Pandemia generată de Covid-19 a generat o serie de schimbări în învățământ, însă am învățat să ne adaptăm pentru a desfășura activități online de calitate și interactive care să aibă ca scop învățarea. Câteva dintre platformele utilizate au fost Wordwall și Edpuzzle. Pentru a utiliza aceste platforme trebuie să ne creăm un cont completănd formularele.
PLATFORMA EDPUZZLE (www.edpuzzle.com)
Cu ajutorul acestei platforme se pot crea activități interactive. Este o platformă ușor de utilizat deoarece se folosesc videoclipuri care putem să le adaptăm încorporând întrebări sau un material audio. Utilizând această platformă putem vedea cine a vizionat lecția, cine nu a înțeles, cine nu s-a descurcat foarte bine și putem verifica progresul copiilor în contul creat.
Dintre punctele tari putem evidenția faptul că platforma este special concepută pentru profesori si elevi, este destul de accesibilă și putem clasifica lecțiile, putem adăuga termene limită. Cel mai important aspect este faptul că putem insera comentarii pe parcursul prezentării videoului care poate duce la o evaluare în timp real a competenței cerute copiilor. Evaluarea poate fi făcută prin intermediul PC-ului, folosind internetul și accesând butonul Invite Students și Gradebook.
Ca puncte slabe putem specifica faptul că doar profesorii și elevii pot vedea lecția prin intermediul contului, iar videoul nu poate fi distribuit și nu poate fi descărcat, trebuie să ai cont Google sau Edmondo.
Pe acestă platformă se crează o temă și aceasta se distribuie copiilor.
Exemplu de activitate: DOS – “Cum ne spălăm pe mâini?” – grupa mare
În timp ce copiii vizionează un filmuleț, pe parcursul filmului vor trebui să răspundă la niște întrebări audio. Pentru a răspunde vor avea nevoie de ajutorul unui adult (mama sau tata).
Obiectivele urmărite sunt:
să respecte pașii corecți atunci când se spală pe mâini
să enumere situațiile când trebuie să ne spălăm pe mâini
PLATFORMA WORDWALL (www.wordwall.net)
Această platform poate permite construirea de jocuri educaționale interactive care pot fi distribuite prin link sau pot fi adăugate în alte platforme de învățare. Resursele se pot găsi și în format pdf.
Copiii percep aceste exerciții create pe platformă drept niște jocuri, dar cu ajutorul lor le dezvoltăm competențe, le formăm atitudini și deprinderi utile. Este plăcută de copii datorită elementelor ludice inserate.
Când se accesează platforma, primul lucru care îl facem este să schimbăm limba din engleză în limba română pentru a ne fi mai ușor să creăm activități.
Pentru a crea activități vom accesa butonul Crează activitatea. În cadrul acestui buton avem la dispoziție 18 instrumente sau șabloane cu ajutorul căror vom crea jocuri.
Exemplu de activitate: DȘ – Activitate matematică “ Potrivește numărul” – grupa mare
Copiii vor viziona un joc, iar pe parcursul jocului vor trebui să efectueze operații de adunare cu o unitate și să selecteze varianta corectă.
Obiectivele urmărite sunt:
să efectueze operațiile de adunare cu o unitate
să selecteze varianta corectă de răspuns.
În cadrul acestui joc putem adăuga diverse imagini din butoanele existente pentru a stârni curiozitatea copilului și pentru a fi mai atractiv. Deasemenea putem selecta și un anumit timp de lucru. Un aspect important al acestei platforme este faptul că putem trimite un link cu jocul propus pe rețelele de socializare.
Aceste două platforme pot fi considerate două instrumente utile în procesul de evaluare în învățământul online deoarece pun în valoare aspectul gândirii critice și al manifestării individuale, proprii fiecărui copil.
Pentru o mai bună întelegere a modului de lucru pe aceste platforme recomand utilizarea unor tutoriale de pe Youtube.
BIBLIOGRAFIE:
1.Ghidul pentru învățământ la distanță. Ghid pentru părinți, profesori și elevi realizat de Consiliul Școlar al Elevilor de la Colegiul Național de Informatică “Matei Basarab”, București
2.Youtube.com