ȘCOALA ONLINE ÎNTRE PROVOCĂRI ȘI SOLUȚII

PROF. MUNTEANU ELENA PROF. STOIACOVICIU ADRIANA COLEGIUL NAȚIONAL ”MIRCEA ELIADE” REȘIȚA

Lucrarea de față îți propune, fără a avea pretenția ca a epuizat subiectul, să analizeze provocările, oportunitatea, dar și soluții legate de predarea online, având în vedere contextual deosebit în care se află învățământul românesc și nu numai în momentul de față.
Literalmente peste noapte am fost puși cu toții în fața unei realități crunte, dar absolut necesare, anume mutarea întregului demers didactic în spațiul virtual, cu toate provocările pe care acest proces le-a adus și le aduce în continuare, pentru toți actorii educaționali, începând de la personalul didactic, până la elevi și chiar la părinții acestora. Tehnologia a devenit brusc punctul focal al acestui demers, iar competențele digitale un ”must-have” fără de care eșecul este asigurat. Acest proces s-a dovedit deseori anevoios și, pentru unii, chiar imposibil, dată fiind lipsa unei dexterități digitale, dar și a tehnologiei necesare asigurării unui învățământ de calitate. Predarea online presupune o serie întreagă de provocări care pot fi depășite cu succes doar prin dobândirea unor abilități atât de mânuire a tehnologiei, cât și de adaptare a demersului didactic la situația prezentă. Dintr-o dată, spațiul virtual a devenit disponibil pentru a fi folosit cu eficiență de către profesori și elevi, însă întrebarea fundamentală a devenit ”CUM?”. Astfel, tot peste noapte, întregul proces a trebuit regândit și readaptat necesităților, lucrul acesta fiind foarte dificil de realizat într-un timp așa scurt.
Generațiile secolului XXI s-au născut și au crescut cu tehnologia la degetul cel mic, fiind familiarizați cu noile tehnologii și fiind capabili să manevreze telefonul inteligent, tableta sau laptopul, dar și aplicațiile disponibile pe acestea, cu mare ușurință. De asemenea, introducerea în curricula școlară a informaticii și a TIC a dus la întărirea competențelor digitale ale acestora. Nu este un concept nou acela al digitalizării educației, acesta fiind prezent în ultimii ani ca urmare a evoluției societății informației și a globalizării, educația fiind nevoită să țină pasul cu realitatea în care trăim și în care viitorii adulți trebuie să trăiască. Aceasta presupune imperios competențe de utilizare a tehnologiei la locul de muncă și nu numai. Tehnologia este peste tot în jurul nostru, iar explozia informațională ne obligă să o discernem în mod eficient și inteligent. Marea provocare a învățământului românesc rămâne, din punctul nostru de vedere, ”familiarizarea” personalului didactic cu mediul online și cu specificul acestuia, lucru cu atât mai important pentru profesorii din ”vechea gardă”. Elementele pe care oricare curs online trebuie să le aibe în vedere sunt: comunicarea, livrarea conținutului, colaborarea și evaluarea. Felul în care acestea sunt puse în practică ține foarte mult de specificul mediului instrucțional și trebuie gândite ca atare.
Sistemele educaționale de pe întreg mapamondul s-au mutat online, încercând să facă față provocărilor întâmpinate, unele reușind mai bine decât altele să se descurce. Ceea ce a făcut diferența a fost și este în continuare răspunsul la întrebarea mai sus menționată, și anume care este modalitatea optimă de a realiza actul educațional online, pentru a satisface nevoile elevilor și pentru a atinge obiectivele educaționale propuse. În acest sens, fiecare școală și-a stabilit platforme și aplicații puse la dispoziție gratuit, dar și secțiuni de bune practici, la nivel de inspectorate școlare, fiind create secțiuni speciale, unde profesorii sunt invitați să posteze lecții demonstrative, dar și diverse resurse educaționale folosind instrumentele web disponibile pentru a realiza activități online cu elevii. Astfel, prin platforme cum ar fi Google Classroom, Microsoft Teams, Edmodo, Easyclass, Intuitext, Aplicaţia Zoom, Kinderpedia, Digitaliada, myKoolio, Kidibot, Asq și altele, profesorii reușesc șă livreze lecții și resurse de calitate, să gestioneze demersul didactic, dar și să integreze evaluarea în procesul instructiv-educativ. Profesorii :

pot forma rapid clasele,
pot împărtăşi cu elevii materialele didactice,
pot posta anunţuri,
pot împărţi clasele în grupuri mai mici pentru ca aceştia să poată lucra în grupuri la diverse proiecte,
pot crea, distribui şi evalua teste,
pot transmite şi evalua temele elevilor.
pot organiza ușor și efficient resursele.
pot oferi feedback elevilor la temele propuse.

O altă provocare pe care am avut-o la început a fost să încercăm să-i sprijinim pe părinții care au copii mici, de vârste care nu le permit independența de a se loga singuri pe un site, în a accesa materiale trimise de profesori sau de a intra într-un video call. Cei mai mulți dintre părinți au un program foarte încărcat și au resimțit o dificultate când acesta s-a încărcat și mai mult, la rămânerea copiilor acasă. Acești copii au fost asistați de părinții lor în realizarea video conferințelor și în accesarea, dar și în postarea materialelor pe platformele de lucru, ei nefiind familiarizați cu acestea, sub directa îndrumare a învățătorului sau a profesorului. Instrucțiunile clare și precise au facut diferența. Exemplele de bune practice oferite profesorilor de către inspectoratele școlare, dar și disponibilitatea profesorilor de a se autoperfecționa în privința utilizării instrumentelor web pentru a realiza lecții de calitate în mediul online au fost și continua să fie de un real ajutor în acest proces didactic anevoios, dar absolut necesar în această perioadă pe care o traversăm cu toții.
Printre a răzbi cu succes în această provocare a momentului, considerăm necesară intervenția pe mai multe paliere, respectiv:

antrenarea profesorilor în cursuri de pregătire pentru folosirea platformelor și a intrumentelor digitale, în vederea integrării acestora în procesul educativ,
dotarea corespunzătoare a tuturor actorilor educaționali cu tehnologie în vederea paticipării echitabile la actul didactic,
realizarea unor ghiduri de bune practici la nivelul Ministerului Educației și Cercetării, care să permită realizarea unor activități attractive pentru elevi,
realizarea de ”schimburi de informații”, prin crearea de comunități online, care să lucreze împreună pentru a livra informații prețioase legate de actul educational, prin schimbul de experiență realizat.

Oricare ar fi soluțiile avute în vedere, provocările educației digitslizate rămân și considerăm că ține de fiecare dintre noi să ne implicăm cu toată experiența nostră profesională, în adaptarea și organizarea materialului didactic într-o formă care să atragă, să implice și să motiveze elevul să participe activ la demersul propus. Munca este grea, dar rezultatele vor veni, cu siguranță!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *