EVALUAREA ONLINE, O NOUĂ PROVOCARE DIDACTICĂ

PROF. DINCĂ NICOLETA ȘCOALA GIMNAZIALĂ ”MIHAI VITEAZUL” BRĂILA

 Evaluarea este procesul de colectare a informațiilor despre ceea ce știu elevii pe baza experienței lor educaționale. Rezultatele evaluării sunt de obicei utilizate pentru a identifica domeniile de îmbunătățit și pentru a se asigura că nevoile de învățare ale elevilor sunt satisfăcute de conținutul cursului. Astfel, există două tipuri de bază de evaluări:

Evaluarea formativă, în cadrul unei lecții online și este folosită pentru a determina cât de bine învață un elev materialul. Aceasta este cea bună atunci când este continuă, consecventă și oferă feedback critic elevilor.
Evaluarea sumativă este uneori denumită test final și măsoară ceea ce elevul a învățat după finalizarea unui curs. Ei pot valida cât de bine conținutul profesorului susține obiectivele generale de învățare ale cursului.

 Evaluările sunt mai mult decât note. Când sunt semnificative și bine construite, îi ajută pe elevi să se pregătească pentru succes provocându-i să reflecteze, să interacționeze și să-și aplice cunoștințele pentru a răspunde la întrebări, pentru a rezolva probleme și pentru a comunica informații.
 Există o serie de practici pe care le putem utiliza pentru a evalua elevii cu atenție. Cea mai bună metodă va varia în funcție de nevoile și obiectivele de învățare. De exemplu, un test online va fi potrivirea ta perfectă dacă obiectivul profesorului este să măsoare rapid câștigurile de cunoștințe. Dar dacă doriți să testați abilitățile de interviu ale elevilor, este mai bine să folosiți o simulare de dialog.
 Voi prezenta mai jos, câteva moduri de a evalua învățarea elevilor folosind tehnologia. Aceste metode online, vor susține cu siguranță instruirea, vor implica publicul și vor oferi profesorilor informații despre procesul de învățare al elevilor lor.

Testul online

 Testul este un instrument tradițional de evaluare. În plus, atunci când este asociat cu tehnologia, acesta este o modalitate excelentă de a angaja învățarea elevilor. Întrebările pentru chestionare pot lua mai multe forme, cum ar fi alegerea multiplă, completarea spațiilor libere și hotspoturile. Un beneficiu al testului este acela că este scurt și ușor de evaluat. Un alt lucru este că ordinea întrebărilor și opțiunile pot fi amestecate aleatoriu, astfel încât testul fiecărui elev este unic.
 Testul online este ideal pentru măsurarea rezultatelor învățării la un public larg, deoarece fiecare elev susține același test, deci putem compara și contrasta rezultatele în diferite clase, școli sau comunități.
 Un test online nerealizat poate fi oferit înainte de începerea lecției pentru a obține o măsurare de bază a cunoștințelor existente ale unui student. De asemenea, putem încorpora un test de verificare a cunoștințelor într-un modul pentru a consolida conceptele predate în lecție sau putem efectua un test gradat final la sfârșitul unui capitol, pentru a evalua performanța generală a elevilor. Testele online pot fi create cu ușurință folosind un set de instrumente de autor eLearning, cum ar fi Kahoot, LearningApps, Quizizz, iSpring Suite . De exemplu, LearningApps include o varietate de instrumente de testare. Trebuie pur și simplu să alegem șabloanele adecvate pentru a pune împreună un test pentru elevii noștri rapid și ușor.

Întrebări deschise / Eseu

 Întrebările deschise sau de tip eseu este una dintre cele mai populare metode de evaluare calitativă. Îi determină pe elevi să-și exploreze gândurile, sentimentele și opiniile, testând în același timp înțelegerea generală a unui subiect. Acest tip de întrebare încurajează gândirea critică și este cel mai potrivit pentru evaluarea învățării la nivel superior. Întrebările referitoare la eseuri necesită un timp mai lung pentru ca elevii să gândească, să organizeze și să compună răspunsurile lor. Spre deosebire de multe alte tipuri de întrebări, acestea nu pot fi punctate automat în cursurile online, astfel încât profesorii vor trebui să-și aleagă timp pentru a le examina unul câte unul.

Activități de tragere și plasare

 Drag-and-drop-urile sunt un tip de evaluare care arată capacitatea unui cursant de a lega informații și de a aplica cunoștințe pentru a rezolva o problemă practică. Se pot încorpora atât imagini, cât și text într-o activitate de drag-and-drop, oferindu-i o senzație din lumea reală, care este atât provocatoare, cât și captivantă. Este esențial să utilizăm acest tip de evaluare atunci când dorim ca elevii noștri să poată aplica cunoștințele într-o situație din viața reală.

Activități de tip joc

 Activitățile de tip joc transformă o serie de întrebări de testare într-un joc. De exemplu, un joc ar putea cere elevilor să răspundă la un anumit număr de întrebări într-o perioadă de timp și să acorde puncte în funcție de numărul de răspunsuri corecte.
 Evaluările bazate pe jocuri sunt considerate distractive și nu „teste”, deci sunt în general un bun indicator al abilităților și cunoștințelor adevărate.
 În plus, s-a demonstrat că îmbunătățesc învățarea prin promovarea dezvoltării abilităților non-cognitive, cum ar fi disciplina, asumarea riscurilor, colaborarea și rezolvarea problemelor.
 Quizlet și Kahoot sunt două aplicații populare pe care profesorii le pot folosi pentru a crea jocuri interactive de învățare cu ritm rapid. Quizlet permite crearea unui set de studii de flashcards online pentru învățarea termenilor și definițiilor, în timp ce cu Kahoot puteți crea teste captivante și puteți lăsa elevii să obțină puncte, răspunzând rapid și corect. Există, de asemenea, multe alte aplicații, cum ar fi GimKit, Formative și Plickers, care pot adăuga o experiență de joc în clasă.
 Cu toate acestea, evaluările online sunt o parte critică a eLearning-ului, trebuie efectuate cu același nivel de grijă și rigoare ca acela pe care l-am pus în crearea conținutului nostru de învățare. Cu toate acestea, vestea bună este că nu trebuie să fii un geniu al programării pentru a construi evaluări online. Există multe instrumente software care ne permit să generăm sarcini atractive. Alegeți-vă modul de evaluare a învățării elevilor și un instrument conex pentru a vă alinia nevoile și rezultatele pe care doriți să le obțineți!
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *