EVALUAREA ONLINE O PROVOCARE PENTRU FIECARE CADRU DIDACTIC

PROF. ÎNV. PREȘCOLAR MUȘET EMILIA MĂRIOARA GRĂDINIȚA CU PROGRAM PRELUNGIT NR. 2 LUGOJ

Procesul de învâțământ este complex și presupune parcurgerea următoarelor etape: predare, învâțare și verificare. Introduerea unor modificări în desfășurarea procesului de învățâmânt a determinat reorganizarea modului de desfășurare a activităților de învâțare. Asimilarea de noi cunoștințe este mereu urmată de o verificare care poartă numele de evaluare.
Învâțământul la distanță a dus la apariția unor metode noi de evaluare chiar și în învâțământul preșcolar, iar cum jocul este activitatea fundamentală la vârsta preșcolară platformele online au reprezentat o bună oportunitate astfel încât copiii să fie și de la distanță evaluați într-un mod cât mai plăcut și atractiv.
Desfășurarea activității instructiv-educative în mediul online a impus crearea de diverse programe care au permis inițiere unor aplicații prin intermediul cărora s-a putut realiza o evaluare pe placul copiilor dar și care să genereze rezultate imediate. Cum am putea evalua copiii dacă nu prin joc? Jocul fiind poate singura modalitate prin care am putea determina micii preșcolari să ne răspundă la cerințe și astfel să putem afla nivelul lor de dezvoltare dar și de înțelegere a conținuturilor transmise.
Pe parcursul predării online am lucrat în numeroase platforme și am conceput jocuri, dintre acestea as dori să amintesc câteva: Wordwall, Jisgawplanet, Learning Apps.
În cele ce urmează voi încerca să fac câteva precizări legate de fiecare dintre aplicațiile enumerate mai sus dar și despre modul în care pot fi utilizate aceste platforme astfel încât să putem evalua cunoștințele preșcolarilor.
Aplicația Wordwall este o aplicație care oferă cadrelor didactice posibilitatea de a crea diverse tipuri de activități, avantajul acestei aplicații stă în faptul că pot fi create diverse jocuri care pot fi utrilizate într-o serie de de activități. De exemplu după o activitate de observare desfățurată la domeniul Științe, Cunoașterea Mediului, în cadrul căruia copiii au învățat despre mijloacele de transport în ziua următoare pentru a verifica gradul de înțelegere al copiilor vom putea crea un chestionar utilizând aplicația Wordwall, este vorba despre un chestionar care conține și imagini iar copiii au posibilitatea de a alege răspunsul corect selectând imaginea potrivită.
Avantajul aplicației este faptul că imaginile pot fi alese direct din aplicație dar cadrul didactic are posibilitatea de a și încarca singur imaginile dorite, astfel încât chestionarul aplicat preșcolarilor să fie cât mai original.
Tot în aplicația Wordwall putem realiza și teste de evalure mai complexe care pot fi aplicate pe cele trei niveluri de evaluare desfășurate pe parcursul anului școlar: evaluare inițială, sumativă sau finală.
Se pot realiza astfel teste de evalure complexe la Domeniul Științe – matematică dar și la alte domenii.
O altă aplicație interactivă utilizată în învățământul preșcolar este Jisgawplanet, această aplicație le permite cadrelor didactice să conceapă diverse puzzle-uri, cu teme diferite existând din nou opțiunea de a alege imaginea dorită pentru puzzle direct din aplicație sau de a încărca din calculator o imagine.
Putem crea astfel puzzle-uri diverse raportate la nivelul de vârstă al preșcolarilor cu un număr de piese diferit pentru cei mici cu mai puține piese iar pentru cei mari cu mai multe piese, avem șansa să alegem și forma pieselor și modul în care le așezăm. Puzzle-rile pot avea teme variate: povești îndrăgite de copii, anotimpuri, animale domestice sau sălbatice, mijloace de transport.
Aplicația Learning Apps reprezintă o inovație în învățământul preșcolar și un privilegiu pentru cadrele didactice, și în cadrul acestei aplicații există mai multe tipuri de jocuri, dintre care as dori să amintesc modul cronologie în care copiii pot așeza în ordine cronologică cifrele, secvențele semnificative din povești. Este o aplicație menită să îi determine pe copii să își amintească noțiunile învățate și să le reproducă prin intemediul jocului de ordonare.
Învățământul online a fost cu siguranță o provocare pentru fiecare dintre noi dar este cert faptul că aplicațiile online nu au făcut decât să vină în sprijinul nostru, atât al cadrelor didactice cât și al copiilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *