EVALUAREA ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL ON-LINE O PROVOCARE?

PROF. ÎNV. PREȘCOLAR FILOTE TEODORA

Învățământul on-line a început să fie folosit foarte mult începând cu luna martie a anului trecut o dată cu începerea pandemiei de Covid. Unele cadre didactice au fost luate prin surprindere datorită contactului redus pe care îl aveau cu tehnologia.
 Pentru mine ca educatoare a reprezentat o cursă contra timp pentru a mă documenta, viziona tutoriale pe youtube despre ce pot folosi în online la o grupă mixtă. Am realizat și o serie de cursuri, am participat la teleconferințe pe această temă dar cu toate acestea cred că mai am multe lucruri pe care trebuie să le aflu.
 Neavând la nivelul școlii de care aparținem nici o platformă instalată, am folosit Edmodo, o aplicație destul de folositoare, unde copiii își puteau posta fișele pe care le lucrau. Anul acesta lucrez pe platforma Google Classroom de care sunt foarte mulțumită.
 Pentru a putea face evaluare, trebuie mai întâi să predăm ceva, iar lucrul acesta îl realizez pe Zoom unde mă întâlnesc cu preșcolarii împărțiți în grupe în fiecare zi. Copiii mei au anul acesta patru ani, chiar dacă unii sunt mai rușinoși și nu vor să stea cu camera deschisă, ceilalți reușesc să rămână activi toate cele 40 de minute cât durează ora, în pofida celor care spun că un preșcolar nu poate rămâne în fața calculatorului atâta timp.
 Pentru evaluarea cunoștințelor eu folosesc chestionarele de la google, deoarece pot vedea răspunsurile precum și cel care a răspuns, mai folosesc și lecțiile interactive Livresq care conțin pe lângă cunoștințele predate și chestionare. Singurul dezavantaj al acestui instrument este faptul că nu îmi permite să văd răspunsurile copiilor, pentru aceasta aș avea nevoie de o platformă de genul Moodle, pe care școala nu își permite să o instaleze. Și nu în ultimul rând cunoscutele fișe pe care copiii le lucrează cu părinții și apoi îmi trimit poze.
 Una peste alta consider că evaluarea în învățământul online reprezintă o provocare, care odată depășită ne va permite să evoluăm și să ne aliniem la cerințele noilor generații de copii.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *