APLICATII UTILE DE EVALUARE ONLINE

PROF. CIOBANU ROXANA IONELA ŞCOALA GINAZIALĂ MIHAI VITEAZUL TÂRGOVIŞTE

 Astăzi, când folosirea device-urilor mobile de orice tip a devenit indispensabilă, când elevii percep aceste tipuri de instrumente ca o necesitate a vieții de zi cu zi, de care nu se pot despărți nici atunci când sunt în clasă, iar părinții și profesorii reclamă utilizarea acestora în mod intensiv de către cei mici, misiunea noastră, tot a profesorilor, trebuie orientată şi spre a-i deprinde pe elevi să folosească eficient şi responsabil aceste mijloace.
 În acest sens, instrumentele ludice de predare-evaluare online devin, deopotrivă, un adevărat aliat al cadrelor didactice și al părinților. Există numeroase aplicații a căror utilizare în mediul didactic permite adaptarea demersului nostru, apropierea elevilor de materiile pe care le predăm, asimilarea rapidă a conținuturilor predate într-o manieră plăcută și crearea de competențe reale, atât la nivelul disciplinei, cât și la nivel interdisciplinar. Aplicaţia Kahoot (kahoot.com) este un instrument care poate fi utilizat la orice vârstă, la orice disciplină și care transformă învățarea într-o joacă. A fost proiectat pentru a fi accesibil la clasă și alte medii de învățământ din întreaga lume. Jocurile de învățare Kahoot pot fi create de oricine, pe orice subiect și pentru elevi de toate vârstele şi se poate accesa folosind orice dispozitiv, calculator sau laptop care dispune de un browser web.
 Aplicația este disponibilă gratuit online și presupune existența unui calculator care afișează o serie de întrebări cu patru variante de răspuns; elevii se înregistrează utilizând un cod pin furnizat de aplicație prin intermediul profesorului. Ei pot participa la joc individual sau în echipe. Setul de întrebări poate fi realizat de profesori din contul acestora sau poate fi selectat dintr-o listă de „jocuri” disponibile. Cadrul didactic deține controlul asupra desfășurării activității; el decide când începe jocul și când trece la următoarea întrebare. Răspunsurile elevilor trebuie să fie marcate într-un timp stabilit anterior de profesor, prin selectarea de pe terminalele lor mobile a variantei pe care o consideră corectă. După ce timpul expiră, este afișat răspunsul corect, iar elevii obțin astfel feedback asupra cunoștințelor lor. Acest instrument se poate utiliza atunci când se dorește verificarea asimilării unor conținuturi de către elevi (în etapa de actualizare a cunoștințelor sau în cadrul unor activități 3 de evaluare formativă), exersarea unor conținuturi, identificarea unor informații necesare parcurgerii materiei. Aplicația poate fi utilizată și pentru stabilirea temelor pentru acasă pe care elevii să le rezolve în format digital.
 Aplicaţiile Quizizz şi Quizlet
 Quizizz – instrument gratuit de evaluare a claselor care permite tuturor elevilor să învețe împreună. Este foarte ușor să creezi teste și să te distrezi!
 Quizlet este un instrument de învățare pentru orice subiect, inclusiv vocabular al unei limbi,biologie, chimie, studii sociale. Quizizz are avatare amuzante, tabele live, teme, muzică, memuri și multe altele, de asemenea conține o bază de date cu milioane de teste create de profesori; Quizlet permite ascultarea unor materiale pronunțate corect în 18 limbi, îmbunătățirea studiului individual cu imagini personalizate și audio, studiul materialelor în locația dorită,deoarece odată încărcate seturile de studiu, pot fi studiate online și offline. Totodată pot fi create teste şi materiale şi pentru alte discipline. Testele create cu această aplicaţie pot fi accesate de către elevi de pe telefoanele mobile, tablete, laptop sau calculatoare conectate la Internet.
 Pentru evaluarea orală se poate apela la aplicaţia Voki (http://www.voki.com/) ce permite crearea unui avatar virtual. Un avatar virtual este un personaj digital, care poate fi, de cele mai multe ori, personalizat sau customizat. Poate fi animat sau static. Adesea, poate reda un text care se tastează sau care se înregistrează (direct din aplicație sau încărcând un fișier audio). Această aplicaţie este utilă in cadrul orelor de limbi străine deoarece se pot evalua competenţe şi nu conţinuturi. Interevaluarea se poate realiza prin crearea unui perete virtual Padlet (https://padlet.com). Avantajul aplicației Padlet este că este gratuită, simplu de utilizat, este colaborativă – permite postarea de către elevi, permite feedback de diverse tipuri pentru fiecare postare.
 « Se spune că cel mai bun instrument este cel pe care oamenii îl vor folosi. De aceea, vă încurajăm să explorați și permiteți si elevilor să facă același lucru. »
(Andreea Văsi, facilitator, expert în tehnici de învățare)
 
 
BIBLIOGRAFIE:
*https://iteach.ro/
*https://www.noi-orizonturi.ro/2020/05/04/cum-evaluam-online-pedagogia-mai-intai-apoi-tehnologia/
*https://iteach.ro/experientedidactice/studiul-evaluarii-on-line
*https://liceulmaneciu.ro/wp-content/uploads/2019/06/Integrarea-noilor-tehnologii-in-educatie-.pdf

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *