INSTRUMENTE DIGITALE UTILIZATE ÎN ACTIVITĂȚILE ONLINE

PROF. BOTA DELIA MARIANA G.P.P. STEP BY STEP NR. 12 ALBA IULIA

Într-o perioadă care ne pune la încercare din punct de vedere fizic, psihic și moral, copiii rămân marea bucurie și marea provocare. Cum ar trebui să ne organizăm, cum putem să-i implicăm pe copii în activitățile de învățare în sistemul online este o mare problemă mai ales în mediul unde copiii nu dispun de instrumente digitale. Transferarea activităților de învățare în mediul online a marcat schimbări majore nu doar pentru copii, ci pentru întreaga familie și pentru cadrele didactice, în egală măsură.
În alegerea instrumentelor digitale, cadrele didactice trebuie să urmărească valențele pedagogice ale acestora (gradul de interacțiune, de comunicare și colaborare). Beneficiile învățării de la distanță pentru preşcolari: un mediu de învăţare mult mai confortabil, dar care necesită suportul adulţilor, activitățile sunt predate/evaluate prin diferite jocuri create de cadru didactic pe anumite aplicaţii, acestea sunt plăcute de către copii şi de cadrele didactice doarece îşi păstrează simţul ludic.
Activitatea online are, dincolo de avantajele evidente, limite în relaționarea cadru didactic – copil, limite care au impact negativ asupra învățării eficiente, întrucât o importantă latură a activității didactice față-în-față nu se poate face virtual.
Platformele educaționale online utilizate (Zoom, Meet) facilitează comunicarea în timp real între cadrul didactic și copiii săi. Cu toate acestea, comunicarea în acest caz este foarte frecvent percepută ca fiind oarecum artificială, pe de o parte din cauza imposibilității obținerii unui feedback comunicațional real, iar pe de altă parte din cauza contextului incomod al plasării în spațiul virtual. Alte dificultăți în realizarea activităților didactice la distanță pe care le-am întâmpinat au fost: lipsa instrumentelor pentru gestionarea clasei, pentru feedback și evaluare, dificultăți de ordin tehnic – platforme care trebuie instalate, care nu funcționează, lipsa suportului pedagogic pentru realizarea de activități de învățare suficient de eficiente și atractive pentru toți elevii; lipsa unui computer suficient de performant și lipsa timpului necesar pentru înțelegerea și utilizarea adecvată a instrumentelor și resurselor digitale.
Cele mai utilizate instrumente prin care am realizat evaluarea cunoștințelor preșcolarilor sunt: puzzle-urile online pe care le-am creat pe www.jspuzzles.com, jocuri de asociere, de formare de perechi, ordonare pe grupe pe aplicația www.LearningApps.org, tabla interactivă Whiteboard, Liveworksheets, creearea de animații, slide-showuri, filmulețe pe https://www.pizap.com/.
Evaluarea inițială joacă un rol important în susținerea și stimularea dezvoltării copilului iar părinții fiind partenerii noștri în educație au fost înștiințați de rezultatele evaluării și au fost discutate individual cu părinții (prin întâlniri folosind platforme online). Evaluarea inițială a fost realizată sub forma unor sarcini de lucru sau aplicații în cadrul unor activități diverse, care să vizeze toate domeniile de dezvoltare.
Domeniul Științe – evaluarea pentru tema ,,Corpul meu” am realizat-o prin prezentarea copiilor pe platforma Zoom a unor imagini cu corpul omenesc: copiii au denumit părțile corpului, au reconstituit corpul omenesc.
 Găsește părțile corpului! – joc creat cu ajutorul aplicației LearningApps, https://learningapps.org/display?v=p6axkztrj20.
Familia mea – puzzle; Cerința: Dați clic pe imagini pentru a descoperi tabloul de familie. https://learningapps.org/12204820
Igiena mâinilor – Joc de ordonare – Ordonează imaginile privind igiena mâinilor.
Activitate matematică – PPT – Răspunde repede și bine!
Sarcini de lucru: 1. Asociază cifra la cantitate
 2. Spune câte obiecte trebuie să așezăm!
 3. Mic – mijlociu – mare
 4. Lung – scurt

Domeniul Limbă și Comunicare – Ghicește cine este personajul? – prezentare PPT
Spune mai departe! – repovestire pe baza imaginilor.
Ghicește din ce poveste a venit? – LearningApps.org
Ridichea uriașă – Ordonează corect imaginile din poveste
Domeniul Om și Societate – Știu să mă comport! – LearningApps.org
Așa da, așa nu! – comportamente pozitive și negative; Sarcini: Găsește imaginile în care copiii au comportamente pozitive!
Strugurele – ruperea, mototolirea și lipirea hârtiei (formarea deprinderii de a rupe și mototoli hârtia; dezvoltarea mușchilor micii ai mâinii).
Domeniul Psihomotric – copiii au inițiat diverse jocuri de mișcare în curte; au realizat mișcări pe anumite cântecele specifice vârstei de pe You Tube: Gimnastica pentru copii.
Domeniul Estetic și Creativ – s-a realizat prin intonarea unor cântece învățate le grupa mică; picturi libere pe diverse teme folosind tehnicile învățate: dactilopictura, ștampilarea, suflarea petei de culoare.
 În concluzie, indiferent de modul în care s-a realizat evaluarea (față în față sau online) rezultatele au fost înregistrate și apoi discutate cu părinții copiilor în vederea asimilării noilor conţinuturi şi de asemenea pentru formarea unor competenţe noi.

 
BIBLIOGRAFIE:

Instrumente digitale în învățământul preșcolar – sugestii pentru cadrele didactice, IȘJ Bistrița-Năsăud, Insp. şc. ed. timpurie Crina Clapou
Learningapps și Kahoots, Metode interactive utilizate în lecțiile on-line, prezentare PPT, CCD Alba
www.LeraningApps.org
www.zoom.us
www.liveworksheets
www.jspuzzles.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *