Platformele și aplicațiile disponibile online deschid drumul pentru diversitatea tehnologiilor utile în predare, învățare și evaluare.
Experiența actuală ne ajută să înţelegem că tehnologiile sunt instrumente de aplicat cu atenție și în mod adecvat. Provocarea pentru profesori este să folosească tehnologia pentru a-i ajuta pe elevi să devină autonomi în învățare.
Hot Potatoes este un soft pentru crearea de teste și întrebări la finalul unei lecții sau a unei unități de învățare, disponibil pe site-ul Half-Baked Software http://web.uvic.ca/hrd/halfbaked/.
După accesarea site-ului, pentru descărcarea Hot Potatoes trebuie aleasă opţiunea „Downloads”. Ulterior, este necesară alegerea versiunii software-ului corespunzător sistemului de operare. Pentru crearea de diferite tipuri de întrebări și teste, în vederea evaluării elevilor, Hot Potatoes oferă 6 modalități de creare a acestora:
JCloze – pentru întrebări cu completare de spaţii libere
JMatch – pentru întrebări pentru potrivire
JQuiz – pentru întrebări cu alegere multiplă sau introducere text
JCross – pentru întrebări pentru cuvinte încrucişate
JMix – pentru propoziţii amestecate
The Masher – combină un număr de întrebări diferite într-un singur test (acesta nu este în totalitate gratuit).
Pentru eficientizarea timpului de lucru în vederea creării unui test, este recomandat ca acesta să fie creat în prealabil în format electronic adăugând întrebările, răspunsurile, feedback-ul, indiciile corespunzătoare tipului de test ales, apoi prin selectare, textul va putea fi lipit în aplicația Hot Potatoes. De asemenea, este posibilă adăugarea de materiale de învățare pentru ca elevii să poată citi în timpul desfășurării testului prin tehnoredactarea în interior sau inclus dintr-un fișier deja existent. Se vor crea două fișiere: unul de date pentru întrebări și pagina web pentru întrebări. Din meniul „File” se selectează „Save As”, se denumește fişierul, salvând datele din chestionar. Dacă se dorește crearea unei pagini web, se va apăsa butonul „File” și apoi „Create web page”, denumind pagina cu același nume ca și fișierul de date. Pentru salvare, se folosește „Save”. De fiecare dată când se aduc modificări fișierului de date se salvează și pagina web pentru updatarea modificărilor făcute. Crearea paginilor web este utilă întrucât facilitează accesarea online a testului de pe Internet sau direct de pe rețele interne de învățare ale școlilor (se trimite link-ul aferent testului creat). Pentru a decide cum va apărea testul pe ecran, după accesarea tipului de test dorit, în meniul „Options”, se va selecta „Configure Output” unde sunt opțiunile de schimbare „Instructions (Instrucțiuni)”, „Prompts/Feedback (Prompt-uri)”, „Buttons (Etichete de butoane)”, „Appearance (Diagrama de culori pentru testul dumneavoastră)”
Se spune că cel mai bun instrument este cel pe care oamenii îl vor folosi.
În contextele online, implicarea este absolut esențială. Instrumentele online trebuie să creeze o interacțiune umană profundă și semnificativă.Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva despre care profesorii din diverse colțuri ale lumii vorbesc în mod constant într-un sens pozitiv.