EVALUAREA ÎN ONLINE LA CLASA PREGĂTITOARE AVANTAJE ȘI DEZAVANTAJE

PROF. INV. PRIMAR RACHIȚAN CORINA ȘCOALA GIMNAZIALA NR. 21 SIBIU

Prin platformele și aplicațiile disponibile online, drumul este larg deschis pentru diverse tehnologii utile în predare și evaluare, dar ceea ce trebuie să conteze întâi este modul în care tehnologia va îmbunătăți pedagogia folosită. Deci, pedagogia mai întâi; apoi tehnologia. În cazul predării în mediul online se impune regândirea materialului didactic și a strategiilor didactice folosite în predare și evaluare. Chiar dacă predăm la Clasa pregătitoare, instrumentele de evaluare online sunt o parte necesară a învățării la distanță. Dacă cunoaștem lacunelor elevilor, atunci putem ajusta și regândi lecțiile pentru a acoperi respectivele lacune.
 La Clasa pregătitoare putem vorbi de evaluare formativă,continuă, fie că este orala sau prin teste scurte cu alegerea itemilor. Este indicat să folosim ambele instrumente de evaluare deoarece, de exemplu, un copil emotiv nu se va descurca foarte bine la o evaluare orala, dar poate rezolva corect și ușor un test în aplicația Wordwall sau pe Didactic.ro.
 În cele ce urmează voi exemplifica cum am realizat evaluarea la clasa mea. Folosind instrumentul Wordwall, putem crea cu ușurință un set de întrebări, foarte multe pe bază de imagini, ceea ce se și pretează la Clasa pregătitoare. Testele concepute pe Didactic.ro se pretează cel mai bine pentru matematică(unde elevii pot selecta rezultatul unui exercitiu, pot selecta vecinii numerelor, numerele pare/impare, unități de măsură neconvenționale și multe altele) dar și pentru comunicare în limba română (unde elevii pot alege coespondentul unui cuvant scris cu litere mici dintre cuvintele scrise cu litere mari, pot selecta cifra corespunzatoare numărului de silabe ale unui cuvânt, etc.). Putem să folosim aceste “joculețe” în cazul predării sincrone sau asincrone. Toți elevii vor fi implicați într-o mod interactiv în rezolvarea testului. Sunt o bună modalitate de a asigura feed-back-ul.
 În ceea ce privește evaluarea orală, aceasta se poate desfășura doar în cadrul activităților sincron. Acestea se pretează la orice materie, îi avantajează pe copiii dezinvolți și poate fi mai corectă decât cea mai sus menționată pentru că, în on-line marea problemă este verificarea identității. În cazul în care le trimitem copiilor un test în Wordwall sau pe Didactic.ro nu putem garanta că ei îl rezolvă singuri. Deci, limitele de natură didactică sunt legate de lipsa posibilității de a evalua competențele reale ale elevilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *