Şcoala online… o poveste care a ȋnceput cu mult entuziasm la mijlocul lunii martie 2020. Dar, acum când “miroase” a termen lung, ȋncepe să se transforme ȋn ceva mai puţin plăcut. Unii elevi ȋncep orele pierzându-şi răbdarea ȋn faţa calculatorului sau a tabletei şi nu trece o zi ȋn care să adresaze urmatoarea ȋntrebare: “Când vom reveni la şcoală?” sau “Când ȋmi voi revedea colegii?”.
În naivitatea noastră am crezut că şcoala va fi ȋnchisă ȋn luna martie, aşa cum a fost anunţat iniţial, adică 11-23 martie. După acestă dată, fiecare copil era dornic de reȋntâlnirea cu doamna şi colegii, dar s-au mulţumit cu minutele petrecute pe diverse platforme: Teams, Zoom, Clasroom, Meet. Zilnic ne amăgeam că de luni ne vom ȋntoarce la şcoală, până fiecare s-a resemnat definitiv.
Dar a venit vacanţa, iar ȋn septembrie am debordat toţi de fericire: profesorii şi elevii erau ȋn clasă, chiar dacă aveau noi reguli de urmat. Folosirea măştii şi a dezinfectantului, erau lucruri noi utilizate la şcoală, dar am ȋnţeles repede că acestea sunt regulile, că numai aşa puteam fi ȋn clasă. De când judeţul Bacău a intrat ȋn cod roşu, este destul de greu să stăm cu ochii ţintă ȋn monitor. Unii elevi dau semene de depresie, de anxietate, nervozitate sau toate astea la un loc din cauza timpului prelungit al “şcolii online”. De cele mai multe ori, unii sunt absenţi şi demotivaţi. Acasă erau obisnuiţi să se joace, să asculte muzică, să resolve puţinele sarcini pe care le primeau de la şcoală, să meargă ȋn parc sau la plimbare. Acum acasă a deveint altceva: ascultare, scriere, ȋnvăţare ȋn faţa unui dispozitiv electronic.
Principalul avantaj de a merge la şcoală, socializarea, a dispărut cu totul. Şi acest fapt va avea urmări serioase pe termen lung. Vreau să cred că ma ȋnşel şi că vom ȋnvăţa să ne adaptăm la noutăţi, ȋn speranţa diminuării stresului. Multi elevi se plâng, cel puţin la clasa a doua unde eu predau, că: “Nu se simt ca ȋn clasă!” sau “Parcă nu mai ȋnţeleg ce spun!”, deşi explicaţiile sunt repetate de mai multe ori. Dar tind să cred că răbdarea şi toleranţa ne vor sprijini să depăşim şi această perioadă.
Vedeţi dumneavoastră, … dragi colegi, această situaţie care persistă, este o provocare prea mare chiar şi pentru unii dintre noi, dar vorba lui Ion Creangă: “ Sănătoşi să fim, că le vom duce pe toate!”
PROF. ING. SAVA-NECULA DANA ŞCOALA GIMNAZIALA “DOMNITA MARIA”, BACAU
26
ian.