METODE ŞI TEHNICI DE EVALUARE ÎN ÎNVĂŢĂMÂNTUL ON-LINE

PROF. INV. PRIMAR ALEXANDRU STELUȚA ȘCOALA GIMNAZIALA NR 7 LOC. GALAȚI, JUD. GALAȚI

De ce evaluăm? Cum evaluăm? Dar cum evaluăm în on-line!
Sunt întrebări la care deseori căutăm răspunsuri adecvate. Evaluăm pentru a descoperi competențele acumulate sau nu ale elevilor într-o perioadă de timp. Este necesar să ne orientăm reflecţia asupra metodelor, tehnicilor şi instrumentelor pe care le valorificăm în cadrul demersului evaluativ, astfel încât şi acesta (nu numai actul predării şi al învăţării) să se poată caracteriza prin atributele: atractiv, stimulative, eficient, incitant
În mare parte în literature de specialitate formele de evaluare sunt structurate în:
a). Metode tradiționale:

probe scrise: din punctul meu de vedere această metodă iesă din discuție pentru instrumentele on-line.
probe orale: comunicarea video-audio unu la unu sau pur și simplu camera web în grupurile de pe Zoom sau Skype și mai nou Google Classroom unde elevul evaluat să poată răspunde la intrebări.
probe practice: copiii se pot filma în timp ce lucrează la un experiment și filmulețul realizat il pot atașa pe platformă ca și temă realizată.

b). Metode moderne:

proiectul reprezintă „o metodă complexă de evaluare, individuală sau de grup, recomandată profesorilor pentru evaluarea sumativă.” (Cucoş, 2008, 138). Elaborarea proiectului necesită o perioadă mai mare de timp (câteva zile sau câteva săptămâni) şi poate fi sarcină de lucru individuală sau de grup. Am reușit să lucrez cu elevii mei diferite proiecte pe echipe cu aplicația Jamboard. Lucru în echipă îi ajuta să fie cât mai creativi și empatici unii cu ceilalți.
referatul, putem folosi instrumente de management al conținutului pentru încărcarea acestora și evaluarea ulterioară de către profesor. Sau putem folosi clasicul e-mail pentru transmiterea spre evaluare a acestora. Dacă vorbim despre proiecte aplicate (modele, schițe, etc.) elevul poate filma prezentarea acestora și o poate posta on-line de asemenea.
portofoliul este „o metodă de evaluare complexă, longitudinală, proiectată într-o secvenţă mai lungă de timp, care oferă posibilitatea de a se emite o judecată de valoare, bazată pe un ansamblu de rezultate.” (Cucoş, 2008, 140). Am bucuria de-a participa la un curs de perfecționare unde am aflat despre aplicația Storyjumper.com. Mi s-a parut extrem de atractiv și util pentru realizarea portofoliului, programul permițând elevilor să-l creeze ca o carte.
observarea sistematică a comportamentului și autoevaluarea: după opinia mea nu cred că există (sau cel puțin nu am descoperit eu încă) nici o ideecum s-ar putea face atât observarea și autoevaluarea în mediul on-line.

Instrumentele de evaluare on-line ne pun la dispoziție o gamă largă de posibilități de evaluare, uneori tehnica fiind mult mai pregătită decât suntem noi dispuși să explorăm.
 
 
 
BIBLIOGRAFIE:

Cucoş, C.. ( 2008). Teoria şi metodologia evaluării. Iaşi: Editura Polirom.
Manolescu, M.. (2005). Evaluarea şcolară. Metode, tehnici, instrumente. Bucureşti: Meteor Press.
3. Joiţa, E.. (2007). Formarea pedagogică a profesorului. Instrumente de învăţare cognitivconstructivistă. Bucureşti: E.D.P.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *