EVALUAREA ONLINE FOLOSIND GOOGLE CLASSROOM

PROF. NADINA CARMEN NICOLICI LICEUL TEHNOLOGIC „LORIN SALAGEAN”, DROBETA-TURNU-SEVERIN

 Anul 2020 a venit (printre multe altele) cu o provocare pentru profesorii din România, iar aceasta are un singur nume: predarea online. Pentru a fi siguri că ceea ce profesorii au reușit să transmită elevilor din spatele ecranului are rezultatul scontat, o parte a provocării vizează evaluarea. În articolul de față voi prezenta câteva modalități simple prin care putem evalua elevii online folosind Google Classroom (G Suite for Education sau conturi @gmail.com individuale).
 Deși la prima vedere pare greu de crezut, acest tip de evaluare are câteva avantaje la care evaluarea tradițională doar vizează. Ce putem face pentru a veni în întâmpinarea elevilor pe care de cele mai multe ori îi numim nativi digitali? Putem condimenta evaluarea online cu materiale complexe, iar elevii noștri sunt evaluați (și notați) la propriu, iar unul dintre cele mai importante lucruri este acela că uneori nici nu realizează acest lucru, ceea ce are ca rezultat reducerea nivelului de stres și de anxietate pe care un test formal îl aduce de obicei. Același lucru este valabil și pentru profesori care pot crea teste de la cele mai simple la cele mai complexe și, foarte important, odată create, pot fi folosite din nou și din nou, fără costuri suplimentare, iar aici mă refer atât la timp cât și la bani, în afara faptului că prin folosirea evaluării online poluarea (consumul de hârtie) este virtual zero.
 Dacă școala în care predați folosește G Suite for Education sau aveți cont @gmail.com individual pentru Google Classroom, lucrurile sunt extrem de simple. La un click distanță, în categoria Classwork există un buton magic: +, adică Adaugă. Click pe el și avem la dispoziție o gamă destul de variată de teste sau teme pe care le putem crea pentru a fi rezolvate de elevi.
 Primul tip de temă ne oferă posibilitatea de a alege ce oferim elevilor pentru a-i stimula și pentru a ne asigura că învață: putem atașa clipuri YouTube, chestionare pe care le putem crea din câteva click-uri folosind Google Forms, putem adăuga fișiere de tip .pdf sau orice considerăm util pentru elevii noștri. Important este faptul că aceste teme simple pot fi personalizate în sensul că putem adăuga un subiect pentru fiecare temă în parte și îl vom putea folosi ulterior pentru filtrare sau căutare rapidă. Putem stabili un termen limită de predare a temei și astfel vedem imediat cine a predat tema la timp, cine a predat-o cu întârziere și cine nu a predat-o deloc. În funcție de acest lucru putem stabili și punctajul pe care îl acordăm elevilor, iar aceștia vor avea acces la el și la eventualele comentarii imediat ce tema lor ajunge la noi pentru a o corecta. Un alt avantaj este faptul că putem scrie comentariile în privat, putem adnota și oferi feedback pentru teme, iar elevii vor înțelege că munca lor contează. Notele pe care le oferim elevilor vor fi comunicate acestora în timp real, iar noi vom avea la îndemână catalogul cu notele tuturor elevilor în formatul pe care îl alegem, o foaie de calcul de tip Excel sau un fișier de tip CSV.
 Un alt tip de evaluare pe care o putem realiza pentru elevii noștri este prin întrebări (Google Forms care poate fi accesat direct), iar aici avem de ales dintre mai multe variante: răspuns scurt, răspuns mai lung de dimensiunea unui paragraf, răspunsuri multiple (cu una sau mai multe variante corecte), casete de selectare, meniu de tip Dropdown, scară liniară, grilă cu mai multe variante, casetă de selectare sub formă de grilă. O altă posibilitate este de a le cere elevilor să încarce un fișier creat de ei pentru rezolvarea sarcinii respective, să aleagă o dată sau chiar o oră. Totul depinde doar de imaginația noastră și de nevoile elevilor noștri. Pentru fiecare întrebare putem modifica numele, opțiunile de răspuns, putem stabili punctajul acordat întrebării sau putem oferi feedback imediat prin dezvăluirea răspunsului corect și eventual putem adăuga comentarii care să le explice elevilor de ce un anumit răspuns este corect. Avantajele sunt multiple și în acest caz: feedback imediat, individual, notele elevilor sunt acordate automat și comunicate acestora, iar testul creat poate fi folosit ori de câte ori avem nevoie.
 Dacă vrem să facem o evaluare mai complexă, putem adăuga câte întrebări/ secțiuni avem nevoie, iar acest lucru se face extrem de ușor prin apăsarea unui buton aflat în partea dreaptă a întrebării. Click pe el și din meniu putem selecta exact ceea ce ne dorim: să adăugăm o nouă întrebare, să importăm întrebări dintr-un alt fișier pe care l-am creat și la care avem acces în Google Drive, să adăugăm un titlu sau o descriere (poate conține inclusiv instrucțiuni), să adăugăm o fotografie (aici este de remarcat faptul că există posibilitatea de a căuta în Google – imagini) sau un videoclip (integrat cu YouTube) sau să adăugăm o nouă secțiune. Din nou, nu există limite pentru a ne pune în practică imaginația și originalitatea. Imediat ce testul este gata, revenim la Google Classroom și selectăm clasa sau clasele, elevii sau elevul și o trimitem.
Indiferent de modalitatea de predare (online, offline sau hibrid), Google Classroom vine în ajutorul profesorilor pentru că le permite să mute o parte din munca tradițională pe internet, iar tot ceea ce am creat la un moment dat poate fi îmbunătățit sau adaptat ulterior, fiind doar la un click distanță. Nu-mi rămâne decât să vă împărtășesc un crâmpei dintr-o evaluare cu tema Recunoștință.
 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *