AVANTAJE SI DEZAVANTAJE ALE INVATARII ONLINE

PROF. CRISTEA ELENA-LAVINIA SCOALA GIMNAZIALA DESA

 Cu ce ne ajuta tehnologia sa avansam in educatie? Ce avantaje si dezavantaje are? Merita investitia?
…Acestea sunt doar cateva intrebari de care ne lovim adesea.
 Privind cum invatarea este eficientizata prin folosirea internetului, putem enumera mai multe avantaje, insa putem sa vedem si cateva dezavantaje. In cele ce urmeaza, voi vorbi despre cum vad eu invatarea prin internet.
 Avantaje:
1. distribuirea rapida a materialelor didactice
 Profesorii sau administratorii pot transmite foarte repede, oricand, oriunde si oricui informatiile pe care le doreste. Astfel nu mai este nevoie de sincronizarea persoanelor pentru a se intalni fizic si nimeni nu va pierde nimic pentru ca informatiile raman online.
2. elevii/ studentii intra in posesia materialelor print-o simpla accesare
 Orice persoana din grupul tinta are acces la toate informatiile, oriunde si oricand.
3. existenta continuturilor multimedia
 Prin internet pot fi transmise si imagini, videoclipuri, fisiere si orice fel de materiale virtuale care intotdeauna au eficientizat invatarea.
4. continuturile pot si sterse, corectate sau actualizate cu usurinta
 Daca distribuitorul isi da seama ca a transmis o informatie gresit sau poate doreste sa o actualizeze, el poate face acest lucru oriunde si oricand. De asemenea, orice document poate fi editat si reedidat, astfel corectarea nu mai produce dificultati.
5. serviciu folosit de una sau mai multe persoane, crearea grupurilor
 Informatiile pot fi indreptate spre o persoana sau catre mai multe in acelasi timp in mod individual sau se pot crea grupuri in care utilizatorii pot sa si comunice.
6. folosirea continuturilor interactive, existenta feed-back-ului
 Fiind existente grupurile, membrii pot face schimb de experiente, pareri sau informatii. De asemenea, ei pot primi feed-back in timp real, chiar rapid de la administratorul grupului sau de la colegi. Astfel exista si interactiune virtuala si nu numai invatare individuala.
 Limite:
1. dificultati in utilizarea tehnologiei
 Tehnologia avanseaza zi de zi si nu toate persoanele sunt la zi cu noutatile. De aceea de multe ori sunt intampinate probleme de utilizare si de accesare a informatiilor sau de realizare a unor proiecte sau teme. De asemenea sunt intalnite situatii de confuzie si dezorientare, de unde apare si lipsa de motivatie. Dar aceasta problema poate fi rezolvata prin tutoriale video.
2. lipsa comunicarii reale/ fizice
 Cand invatarea si comunicarea raman axate in mediul virtual, atunci cand oamenii se intalnesc nu mai stiu sa comunice si incep sa comunice tot prin tehnologie. Folosirea mediului virtual in exces ne robotizeaza!
3. situatii limita
 Numesc situatii limita cazurile in care o persoana este intr-un anumit context in care nu poate avea acces la internet sau nu isi permite acest lucru. Din acest motiv, se poate intampla sa piarda o anumita informatie care ii era utila in acel moment dar pe care nu o poate accesa pe loc. Aceste situatii de criza chiar nu pot fi controlate.
 
 Concluzii
 Am putut expune cateva idei, insa cu totii stim ca internetul este foarte util in invatare, atat a celor mici, cat si a celor mari. Pentru cei mici tehnologia este atractiva, iar pentru cei mari trebuie sa existe o motivatie puternica pentru a o utiliza in mod eficient.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *