În contextul pandemiei globale, învățământul online pare singura posibilitate responsabilă, însă unele țări trebuie să-și accelereze investițiile în digitalizarea educației.
Principalul dezavantaj al școlii online este inadaptarea unor elevi sau profesori la tehnologie, dar și diminuarea socializării. Printre avantaje se numără înlocuirea constrângerii cu liberul arbitru, implicarea și responsabilizarea tuturor părților implicate, eliminarea bullyingului, reducerea riscurilor de îmbolnăvire și mai ales transparența totală – adică și eliminarea incompetenței și a abuzurilor din sistemul de educație.
Cel mai bun lucru despre cursurile online este ca participanții pot lua un curs din confortul casei. Chiar si cu un program aglomerat, se poate găsi puțin timp liber pentru procesul de învățare. Avantajele acestui tip de învăţare sunt următoarele: accesibilitate, flexibilitate, confortabilitate, utilizatorul putând hotărî singur, data şi ora la care se implică în activitatea de instruire.
Consider că în cursurile online, elevul nu interactioneaza direct cu școala.
Un alt mod de a dobândi cunostinte prin intermediul unui mediu online este căutarea pe diferite motoare de căutare, cum ar fi Google etc. Deși acest lucru ajută la reducerea cantității de cărți pe care trebuie să le citiți, ar putea exista prea multe surse de informații pe care trebuie să le citiți, și să le alegeți pe cele relevante, ceea ce poate duce la supraîncărcarea cu informații.
Elevii au posibilitatea de a prezenta mai multe informatii procesate cu atentie fara a mai fi implicati emotional. Spre exemplu intr-o discutie on-line, elevii introvertiti tind sa fie mai activi din mai multe motive. In mediul virtual, inhibitia cauzata de aspectul fizic este diminuata. Astfel, elevii au mai mult timp pentru dezvoltarea cognitiva, pentru adaptarea, corectarea si prezentarea ideilor fara distractori din afara. Ei nu trebuie sa concureze cu extravertitii din punct de vedere emotional, care tind sa domine sala de clasa intr-un timp relativ scurt.
Cursurile tradiționale sunt mai potrivite pentru copiii mici, adolescenții și tinerii adolescenți. Participarea frecventă la cursuri îi ajută să interacționeze cu alte persoane de vârsta lor, să fie mai bine disciplinați, să urmeze un program regulat șsi să-și îmbunătățească aptitudinea fizica și vigilența mentală. Învățarea în clasa îi ajută pe elevi și pe profesori să se cunoască mai bine. Acest lucru permite profesorilor să cunoască elevii și să evalueze mai bine punctele forte și punctele slabe, să acționeze ca mentori și să ghideze studenții în posibilitățile lor de cariera.
De asemenea, învățarea în clasă este mai utila datorită unei interacțiuni continue între studenți și profesori, deoarece îi ajută pe elevi să scape de temerile lor cu privire la examene, ceea ce rareori se poate întâmpla cu îndrumarea online.În cele din urmă, interacțiunile cu profesorii contribuie la motivația elevilor de a obține note mai mari.
Instruirea online are multe avantaje, dar necesită un grad ridicat de motivare și auto-disciplină. Deși unii oameni se bucură de acest tip de studiu fără probleme, formarea online poate deveni impersonală și poate fi o limitare a interacțiunii sociale. Orice eroare tehnică împiedică formarea online, care necesită un computer, o conexiune la internet și, în multe cazuri, software actualizat.
În concluzie, consider că procesul de învățare online poate veni în completarea învățământului traditional, ca măsură complementară, și nu individuală.
BIBLIOGRAFIE:
*Dobrițoiu Maria, Corbu Corina, Guță Anca, Urdea Gheorghe, Bogdanffy Lorand, Instruire Asistată de Calculator și Platforme Educaționale On-Line, Editura UNIVERSITAS, Petroșani, 2019
PROF. NICA ELENA LOREDANA C.N.I MATEI BASARAB, RM. VALCEA
26
ian.