EVALUAREA DEZVOLTARII MOTORII LA COPII CU DIZABILITATE VIZUALA. METODE SI TEHNICI IN INVATAMANTUL ONLINE

PROF. KINETOTERAPEUT POP LIDIA RODICA LICEUL SPECIAL PENTRU DEFICIENTI DE VEDERE

Când vorbim despre dezvoltarea copilului, adesea vorbim despre etape de dezvoltare motorie. O etapă de dezvoltare reprezintă de fapt o abilitate motorie care este dobândită/ învățată de cei mai mulți copii în jurul aceleiași vârste.
De ce sunt etapele de dezvoltare motorie importante? Ne putem gândi la etapele de dezvoltare ca la o listă de verificare. În timp ce vârsta exactă la care un copil trebuie să atingă o etapă de dezvoltare poate varia, părinții se pot îngrijora dacă copilul lor nu a dobândit o abilitate pe care alți copii de aceeași vârstă au dobândit-o deja. Etapele reprezintă o medie a vârstei la care copilul poate atinge anumite abilități, dar trebuie subliniat că între copii pot exista diferențe considerabile. De exemplu, unii copii încep să meargă în jurul vârstei de 9-10 luni în timp ce alții încep să meargă în jurul vârstei de 14-15 luni. Urmărind etapele de dezvoltare, părinții, medicii, kinetoterapeuții, profesorii pot înțelege mai bine cum se dezvoltă în mod obișnuit un copil și pot fi vigilenți la orice problemă potențială de dezvoltare, intervenția timpurie fiind un factor important în recuperarea unei întârzieri motorii.
Fiecare copil este unic, de aceea trebuie să ne reamintim mereu că fiecare copil se dezvoltă diferit, fiecare în ritmul său! Nu toți copiii vor dobândi abilitățile etapelor de dezvoltare în același timp. Abilitățile se dobândesc una după cealaltă, depind una de apariția celeilalte. Abilitățile mai rafinate, spre exemplu mersul, se dezvoltă de obicei după ce alte abilități mai simple, cum ar fi mersul în patru labe sau statul în șezut, au fost dobândite. De aceea este esențial, pentru dezvoltarea echilibrată a copilului, să nu fie sarite niciuna dintre etapele de dezvoltare, de exemplu este foarte important ca întâi copilul să meragă în patru labe și apoi să mergă în piciore!
La copiii cu patologii neurologice severe pot exista diferente majore între etapele de dezvoltare ale unui copil tipic și vârsta la care aceștia dobândesc achizițiile motorii de bază, cele din primul an de viață (ținut capul, rostogolit, stat în funduleț, mers de-a bușilea, mers).
Copii cu dizabilitati vizuale au acelasi potential de a invata cum sa se miste in siguranta si eficient in mediul lor ca si cei cu vederea intact.Totusi,fiinca vederea joaca un rol important in procesul de dezvoltare pot aparea intarzieri in unele segmente dcum ar fi taratul si mersul.Musculatura poate fi mai slaba datorita lipsei experientei de miscare intr-o varietate mare de pozitii.Posturile corpului pot fi incorecte iarabilitatea copilului de a se misca dintr-o pozitie in alta cu usurinta,poate fi limitata.
Când evaluam dezvoltare motorie a unui copil ,există tendinţa de a ne focalize atenţia pe ceea ce noi numim itemi de dezvoltare cum ar fi:poate copilul să stea in funduleţ,,să se rostogolească, sau să meargă.
Sunt teste care măsoară specific dezvoltarea motorie a copiilor cu dizabilitaţi vizuale,cum ar fi:Peabody Mobility Scale and Kit for Infants and Todlers,Oregon Project for Visually Impaired and Blind Prheschool Children.Aceste teste pot fi folosite de specialişti,care să măsoare nivelul de dezvoltare motorie.Aceste teste se fac împreuna cu parinţii îndrumaţi de kinetoterapeut prin intermediul unui device şi indicaţiile medicului curant.
Este foarte important să vedem calitatea mişcarilor pe care le efectuează copilul ,precum şi secvenţialitatea unei mişcari.S-ar putea ca un copil să nu poată efectua o anumita mişcare din cauza că, lipseste o secventa anterioară acesteia.
Un rol foarte important in evaluare îl are parintele ,care este cel mai bun observator al copilului şi poate furniza informaţii preţioase specialistului care efectuează evaluarea.În primele luni de viaţă vom evalua abiliatea copilului de a mişca parţile corpului independent una de cealaltă,precum si poziţia corpuli in decubit dorsal şi ventral în scopul de a facilita mişcarea şi deplasarea ulterioară.
Dezvoltarea motorie se întamplă într-o ordine bine stabilită,progresând într-o direcţie cefalocaudală,de la proximal spre distal.
Copilul învaţă să-şi controleze capul înaintea trunchiului,braţele înaintea degetelor.
Vom urmării capacitatea de a menţine echilibrul în şezând cea ce necesită menţinerea balansului trunchiului .Balansul si mobilitatea în stand în picioare şi mers este o achiziţie foarte importantă în dezvoltare.Copilul va avea independeinţa în explorarea mediului.
Stabilitatea ,deplasările şi mişcările de manipulare sunt practicate cu desăvârşire în al doilea an de viaţă.Alergatul şi urcatul scărilor sunt achiziţii din al doilea an de viaţă.Obţinerea stabilităţii într-o poziţie înaltă ,împotriva greutăţii permite copilului de a dezvolta balansul static şi dinamic ,necesar pentru statul într-un picior.Mersul este baza pentru a alergat si sărit.Se pare că,cei cu dizabilitate vizuală ,capătă mai greu conştiinţa propriului corp şi reprezentarea acestuia,adică schema crporală.Aceasta este o dificultate in construirea identitaţii sale corporale.
 
 
BIBLIOGRAFIE:
*PROF.DR. TUDOR SBENGHE “KINESIOLOGIE STIINTA MISCARII, EDITURA MEDICALA BUCURESTI,2002
*DUMITRU MOŢET „KINETOTERAPIA IN BENEFICIUL COPILULUI”, EDITURA SEMNE

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *