APLICAȚII FOLOSITE ÎN EVALUAREA ONLINE

PROF. ÎNV. PRIMAR POPESCU MIRELA C.N.I. MATEI BASARAB, RM. VALCEA

Evaluarea este una dintre componentele esențiale ale procesului instructiv educativ, ea fiind cea care ne oferă date despre evoluția elevilor, succesul elevilor, succesul și calitatea lecției etc.
Aplicațiile pe care le utilizez frecvent în evaluarea online:

Google Forms (Formulare Google) mă ajută să creez teste şi formulare de evaluare pentru lecţii. Pot crea teste pentru fixarea cunoştinţelor elevilor (inclusiv inserarea de imagini, selecţie şi videoclipuri, selecţie de răspunsuri multiple), pot crea teste de evaluare pentru lecţii şi activităţi şcolare (inclusiv analiză răspunsuri).

Testele elaborate pot conține o diversitate de tipuri de itemi: cu răspuns scurt, cu răspuns sub forma unui paragraf, cu răspunsuri multiple, casete de selectare, dropdown, scară liniară, grilă cu mai multe variante, dată, oră.
Formularele realizate cu ajutorul Google Forms oferă posibilitatea de a realiza teste cu feedback pentru fiecare item din test, cu/fără punctaj. În cazul în care doresc un feedback pentru un răspuns corect sau incorect se pot seta pentru fiecare în parte mesaje particularizate. Ceea ce este interesant este că feedback-ul poate fi un link către o pagină cu informația corectă sau cu rezolvarea completă.
Această metodă de evaluare prezintă următoarele avantaje:

trebuie doar să elaborez itemii pentru test și să editez testul;
câștig timp pentru că, de obicei, corectarea testelor se face cu ajutorul calculatorului;
notele obținute pot fi trecute în catalog imediat;
pot limita timpul de răspuns pentru elevi, iar întrebările să vină aleatoriu.

O aplicație utilă pe care o folosesc în cadrul unei lecții pe Zoom sau Google Meet, când partajez ecranul, este Mentimeter.

Cu un cont pe Mentimeter, creez prezentări interactive, la care adaug întrebări cu răspuns închis. Spre exemplu, când introduc o temă nouă sau vreau să măsor pe parcursul lecției cât de multe au înțeles elevii, includ o întrebare cu mai multe variante de răspuns dintre care doar una este corectă, iar rezultatele îmi apar imediat pe ecran. În funcție de acest feedback, pot corecta informațiile care au rămas neclare și îndrepta procesul de învățare. Odată ce creez un sondaj, un Wordcloud (norișor de cuvinte creat automat pe baza cuvintelor introduse de elevi), sau un test cu variante de răspuns, se va crea automat un cod pe care participanții îl pot introduce accesând menti.com pentru a putea oferi răspunsul.

Wordwall este o aplicație unde se creează diverse activități interactive pentru elevi: fișe, chestionare, potriviri, jocuri de cuvinte, identificarea unor cuvinte lipsă etc.

Folosind instrumentul Wordwall, pot crea cu ușurință un set de întrebări pe care să le folosesc în cazul predării sincrone sau asincrone. Aceste tipuri de teste le pot folosi ca warm up (încălzire) sau la finalul lecției, pentru a asigura feed-back-ul. Toți elevii vor fi implicați într-o mod interactiv în rezolvarea testului. Jocurile/ testele create le pot distribui elevilor, pe Classroom.

Kahoot! pentru verificarea cunoștințelor și feedback: aceasta este o platformă folosită de milioane de profesori din întreaga lume cu ajutorul căreia creez teste interactive, în care elevii răspund într-un timp limită, folosind un dispozitiv mobil. Odată creat un test, voi putea trimite un cod de acces (PIN) elevilor care îl pot accesa din aplicația Kahoot instalată pe mobil sau pe site-ul Kahoot.com. Rezultatele răspunsurilor apar la finalul testului, pe un ecran vizibil tuturor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *