LEARNING APPS.ORG – O APLICAȚIE UTILĂ ÎN PROCESUL DE EVALUARE DIN MEDIUL ONLINE

PROF. ÎNV. PREŞC. BAR IOANA-DANIELA

LearningApps.org este un proiect de cercetare și dezvoltare al Școlii Superioare Pedagogice PH Bern, în colaborare cu Universitatea din Mainz (Prof.Dr. Franz Rothlauf) și cu Școala superioară Zittau/Görlitz (Prof.Dr. Christian Wagenhaft).
Learning Apps.org , o aplicație Web 2.0 concepută pentru a sprijini procesul de instruire prin metode interactive, are la baza module/exerciţii (demunite Apps) ce pot fi uşor integrate în conţinuturile cu care operăm aşa cum le găsim în aplicaţie, dar putem şi să le modificăm sau chiar să elaborăm propriile noastre module interactive (în concordaţă cu conţinutului pe care dorim să-l evaluăm, nivelul de vârstă al copiilor). Tipurile de exerciții care pot fi alcătuite sunt diverse pornind de la: Cuvinte încrucișate; Marchează în text; Quiz cu alegere; Completează tabel; Quiz cu introducere; Grilă ordonare; Joc-Perechi(Perechi imagini); Joc-Perechi(Text/Imagine); Ordonare cu hartă; Ordonare grupe; Ordonare pe imagini; Ordonează perechi; Puzzle – Grupe; Tabel ordonare; Rebus; Spânzurătoarea; Text spații goale; Completează tabel; Quiz cu introducere; Audio/Video cu inserări; Avizier; Caiet; Calendar; Chat; Mindmap; Scrieți împreună.
Pentru că jocul însoţeşte demersul didactic la vârsta preşcolară am considerat util caracterul interactiv al acestei aplicaţii în realizarea unor module pentru evaluarea formativă. Exerciţiile pe care le creăm în această aplicaţie pot viza un anumit domeniu experienţial, dar pot avea şi un caracter integrat. Printre exerciţiile create personal se numără şi modulul ”Ce-i trebuie unui şcolar?”, grupa mare, tema „Eu voi fi măine şcolar!”. Acest modul utilizând itemi obiectivi de tip pereche a urmărit evaluarea capacităţii preşcolarilor de a clasifica elemente componente ale lumii înconjurătoare. Sarcina jocului a fost de a clasifica obiecte reprezentate prin imagini în funcţie de categoria în care se încadează (rechizite, jucării, îmbrăcăminte, bucatărie).

Iată că evenimentele din ultimele luni ce au generat mutarea spaţiului educaţional din sala de grupă, în mediul online au determinat schimbări majore, astfel cred, că se impune ca practica şi opţiunile metodologice ale educatoarelor să se orienteze tot mai mult spre aplicarea „principiul parteneriatului cu familia şi cu comunitatea”, principiu precizat în Curriculumul pentru educaţia timpurie. Fără implicarea familiei ca partener activ în demersul educaţional şi nu doar ca receptor al informaţiilor furnizate de educatoare, accesul copiilor la educaţie va fi limitat.
Dacă cel mai mare plus pe care îl are introducerea tehnologiei în procesul didactic este considerat a fi rolul acesteia în dezvoltarea creativităţii elevilor, consider că la nivel preşcolar, prin intermediul calculatorului (o metodă alternativă de evaluare) vom reuşi mult mai greu să măsurăm stările afective, atitudinile şi conduita preşcolarului, atât de importante în dezvoltarea armonioasă a personaliţăţii copilului.
 
Curriculum pentru educaţia timpurie, 2019
https://learningapps.org/display?v=pg420hg2k20 (Ce-i trebuie şcolarului?)
https://sites.google.com/site/sitesp4balti/materiale-didactice/informati/learning-apps

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *