MODALITAȚI DE EVALUARE PE PLATFORMELE ONLINE

PROF. ÎNV. PRIMAR: CEAUŞESCU ANA-MARIA ŞCOALA GIMNAZIALĂ DRĂGUŢEŞTI, GORJ

Anul școlar 2020-2021 este un an dificil, cu foarte multe provocări, un an în care cu toții, indiferent de domeniul în care lucrăm, trebuie să ne adaptăm noii realități în care trăim și să facem față provocărilor de zi cu zi. De departe, cea mai mare provocare pentru noi, profesorii, este să predăm online, dar să și evaluăm elevii pe aceste platforme. Cu toții ne punem întrebarea dacă aceste evaluări sunt obiective sau subiective, dacă la rezultatul elevului de la evaluarea online a contribuit și mama, tata sau bunicii. Pentru că, mai ales în învățământul primar, părinții sau bunicii stau lângă copii, deoarece aceștia sunt prea mici pentru a se descurca singuri in mediul acesta, în special cei din clasele pregătitoare și întâi.
Trecând peste toate aceste inconveniente și fiind nevoiți să ne mutăm orele în mediul online, prin aceste platformele și aplicațiile disponibile, drumul este larg deschis pentru diverse tehnologii utile în predare și evaluare, dar ceea ce trebuie să vină întâi este modul în care tehnologia va îmbunătăți pedagogia folosită. Deci, pedagogia mai întâi; apoi tehnologia. Experiența actuală ne ajută să înţelegem că tehnologiile sunt instrumente de aplicat cu atenție și în mod adecvat. Provocarea pentru profesori este să se îndepărteze de noțiunea de evaluare ca document Word, adică de la simpla înlocuire a unei bucăți de hârtie cu un document electronic și să folosească tehnologia pentru a-i ajuta pe elevi să devină autonomi în învățare.
Învățarea și evaluarea bazată pe proiect, cu utilizarea media, poate oferi elevilor o serie de opțiuni. Dar nu trebuie să pierdem din vedere natura academică a misiunii, cu alte cuvinte, ce dorim ca elevii să ne arate că știu, au învățat să facă?
Profesorii care caută modalități de integrare a tehnologiei prin intermediul rețelelor de socializare în sarcini și evaluare au alegeri aproape nelimitate.
 Google Classroom: aici puteți discuta cu elevii – Meet video, chat e inclus gratuit acum; pot fi corectate temele și poate fi oferit feedback direct fiecărui elev, se poate crea o bancă de comentarii pentru feedback mai facil pe baza celor mai frecvente comentarii pe care le oferiți elevilor etc.Din opțiunea classwork se pot creea teme, quizuri, materiale suport pentru elevi, iar elevii pot încărca temele pe platformă pentru a putea fi verificate.De asemenea se pot creea teste pe care copiii să le rezolve in timpul orei.
 Google Jamboard este un mod de vizualizare foarte facil al unor răspunsuri scurte – toți elevii pot vedea toate răspunsurile date pe post-it-uri virtuale.
Google Forms permite conceperea unor formulare care pot fi utilizate pentru a obține feedback, pentru a trimite confirmări de participare la un eveniment, dar și pentru a crea teste scrise. Serviciul permite profesorului să includă imagini sau video pentru interpretare sau ca material de reflecție pentru elev. Elevii pot primi atât întrebări deschise, cât și închise, cu mai multe variante de răspuns, sau nu. Funcția Quiz permite, pe mai departe, oferirea de feedback prompt. Elevii pot afla imediat dacă la un test cu răspunsuri la alegere au răspuns corect sau nu. Aici măiestria profesorului este să construiască distractori (răspunsuri greșite, care rezultă dintr-un proces de gândire eronat, dar frecvent la elevi) cât mai buni. Mai mult, putem să includem explicații pentru răspunsul greșit, explicații pe care elevul să le primească de îndată ce a terminat testul. În plus, elevii pot relua testul.
 Kahoot – baza pedagogică a acestei aplicații este că elevii devin „profesori”, construind ei înșiși itemi de teste.
 Wordwall – mai multe tipuri de activități potrivite pentru evaluare, mai ales la învățământul primar.
Există, de asemenea, multe programe de animație pe care elevii le pot folosi pentru a realiza prezentări: Prezi, Animaker etc. Elevii pot să realizeze filmulețe cu screencast-o-matic în care să surprindă atât imagine de pe interfața device-ului propriu, cât și vocea proprie.
Se spune că cel mai bun instrument este cel pe care oamenii îl vor folosi. De aceea, vă încurajăm să explorați și permiteți si elevilor să facă același lucru.
În contextele online, implicarea este absolut esențială și aceste instrumente trebuie să creeze o interacțiune umană mai profundă și mai semnificativă.Produsele elevilor sunt cea mai bună dovadă a calității educaționale, iar creativitatea pe care tehnologia îți permite să o exprimi este ceva despre care profesori din diverse colțuri ale lumii vorbesc în mod constant într-un sens pozitiv.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *