METODE SI TEHNICI DE EVALUARE,IN INATAMANTUL ON-LINE

PROF. INV. PRESCOLAR: PAUN STELUTA GRADINITA NR. 2, CALMATUIU JUD. TELEORMAN

 Prin platformele și aplicațiile disponibile on-line, drumul este larg deschis pentru diverse tehnologii utile în predare și evaluare, dar ceea ce trebuie să vină întâi este modul în care tehnologia va îmbunătăți pedagogia folosită. Deci, pedagogia mai întâi; apoi tehnologia.
 Evenimentele medicale ne-au surprins nepregatiti pentru a desfasura toate activitatea instructiv-educativa on-line . Fiecare cadru didactic a incercat sa continue activitatea instruindu-se,informandu-se,preluand materiale pe care le-a adaptatat nivelului general de dezvoltare dar si particularitatilor individuale ale copiilor.Efortul este considerabil,deoarece nu au avut cunostintele necesare nici copiii,nici cadrele didactice. Cursurile de dezvoltare profesionala s-au desfasurat pe repede-nainte si nu au avut(de cele mai multe ori)rezultatele asteptate. Experiența actuală ne ajută să înţelegem că tehnologiile sunt instrumente de aplicat cu atenție și în mod adecvat. Provocarea pentru profesori este să se îndepărteze de noțiunea de evaluare ca document Word – adică de la simpla înlocuire a unei bucăți de hârtie cu un document electronic – și să folosească tehnologia pentru a-i ajuta pe elevi să devină autonomi în învățare.Acceptand ca fiecare copil sa abordeze o tema in varianta cea mai accesibila lui, am reusit sa efectuez evaluarea finala.
 Învățarea – și evaluarea – bazată pe proiect, cu utilizarea media, poate oferi copiilor, o serie de opțiuni. Experiența mea este că le place acest lucru. Creativitatea manifestată este uluitoare. Profesorii care caută modalități de integrare a tehnologiei prin intermediul rețelelor de socializare în sarcini și evaluare au alegeri aproape nelimitate.Să enumerăm câteva:
– Google Classroom: aici puteți discuta cu elevii
– Meet video chat e inclus gratuit acum; pot fi corectate temele și poate fi oferit feedback direct fiecărui elev, se poate crea o bancă de comentarii pentru feedback mai facil pe baza celor mai frecvente comentarii pe care le oferiți elevilor etc.
– Google Jamboard este un mod de vizualizare foarte facil al unor răspunsuri scurte – toți elevii pot vedea toate răspunsurile date pe post-it-uri virtuale.
– Google Forms (permite conceperea unor formulare care pot fi utilizate pentru a obține feedback, pentru a trimite confirmări de participare la un eveniment, dar și pentru a crea teste scrise. Serviciul permite profesorului să includă imagini sau video pentru interpretare sau ca material de reflecție pentru elev. Elevii pot primi atât întrebări deschise, cât și închise, cu mai multe variante de răspuns, sau nu.)
 Funcția Quiz permite, pe mai departe, oferirea de feedback prompt. Elevii pot afla imediat dacă la un test cu răspunsuri la alegere au răspuns corect sau nu. Aici măiestria profesorului este să construiască distractori (răspunsuri greșite, care rezultă dintr-un proces de gândire eronat, dar frecvent la elevi) cât mai buni. Mai mult, putem să includem explicații pentru răspunsul greșit, explicații pe care elevul să le primească de îndată ce a terminat testul. În plus, elevii pot relua testul.
– Kahoot – baza pedagogică a acestei aplicații este că elevii devin „profesori”, construind ei înșiși itemi de teste.
– Wordwall – mai multe tipuri de activități potrivite pentru evaluare, mai ales la învățământul primar.
 Există, de asemenea, multe programe de animație pe care elevii le pot folosi pentru a realiza prezentări: Prezi, Animaker etc. Elevii pot să realizeze filmulețe cu screencast-o-matic în care să surprindă atât imagine de pe interfața device-ului propriu, cât și vocea proprie.
 Se spune că cel mai bun instrument este cel pe care oamenii îl vor folosi. De aceea, vă încurajăm să explorați și permiteți si elevilor să facă același lucru.
 În contextele online, implicarea este absolut esențială și aceste instrumente trebuie să creeze o interacțiune umană mai profundă și mai semnificativă.
 Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva despre care profesori din diverse colțuri ale lumii vorbesc în mod constant într-un sens pozitiv.
 Neavand o experienta bogata in domeniul respectiv(on-line),nu am avut prea multe exemple de oferit. Cer scuze, pentru continutul theoretic al materialului.Ramane sa exersam,sa capatam experienta,apoi sa exemplificam,in editii viitoare ale proiectului. Multumesc pentru intelegere!
 Sursa: internet.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *