METODE SI STRATEGI APLICATE PENTRU REALIZAREA EVALUARII ONLINE IN INVATAMANTUL PRIMAR

PROF. INV. PRIMAR DOBRANIS GABRIELA, SCOALA GIMNAZIALA UNGURENI, BACAU

Învățarea on-line presupune voința comună a elevilor și profesorilor de a înlocui orele clasice de predare, învățare, evaluare cu activităţi de studiu individual și activități didactice în sistem tutorial online. Învățarea în mediul educațional virtual asigură continuarea procesului educațional prin activități on-line specifice fiecărei discipline, în perioada suspendării cursurilor.
 Învățarea continuă, în lipsa cursurilor desfășurate în școală, presupune utilizarea mijloacelor educaționale digitale și de comunicare:
– platforme digitale educaționale sau destinate creării și partajării resurselor educaționale deschise (https://digital.educred.ro; G-Suite);
– aplicații destinate comunicării on-line specifice dispozitivelor mobile (telefon, tabletă, laptop);
– resurse informaționale digitale: lecție, test, podcast, imagini, modele etc. ce pot fi folosite în procesul educațional și suntdisponibile pe platforme digitale educaționale.
 Elevii sunt beneficiarii direcți ai educației, în toate formele ei. Enumar cateva dintre măsurile care privesc protecția sănătății elevilor în perioada utilizării echipamentelor digitale:
-monitorizarea timpului petrecut de elevi în fața calculatorului (sesiunile de tip videoconferință nu vor dura mai mult de 40 de minute);
-sarcinile de lucru (temele) nu trebuie să ocupe mai mult de 2-3 ore zilnic pentru toate disciplinele.
 METODELE DE INVATAMANT sunt acele căi prin care elevii ajung, in procesul de invatamant, sub coordonarea educatorilor, la dobandirea de cunostinte, deprinderi, la dezvoltarea capacitatilor intelectuale si la valorificarea aptitudinilor specifice.
 STRATEGIA DIDACTICĂ reprezintă un sistem complex si coerent de mijloace, metode, materiale și alte resurse educaționale care vizează atingerea unor obiective. Ocupă un loc central în cadrul activității didactice, deoarece proiectarea și organizarea lecției se realizează în funcție de decizia strategică a profesorului si este concepută ca un scenariu didactic complex, în care sunt implicați actorii predării- învatarii, condițiile realizării, obiectivele și metodele vizate.Strategia didactica prefigurează traseul metodic cel mai potrivit, cel mai logic și mai eficient pentru abordarea unei situații concrete de predare si învătare (astfel se pot preveni erorile, riscurile și evenimentele nedorite din activitatea didactică). Personalitatea copiilor este diferita, de aceea se construieste combinand zestrea genetica a fiecaruia cu mediul in care creste. Oricât de performanta sau prietenoasa ar fi o aplicație de evaluare on-line, aceasta nu poate înlocui pe deplin multiplele acțiuni ale feedback-ului învățării, acțiuni inițiate prin microdeciziile cadrului didactic. Cadrele didactice pot incarca pe platformele digitale dedicate scolarilor diferite resurse educationale, dar folosirea acestora, de catre acestia este bine sa se realizeze in afara spatiului digital nivelului lor de cunoștințe, abilități, capacități, atitudini, aptitudini, etc.
 În cadrul instruirii asistate de calculator se impune regândirea materialului de învățământ, conceperea și scrierea mai multor versiune de soft educațional, testarea lor pe serii de subiecți și apoi desprinderea concluziilor privitoare la eficiența softului respectiv, iar evaluarea in online este o provocare pentru noi ca si dascali. Activitatea online are pe langa avantaje si dezavantaje in relationarea cadre didactice-elev. Are insa si limite care au un impact negativ asupra invatarii. Pot afirma că instrumentele gratuite folosite pentru predare sunt suficient de mature pentru a ne asigura continuitatea pe un termen scurt și mediu. Pentru învățare, conținutul on-line dar și filmulețele de pe Youtube pot fi îndeajuns pentru a oferi evaluatului șansa de a se pregăti.entru probele orale putem folosi fără nici o problemă comunicarea video-audio unu la unu, sau pur și simplu camerele web în grupurile de Skype sau Zoom, în care evaluatul să poată expune răspunsul la o întrebare sau o lecție învățată.
 Instrumentele de evaluare on-line ne pun la dispoziție o gamă largă de posibilități de evaluare, uneori tehnica fiind mult mai pregătită decât suntem noi dispuși să explorăm. Pe lângă recomandările descrise mai sus pentru elaborarea testelor, on-line-ul pune la dispoziția evaluatorilor un set de standarde și specificații dedicate instruirii asistate de calculator.
 
BIBLIOGRAFIE:

Revista „Învăţământul preşcolar și primar”, nr. 1 -2, Editura ARLEQUIN, 2014.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *