Traversăm o etapă dificilă și diferită de alți ani școlari, în care evaluarea se putea desfășura în clasă, după vechiul și clasicul sistem. Elevii de azi vor fi viitorii cetățeni, pe care avem responsabilitatea de a-i pregăti pentru o viață independentă, plină de provocări și necunoscut.
În această perioadă, am descoperit aplicația Kahoot, un instrument util, prin care putem aplica teste de evaluare elevilor on-line sau off-line. Aplicația se poate instala gratuit pe smartphone, calculator, laptop sau tabletă. Profesorul își deschide un cont pe https//:kahoot.com/schools, și lansează testul elevilor cu un cod PIN. În secțiunea Discover, se pot găsi evaluări create deja de către alți utilizatori, la diferite clase și discipline de învățământ. Profesorul poate crea un nou kahoot cu întrebări și răspunsuri grilă, de tip quiz sau de tipul adevărat/ fals. De asemenea, poate adăuga o imagine atractivă, în concordanță cu tema testului aplicat. Elevii pot intra de pe telefonul mobil, tabletă sau calculator, introducând codul PIN indicat de profesor.
Această aplicație este percepută de copii sau adolescenți ca pe un joc interactiv, și dornici de a interacționa, nu simt că sunt evaluați. Kahoot impulsionează elevii să fie activi și mai angajați în procesul de învățare și evaluare. Rezultatele testelor se generează într-un raport în Excel, în detaliu, cu numărul de participanți, răspunsurile date de aceștia la fiecare întrebare în parte și punctajul obținut. Feedback-ul revine elevilor automat, încurajându-i să joace din nou și să evolueze într-un climat relaxant, evitându-se în acest fel rutina și monotonia.
Este evident că educația trebuie să continue și dincolo de spațiul școlii, chiar dacă se axează pe tehnologia digitală, mai mult ca oricând. Instrumentele on line sunt diverse și multiple, iar cu determinare și multă muncă independentă putem face progrese, accesând și alte platforme de evaluare atractive, cum ar fi ASQ, Flipgrid, Google Forms sau Quizzes. Nu ne rămâne decât să explorăm zi de zi necunoscutul din spațiul virtual în care suntem cu toții ancorați, atât elevii cât și profesorii.
PROF. GANEA DANIELA COLEGIUL NAȚIONAL “IOSIF VULCAN” ORADEA
26
ian.