Trecerea bruscă la o altă modalitate de interacțiune educațională, în situația de criză sanitară, cum este cea în care ne aflăm, pare a fi o soluție pentru a asigura continuitatea și stabilitatea în procesul educațional.
Activitatea preșcolarilor, dacă ne raportăm la eficiența învățării de la distanță, a fost cu siguranță cea mai afectată dintre toate nivelurile de învățământ, fiind o adevărată provocare (pentru preșcolarii mai mari) sau chiar imposibilă pentru cei mai mici. Totuși, părinții au primit sarcini de la educatoare cu referire la organizarea timpului și a activităților, sfaturi pentru o comunicare eficientă, bazată pe repere cunoscute copiilor și cu mult accent pe emoții. Importantă este și cum a fost organizată comunicarea constantă între părinte și educator, jocurile și jucăriile care îl atrag pe preșcolar și să vină în întâmpinarea părinților și copiilor cu activități personalizate pe interesele sale. Instrumentele și strategiile utilizate pentru conectare de la distanță au fost diferite: prin grupurile de Whats App, filmulețe cu activități interactive, cântece, utilizarea platformei Meet etc. Însă, mai important decât metodele selectate, este obiectivul interacțiunii în această perioadă și anume conectarea directă cu preșcolarul. Mulți educatori și părinți au înțeles că nu atât proiectele didactice sau curriculumul scris contează mai mult, ci starea emoțională a copiilor și a părinților sunt prioritare în această perioadă.
Pentru educatoare, proiectarea și desfășurarea de activități de învățare la distanță cu suport digital este un demers în care stăpânirea componentei tehnice contează cel mai mult. Aspectele pedagogice sunt, de asemenea, importante pentru realizarea unor situații educative eficiente, mai ales pentru copiii de vârstă preșcolară. Trebuie să dai dovadă de multă creativitate pentru a reuși să menții interesul copiilor pentru activitățile propuse. Activitatea on line cu preșcolarii presupune ajutorul adulților care sunt acasă cu copiii, părinții fiind cei care îi conectează la diverse platforme on line, ei sunt cei care ii ajută să rezolve diferite sarcini, astfel încăt, mai mult ca oricând, cadrul didactic trebuie să facă o adevărată echipă cu părinții pentru a-l putea sprijini pe copil în dezvoltarea sa armonioasă.Prin predarea la distanță au de suferit aspectul relațional, dimensiunea cooperativă, realizarea obiectivă a evaluării și a feedback-ului, individualizarea și personalizarea învățării.
Întreg procesul de evaluare a trebuit să fie regândit, pregătit din timp, discutat cu părinții. În acest sens am utilizat diverse metode și tehnici cum ar fi :
lucrările practice,
portofoliile cu produsele copiilor,
aprecierile verbale,
fișele interdisciplinare,
discuțiile individuale
proiecte tematice
Părinții au fost îndrumați să completeze un calendar al stimulentelor primite de către copii sub forma unor emoticoane afișate la vedere, în camera copilului sau într-un alt loc vizibil din casă. Aprecierile verbale adresate copiilor de către educatoare pe parcursul activităților derulate sincron au fost marcate prin fețe zâmbitoare pe aceste calendare.De asemenea, în cadrul activităților asincron, părinții au facut același lucru, reușind astfel să-i motiveze pe copii în rezolvarea anumitor sarcini de lucru.La sfârșitul unui proiect tematic, sau al unei teme individuale, la sfârșitul săptămânii, copiii au numărat fețele zâmbitoare, relizând în acest fel autoevaluarea activității personale.
Am utilizat, într-o proporțe mai mica, fișele cu conținut interdisciplinar, deoarece nu toți părinții aveau posibilitatea imprimării acasă a acestor fișe. Sarcinile acestor fișe au fost individualizate, astfel încât fiecare copil să se simtă confortabil atunci când a trebuit să rezolve fișa respectivă.
Proiectele tematice au fost de un real folos în evaluarea copiilor. Am propus două sau trei teme din care fiecare a avut libertatea să-și aleagă tema preferată. În cadrul săptămânii ”Școala altfel”, pe platforma Meet, copiii și-au prezentat proiectele realizate : ”Pietenul meu cel mai bun ”-animalul de companie; ”Familia mea ”- copiii au realizat, în colaborare cu părinții, postere cu imagini referitoare la activități realizate împreună; ”Ce putem găti?”- album cu rețete culinare realizate acasă.
Portofoliile copiilor au reprezentat o modalitate mai elaborată de evaluare, mai rafinată, care a solicitat o interpretare a unor rezultate de diverse tipuri, în baza unor criterii foarte bine formulate – altfel spus, au solicitat mai mult timp şi mai mult efort. Eficienţa lor este însă mult mai mare în privinţa reflectării progreselor realizate de către copil.
Rezultatele evaluării au fost diseminate părinților în cadrul unor întâlniri individuale pe aplicația Meet.
BILIOGRAFIE:
1.www.elearning.ro- Utilizarea resurselor WEB pentru educație
2.www.upit.ro -Educația online