Am pășit cu sfială pe un teritoriu nou, am apelat la tehnici și strategii cu care înainte doar cochetam. Tot ceea ce părea de nerealizat s-a realizat. Sarcinile de lucru, fișele, teme, toate erau trimise online, urmând a fi citite, corectate, notate, retrimise. Un proces laborios, care necesită răbdare, voință, putință de a fi conectat și prezent… mult timp… în viața elevilor noștri. Însă acest tip de învățământ nu poate suplini învățământul clasic, în sala de curs, în bancă, având acces la tablă și notițe. Am simțit lipsa elevilor și a cadrelor didactice din punct de vedere fizic, emoțional și sufletesc. Elevii, dar și dascălii, au nevoie să se vadă, să își zâmbească, să se corecteze, să se încurajeze reciproc. O simplă privire, un zâmbet, un banal gest fac ca actul educațional să capete sens, să depășească pragul de informație. Educația formală, informală și nonformală întregește portretul tânărului, îl ajută să își identifice nevoile, să găsească metode de a se integra cu succes în societate.
„Menirea firească a şcolii nu e să dea învăţătută, ci să deştepte cultivând destoinicirile intelectuale în inima copilului, trebuinţa de a învăţa toată viaţa.” (Ioan Slavici)
Dată fiind situația pandemică, elevii și profesorii și-au canalizat atenția, forțele și energia spre varianta online. Bună sau rea, școala online ne ține până la urmă conectați la materie. În unele săli de clasă din România sunt mulți elevi. Prin urmare, este foarte dificil ca toți să aibă șansa să participe activ la oră. Mai mult, se creează o atmosferă destul de agitată, mai ales în pauze. Pentru unii elevi e un adevărat consum de energie să petreci șase ore într-o încăpere cu alte persoane cu care ești nevoit să socializezi. Școala online aduce cu sine un avantaj din acest punct de vedere. Astfel, îți poți scrie și învăța lecțiile urcate de profesori pe diverse platforme în liniștea și confortul casei tale.
Am accesat platforme de e-learning care au permis continuarea procesului instructiv- educativ. Astfel, orele sau cursurile s-au derulat fie sub forma conferințelor audio-video sau a întâlnirilor de tip Meet în timp real sau înregistrate.
Școala este cea care îl determină pe elev „să învețe să învețe”, să realizeze că oamenii sunt ființe sociale care se dezvoltă, „înfloresc” în mijlocul semenilor săi. Profesorul, ca și părintele, educă și atunci când nu vorbește, deoarece transmite enorm de multe informații nonverbal.
Or, școala online limitează această interacțiune a persoanelor, facem schimb de informații și de idei, ascunzându-ne în spatele unor semne și emoticoane.
Există diverse instrumente online și offline care pot fi utilizate pentru a conecta educatorii și elevii atunci când aceștia se află în locuri diferite. Este necesar a accesa informații și platforme care nu sunt disponibile în mod obișnuit la domiciliu sau în instituția de învățământ. Societatea civilă trebuie să sprijine dezvoltarea profesională continuă a educatorilor într-un mod flexibil. Pentru a contribui la asigurarea continuității în activitățile de educație și formare, pot fi accesate online diverse materiale didactice, iar elevii primesc îndrumare pentru a descoperi/ lectura materiale din biblioteci digitale sau virtuale, resurse educaționale deschise disponibile pe diferite platforme educaționale.
Elevii școlii noastre au beneficiat de platforma Google Classroom și programul școlar nu a suferit modificări, conexiunea dintre cadrele didactice și elevi menținându-se.
Folosirea acestor platforme online de educație oferă o serie de beneficii şi avantaje elevilor spre mulțumirea părinților. Folosirea platformelor online de educație este o metodă bună pentru copiii isteți ce sunt puternic motivaţi, ele venind în completarea activităților didactice din sistemul de învățământ. Discuții libere, chestionare, teme și fișe de lucru, dar și materiale suport s-au trimis și ulterior, s-au stocat în Google Drive. Beneficiile platformei sunt numeroase, elevii putând relua materialele, putând iniția discuții publice sau private cu cadrul didactic, având posibilitatea îmbunătățirii și diversificării comunicării educaționale.
Un rol fundamental al educației se referă la dezvoltarea personală. Fiecare individ trebuie să aibă posibilitatea de a se dezvolta potrivit potențialului propriu, astfel încât să poată asigura independența și prosperitatea lui, a familiei pe care eventual decide să și-o întemeieze și a grupurilor din care decide să facă parte. Dezvoltarea personală continuă prin învățare pe tot parcursul vieții este esențială în societatea contemporană. Cu ocazia educației la distanță din această perioadă, elevii au avut libertatea de a-și organiza singuri programul de studiu, iar acest lucru i-a determinat pe mulți să-și rezolve sarcinile mai eficient și cu mai mult drag.
Școala online îți dă prilejul să explorezi noi moduri de învățare. Metodologia clasică, predare – învățare – verificare, poate fi înlocuită cu mijloace mai atractive. În acest răstimp elevii, dar și educatorii au găsit numeroase videoclipuri cu lecții predate diferit față de cum eram obișnuiți. Subiectele predate la școală puteau fi privite dintr-o altă perspectivă, iar acest aspect nu este de neglijat.
În contextul pandemiei globale, învățământul online pare singura posibilitate responsabilă, iar țara noastră trebuie să-și accelereze investițiile în digitalizarea educației, însă o îmbinare a învățământului clasic cu cel online reprezintă abordarea ideală pentru dezvoltarea optimă a copiilor noștri.
PROF. MARIN PANAIT SCOALA GIMNAZIALA NR. 1 POENARI, GIURGIU
26
ian.