpului pe care îl mai are la dispoziție pentru rezolvarea și trimiterea testului. La expirarea termenului stabilit, elevul nu mai poate continua completarea testului, răspunsurile fiind înregistrate numai dacă le-a trimis înainte de terminarea timpului. De asemenea, profesorul poate vizualiza din această aplicație de câte ori elevul a părăsit pagina de test pentru a căuta informații pe internet. Totodată, această aplicație generează câte un link personalizat pe care profesorul îl trimite elevului pentru a intra și a rezolva testul. Acest link poate fi accesat o singură dată, elevul nemaiputând să îl reia.
Construirea testului și transmiterea lui către elevi necesită însă mai mult timp din partea cadrului didactic, iar din partea elevului o adresă de gmail pentru a trimite mai ușor linkul de conectare.
 
RESURSE UTILIZATE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *