MODALITĂȚI DE EVALUARE ÎN MEDIUL ONLINE

PROF. GOMAN FLORIN ȘCOALA GIMNAZIALA ”INV. GALGAU IOSIF” PAGAIA

În cadrul instruirii asistate de calculator se impune regândirea materialului de învățământ, conceperea și scrierea mai multor versiune de soft educațional, testarea lor pe serii de subiecți și apoi desprinderea concluziilor privitoare la eficiența softului respectiv.
De mare ajutor în acestă perioadă sunt platformele educaționale, cum ar fi: platforma Zoom pentru livrarea conținutului și organizarea activităților, Google Classroom, dar și Microsoft Team.
Instrumente de evaluare
Pentru probele orale putem folosi fără nici o problemă comunicarea video-audio unu la unu, sau pur și simplu camerele web în grupurile de Skype sau Zoom, în care evaluatul să poată expune răspunsul la o întrebare sau o lecție învățată.
Instrumentele de evaluare on-line ne pun la dispoziție o gamă largă de posibilități de evaluare, uneori tehnica fiind mult mai pregătită decât suntem noi dispuși să explorăm.
 Evaluarea și în mediul online trebuie să fie corectă. Ea trebuie să fie completă, continuă și corectă.
Pentru a crește gradul de corectitudine a unui examen online, în formatul grilă, o soluție de e-learning trebuie să poată pună la dispoziția creatorului de teste următoarele funcționalități esențiale:

Definirea și gruparea întrebărilor pe categorii;
Alocarea dinamică în teste a întrebărilor de pe diferite categorii;
Dispunerea aleatorie a întrebărilor și variantelor de răspuns în test;
Definirea diferitelor tipuri de întrebări în categorii: cu un singur răspuns, cu răspunsuri multiple, răspunsuri scurte și multe alte variante;
Programarea testelor la anumite intervale orare;
Limitarea timpului pentru execuția unui test în funcție de numărul de întrebări și de nivelul de dificultate, validat în prealabil;
Închiderea automată a unui test și salvarea rezultatelor la expirarea timpului alocat;
Limitarea posibilității de întoarcere la întrebările anterioare;
Punctaj diferit pe tipuri de întrebări și nivel de dificultate;
Posibilitatea de reluare a testului de la întrebarea, momentul în care s-a întrerupt accesul on-line la test, din varii motive dependente sau nu de platformă sau evaluat;
Limitarea accesului la rezultatele testului până la finalizarea participării tuturor participanților la proces.

Iata câteva exemple de platformele: Adservio (cel pe care lucrează școala la care predau), Google Forms și Microsoft Teams cu Microsoft Forms, etc. Acestea permit o gamă variată de întrebări, punctaje diferite și temporizare.
Oricât de performanăt sau prietenoasă ar fi o aplicație de evaluare on-line, aceasta nu poate înlocui pe deplin multiplele acțiuni ale feedback-ului învățării, acțiuni inițiate prin microdeciziile educatorului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *