EVALUAREA ONLINE – UN ȘIR DE METODE ȘI TEHNICI EFICIENTE

PROF. ÎNV. PREȘCOLAR: IRINESCU NICOLETA-ALEXANDRA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 7 LUGOJ

La nivelul sistemului de învățământ s-au produs numeroase schimbări în ultima perioadă iar noutatea stă în faptul că învățământul s-a mutat și în mediul online ca urmare a situației pandemice pe care o traversează o lume întreagă.
Ținând cont de aceste aspecte pentru ca școala să meargă mai departe și copiii să poată să parcurgă nivelurile de învățământ corespunzătoare unei dezvoltări normale și armonioase activitățile s-au desfășurat în mediul online.
Mediul online a permis comunicarea de noi informații, explicarea acestora dar și verificarea cunoștințelor dobândie de către elevi.
Evaluarea a reprezentat o provocare pentru fiecare cadru didactic deoarece trebuie găsite modalități oportune astfel încât să fie cât mai eficientă.
Este drept câ în învâțământul gimnazial sau în cel liceal se poate utriliza foarte mult modul de evaluare oral sau prin crearea de teste prin intermediul programului Google Forms însâ în învățământul primar și preșcolar se impune utilizarea unui nivel de evaluare mai atractiv.
Astfel în cadrul învățământului preșcolar am utilizat diferite aplicații care au permis o evaluare cât mai apropiată de înțelesul copiilor. Dintre aplicațiile pe care le-am utilizat au fost: Learning Apps, I’m a puzzle, Wordwall.
Aplicația Learning Apps este foarte utilă după desfășurarea unei activități de observare la Domeniul Științe – Cunoașterea Mediului, oferind posibilitatea de a crea jocul numit ordonează perechi iar tipul de activități care poate fi desfășurat este variat de exemplu putem opta din cadrul aplicației pe opțiunea ordonează perechi iar la o activitate având ca temă animale domestice și animale sălbatice putem cere copiilor să formeze perechi gen mamă – pui sau animal și hrană.
Aplicația conține imagini sau cadrul didactic poate încărca imagini din propriul calculator.
De asemenea această secțiune a aplicației poate fi utilizată și la Domeniul Științe – Ativități matematice unde copiii pot crea perechi de cifre cu un jeton care indică un număr de obiecte ca de exemplu crează prechi de cartonașe cu cifre cu perechi de cartonașe cu obiecte ținând cont de cifra indicată pe carton.
O altă aplicație care poate fi utilizată cu ușurință în învățământul preșcolar și oferă rezultate foarte bune dar în acelați timp satisface și interesul copiilor este aplicația I’m a puzzle, această aplicație oferind șansa cadrelor didactice din învățământul preșcolar de a crea puzzle-uri pentru cei mici.
Puzzle-urile create în această aplicație sunt variate și pot avea teme diferite cum ar fi lumea poveștilor, fructe, legume, anotimpurile.
Întotdeauna puzzle-urile au fost îndrăgite de cei mici și au reprezentat o activitate plăcută și interesantă, motiv pentru care crearea acestei aplicații a venit foarte mult în sprijinul celor mici dar și al cadrelor didactice deopotrivă.
Una din aplicațiile care prezintă o gamă largă de activități este Wordwall, în cadrul acestei aplicații putem descoperi mai multe tipuri de activități gen potrivește în care avem șansa să le cerem copiilor să potrivească anumite jetoane, se poate utiliza la activități de genul numără și potrivește, o activitate matematică de evaluare a cunoștințelor preșcolarilor.
O altă activitate pe care o identificăm în cadrul aplicației este Roata aleatorie în cadrul căreia putem crea jocul numit lovește cârtița.
Acest joc se poate utiliza la o mare varietate de activități astfel copilul are posibilitatea de a lovi cârtița care are varianta de răspuns corectă, ca de exemplu lovește cârtița care are flori de toamnă sau lovește cârtița care are imagini cu animale dometice.
Pe lângă aplicațiile prezentate pe scurt mai sus există și alte aplicații, trebuie să recunoaștem utilitatea acestor aplicații și faptul că ele au fost create cu scopul de a inova întregul sistem de învățământ și de a asigura posibilitatea desfășurării unei predări online cât mai accesibilie și practice în același timp dar și cât mai apropiate de dorințele și interesele celor mici.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *