Primele date cu privire la evaluări realizate prin probe orale sau scrise datează de la începutul secolului al XII-lea, dar momentul deschiderii ca etapă de dezvoltare este generat de constituirea sistemelor de învățământ. Organizarea instituțiilor școlare ordonate ierarhic, structural și funcțional a determinat diferențierea acțiunilor evaluative pe mai multe direcții cu caracter psihologic, socioeconomic și pedagogic. Contextul actual a mutat evaluarea în mediul on-line, aducând cu sine provocări pe palierul fiecărei direcții amintite anterior.
Din punctul meu de vedere (al profesorului transpus rapid în mediul on-line), să predai poate fi chiar fun dacă îți place ceea ce faci. Însă și evaluarea face parte din responsabilitatea noastră ca profesori, iar aici nu trebuie să uităm de caracteristicile esențiale ale acesteia: să fie continuă, completă și corectă.
În viziunea mai multor autori ce au făcut studii asupra structurii procesului de evaluare, acesta cuprinde următoarele 3 etape:
Verificarea- colectarea de informații referitoare la nivelul performanțelor școlare ale evaluaților;
Măsurarea – acțiunea de interpretare și aprecierea performanțelor evaluaților prin raportarea lor la indicatori de performanță, la sisteme de referință, la standarde de performanță, la sisteme de criterii de evaluare;
Notarea- reprezintă acțiunea cadrului didactic de apreciere prin note școlare a progresului școlar realizat de elevi, respectiv cuantificarea nivelului lor de cunoștințe, abilități, capacități, atitudini, aptitudini, etc.
După zile de studiu și căutări asidue a unor metode și instrumente de evaluare on-line, am concluzionat că publicațiile privind învățarea asistată de calculator au o vechime considerabilă, motiv pentru care e cazul unei abordări împrospătate, ancorată contextual. Când școala nu mai e la fel, realizăm că nu s-a gândit nimeni la planurile de continuitate a procesului educațional.
Instrumentele gratuite folosite pentru predare sunt suficiente pentru a ne asigura continuitatea pe un termen scurt și mediu. Pentru învățare, conținutul on-line, dar și filmulețele/tutorialele de pe You Tube pot fi de ajuns pentru a oferi evaluatului șansa de a se pregăti. Platformele gratuite (Google Forms și Microsoft Teams cu Microsoft Forms) sunt o soluție de e-learning care poate să pună la dispoziția creatorului de teste o gamă variată de întrebări, punctaje diferite și temporizare pentru realizarea acestora în formatul grilă.
Cu ajutorul calculatorului, evaluarea este făcută instantaneu, evaluatul primind un punctaj pe loc. Este o evaluare brută, cu un feedback insuficient, deoarece comunicarea notei nu oferă nici un indiciu explicativ cu privire la natura greșelii sau a cauzei acesteia. Însă tocmai acest fapt poate declanșa noi eforturi de învățare/înțelegere. ( Florea, N.M)
Platformele utilizate pentru educarea în mediul on-line fac posibilă aplicarea probelor orale cu ușurință. Într-o video conferință, cel evaluat poată expune răspunsul la o întrebare sau o lecție învățată, iar cadrul didactic clarifică şi corectează imediat eventualele erori sau neînţelegeri ale elevului în raport de un conţinut specific. Să nu uităm și de tipul de interacţiune directă creată între evaluator şi evaluat (profesor şi elev), de natură să stimuleze modul de structurare a răspunsurilor de către elev, încurajând şi manifestări care permit evaluarea comportamentului afectiv-atitudinal.
Crearea unui test on-line care să surprindă toate funcțiile unei evaluări și să incite atenția și responsabilitatea celui evaluat reprezintă provocarea contemporană a profesorului. Într-un mediu cu resurse variate, eu am optat pentru aplicația liveworksheets din considerente ce țin atât de aspectul atractiv, cât și de flexibililitatea instrumentelor puse la dispoziție de aplicație. Un motiv suplimentar în favoarea acesteia a fost faptul că poate fi distribuită pe platforma G Suite (Classroom) sau importarea elevilor dintr-o clasă virtuală pentru acces facil la testul din aplicația amintită.
Pentru referate și proiecte putem folosi instrumente de management al conținutului pentru încărcarea acestora și evaluarea ulterioară de către profesor. În completarea competențelor digitale putem folosi clasicul e-mail pentru transmiterea spre evaluare a acestora. Dacă vorbim despre realizarea unui experiment sau realizarea unei machete, elevul poate filma prezentarea acestora și o poate posta on-line de asemenea.
Evaluarea trebuie realizată chiar și în mediul pentru a continuitatea educației sub toate aspectele acesteia. Prin valorificarea rezultatelor elevilor se urmărește ameliorarea și dezvoltarea comportamentelor elevilor, dezvoltarea interesului real pentru rezolvarea sarcinilor, dar și restaurarea încrederii în sine.