EVALUAREA ÎN ONLINE, O NOUĂ PROVOCARE ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL PRIMAR ROMÂNESC

PROF. ÎNV. PRIMAR: ROMAN ELENA-BIANCA ȘCOALA GIMNAZIALĂ SAT GURA VĂII, COMUNA BUJORENI, JUDEȚUL VÂLCEA

Învățătorii trebuie să știe în ce măsură elevii reușesc să atingă obiectivele de învățare. De asemenea, elevii trebuie evaluați la sfârșitul capitolului, semestrului și al anului și acordat un calificativ final, care să reflecte atât înțelegerea, cât și nivelul lor de efort. Instrumentele de evaluare online pentru învățători sunt o parte necesară a învățării la distanță. Dacă avem un control asupra lacunelor lor de învățare, atunci putem ajusta lecțiile pentru a viza respectivele lacune.
 Diferite instrumente de evaluare utilizate de învățător pot fi de natură formativă sau sumativă. Instrumentele de evaluare formativă sunt chestionarele, sarcinile, întrebările și discuțiile din clasă pe care învățătorii le folosesc pentru a evalua și ghida (sau pentru a forma) procesul de învățare al elevilor lor. Instrumentele de evaluare sumativă sunt eseurile și testele finale date la sfârșitul unui proiect, curs, semestru, unitate, program sau an școlar.
 În continuare, voi prezenta câteva astfel de instrumente/ aplicații ce pot fi utilizate în evaluarea elevilor în învățământul primar.
 Wordwall este o aplicație unde se creează diverse activități interactive pentru elevi: fișe, chestionare, potriviri, jocuri de cuvinte, identificarea unor cuvinte lipsă etc. În această aplicație se găsesc și materiale gata create de alți utilizatori. Înregistrarea se poate face prin contul Google sau Facebook.
 Folosind instrumentul Wordwall, putem crea cu ușurință un set de întrebări pe care să le folosim în cazul predării sincrone sau asincrone. Aceste tipuri de teste le putem folosi ca warm up (încălzire) sau la finalul lecției, pentru a asigura feed-back-ul. Toți elevii vor fi implicați într-o mod interactiv în rezolvarea testului.
 Jocurile/ testele create le putem distribui elevilor noștri, dând clic pe butonul „Partajează”.
 LearningApps este o platformă cu ajutorul căreia se pot crea fișe de lucru, activități interactive, teste etc. Se accesează adresa learningapps.org și se crează cont. Aplicația ne permite să setăm limba în română. În partea de sus a aplicației avem următoarele opțiuni:
• Bara de căutare;
• Răsfoiește exerciții – se pot căuta exerciții selectate pe discipline;
• Alcătuiește exerciții – vă ajută să creați fișe de lucru;
• Clasele mele – puteți indica grupurile cu care lucrați;
• Exercițiile mele – aici găsiți ceea ce ați creat;
Pentru a crea aplicații noi, vom accesa „Alcătuiește exerciții”, apoi o să alegem tipul care se potrivește conținutului dorit de noi.
 
WEBOGRAFIE:
1.wordwall.net/ro
2. learningapps.org/
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *