EVALUAREA ONLINE CU AJUTORUL PLATFORMELOR DE ÎNVĂȚARE

PROF. ÎNV. PRIMAR, OPRIȚOIU CORINA DACIANA COLEGIUL NAȚIONAL PEDAGOGIC „REGINA MARIA” DEVA

 Știm cu toții că există numeroase aplicații și platforme gratuite care ne pot ajuta în activitatea online sau blended cu elevii. Totuși, nu este nevoie să le cunoaștem pe toate, ci doar pe acelea care servesc la dezvoltarea competențelor și atingerea obiectivelor de învățare pentru clasa la care predăm. Fiecare clasă e unică, de aceea avem libertatea de a alege ce se potrivește pentru elevii cu care lucrăm.
 Odată cu trecerea în scenariul roșu, am fost nevoită atât eu cât și colegii mei să ne adaptăm metodele de predare și metodele de evaluare. În acest sens, am participat la o serie de instruiri personale pentru a putea face față acestor noi provocări. Unul din cursurile foarte utile pe care le-am parcurs a fost și cel de la Îndreptar digital, pe care de altfel, încă nu l-am finalizat. Am găsit acolo o mulțime de idei care mă ajută să îmi concep și să desfășor activitățile în mediul online cât mai eficient și cât mai atractiv pentru elevii clasei mele. Astfel, o modalitate de evaluare a conținuturilor este utilizarea platformei Edpuzzle. M-am oprit asupra acestei aplicații deoarece am folosit-o recent la evaluarea unei lecturi suplimentare pe care le-am dat-o elevilor săptămâna trecută: „Sărăcuțul”, de Emil Gârleanu.
 Edpuzzle este o platformă accesibilă care promovează interacțiunea elevilor cu conținutul de învățare, sub forma unui videoclip presărat cu întrebări create special pentru conținutul video.
 Mulțumită acestei platforme, EdPuzzle, se pot folosi conținuturi video din mai multe surse: platforme consacrate, creații ale altor profesori – chiar din România – sau care se pot crea special pentru elevii cu care lucrați. Toate aceste materiale video pot fi editate tocmai pentru a verifica înțelegerea conținuturilor, pentru a explica suplimentar sau pentru a evalua cunoștințele elevilor.
 După ce mi-am făcut cont pe platforma Edpuzzle, am lucrat la primul meu material pentru evaluarea atractivă a cunoștințelor care vizau lectura „Sărăcuțul”, de Emil Gârleanu. Voi prezenta etapele parcurse în materialul de mai jos:
1. Se încarcă materialul video pe platforma Edpuzzle (filmulețul cu lectura „Sărăcuțul”);
2. Se selectează minutul la care să apară întrebarea potrivită fragmentului deja lecturat.
3. Se scrie fiecare întrebare (care poate fi cu răspuns deschis, cu răspunsuri multiple sau poate fi o simplă etichetă pe care se postează un îndemn pentru cititori).
 

 
 Ceea ce este interesant este faptul că platforma permite trimiterea materialului tuturor elevilor dintr-o clasă. Aceștia primesc un e-mail de informare, deschid aplicația cu ajutorul unui cod pe care profesorul îl trimite acestora, vizionează filmulețul video și rezolvă sarcinile primite prin intermediul lui.
 Este o metodă rapidă și eficientă de evaluare online pe care o recomand tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *