EVALUAREA ONLINE- O PROVOCARE PERSONALA

PROF. INV. PRIMAR SEMERIAN CLAUDIA GABRIELA ȘCOALA GIMNAZIALA „ARON COTRUȘ” ARAD

Evaluarea este o componentă esenţiala a procesului instructive/educativ, a triadei instruire-predare-evaluare, având ca scop cunoaşterea efectelor activităţii desfăşurate, în vederea optimizarii ei, pe baza colectării, organizării şi interpretării rezultatelor obţinute prin intermediul instrumentelor de evaluare. De asemenea rolul ei este să depisteze limitele învăţării, greşeli, lacune, nivel prea scăzut de cunoştinţe, dificultăţi în interpretarea şi aplicarea cunoştinţelor, pentru depăşirea acestora şi realizarea progresului şcolar.
Pentru ca rezultatele evaluării să aibă semnificaţie pentru evaluatori, evaluaţi, instituţii şi societate, instrumentele de evaluare au următoarele calităţi :

Validitatea- calitatea unei probe de evaluare de a măsura exact ceea ce este destinat să măsoare;
Fidelitatea-calitatea unei probe de evaluare de a da rezultate constante în cursul aplicării ei succesive ;
Obiectivitatea –gradul de concordanţă între aprecierile făcute de evaluatori independenţi, în ceea ce priveşte un răspuns “bun”pentru fiecare dintre itemii unei probe
Aplicabilitatea –calitatea unei probe de evaluare de a fi administrată şi interpretată cu uşurinţă.

În situația actuală, întreg procesul de învățământ suferă o schimbare radicală, de aceea
profesorii trebuie să se adapteze din mers, indiferent dacă știu/ pot sau nu. Nu este ușor, dar eu am învățat, pentru copiii mei, să creez modalități plăcute pentru ei, de predare și evaluare a curriculum-ului școlar.
 Formele tradiționale de predare și evaluare, le-am înlocuit cu fișe de predare interactivă și teste online, create prin și cu ajutorul unor platforme, care spre bucuria mea, există în mediul online. Este, pe de o parte un beneficiu, dacă ar fi să îl privim din prisma completării cunoștințelor și abilităților, dar pe de altă parte, aș sublinia faptul că, atât predarea, cât și evaluarea online, nu pot înlocui predarea și evaluarea cu care am fost obișnuită până acum. De ce spun acest lucru? Pentru că, pentru mine, ca dascăl, contează să îl observ pe copil în toată devenirea sa, atât în timpul predării, cât și în cel al evaluării, iar mediul online nu îmi permite acest lucru.
În mediul online evaluarea este rapidă, elevii primesc punctaje, dar nu au parte de comunicarea unui indiciu care să le ofere explicații cu privire la unele greșeli. Prin testele online, elevii văd unde au greșit, dar nu există feedback-ul clasic de aprofundare sau ameliorare.
 În aceste vremuri, nu putem decât spera, că elevii noștri vor învăța să devină autodidacți, dacă vor dori să performeze.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *